Egyenlőbb az egyenlők között

2021. augusztus 06. 10:01

Rövid vélemény a transznemű sportolók olimpiai szerepléséről.

2021. augusztus 06. 10:01
null
Rőfös Géza
Kontra

„A tokiói olimpiai játékokon elsőként önmagát transzneműként felvállaló versenyző, az újzélandi Laurel Hubbard (akinek választott keresztneve érdekes módon az ókori hadi- és sportsikerek hőseinek járó babérkoszorút jelent – biztos véletlenül…) személye és minden helyzeti előnye ellenére történő gyenge szereplése kapcsán ismét a közérdeklődés fókuszába került a kérdés: méltányos-e a született és a választott nemi identitású sportolók egymás közötti versengését lehetővé tenni?

Hacsak nem a kifejezetten esztétikai értékkel is bíró (műkorcsolya, szinkronúszás, torna, stb…) sportokat vizsgáljuk, ahol a teljesítmény megítélését a női mezőnyben egy kidudorodó pénisz erősen beárnyékolná talán kijelenthetjük, hogy a versenysport nem identitás-kérdés, az emberi teljesítőképesség különböző aspektusainak összeméréséről szól.

Röviden: tökmindegy, hogy ki minek tartja magát, amíg az esélyek elfogadhatóan kiegyenlítettek, indulhat bárki transzdelfinként is. A fizikai sportok teljesítményében pedig – az esetek többségében – a nemek közötti biológiai különbségek okán a férfiak vannak fölényben. Nem meglepő tehát, hogy önmagukat férfinak képzelő nők ritkábbak az élsportban, mint a Hubbardhoz hasonló »újhölgyek«. Pláne, ha ez nem tartozik a tiltott teljesítményfokozási módszerek közé – hiszen a nemváltás éppen hogy teljesítménycsökkentés!”

Nyitókép: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. augusztus 07. 14:05
A transzneműség az elmebaj egy változata.
Rocktoberi
2021. augusztus 07. 10:51
A leghumánusabb az lenne ha feltolnák neki a rudat......
olajfa1
2021. augusztus 06. 11:59
Mikor lesz az Olimpián "transznemű verseny"?
Parm
2021. augusztus 06. 11:58
Csalók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!