Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma

2021. május 13. 11:52

Az Isztambuli egyezménnyel összhangban meg kellene szüntetni egyes bűncselekmények elleni eljárás magánindítványhoz kötöttségét.

2021. május 13. 11:52
Szél Bernadett
MTI-OS

„Hosszú huzavona után megszereztem a rendőrségtől a családon belüli erőszak adatait. Az éves jelentésben megtaláltam, hogy tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma, 27 százalékkal a hozzátartozók közti emberölések száma, és rekordszámú, 1842 esetben rendeltek el ideiglenes megelőző távoltartást. Az adatsorok újra igazolják, hogy a családon belüli erőszak áldozatai döntően nők, és a tavalyi számok növekedése mögött is jellemzően nők ellen elkövetett bűncselekmények állnak. A hatékonyabb hatósági fellépéshez részletes adatgyűjtésre, a családon belüli erőszakra specializált rendőri felelősre, esetkonferenciákra, a rendőri munka rendszeres értékelésére és a magánindítványhoz kötöttség megszüntetésére lenne szükség.

A családon belüli erőszak elleni fellépésben ott kezdődnek a problémák, hogy nincsenek rendszerezett és használható statisztikai adatok. Ha a nyilvános adatokból akarunk tájékozódni, akkor nem tudjuk meg, hogy egy adott évben pl. hány kapcsolati erőszak bűncselekmény történt, vagy hány nőt gyilkolt meg a partnere, mert az adatbázis csak a lezárt nyomozásokat tartalmazza. Az országos értékelő jelentésben ugyanakkor az elkövetés idején rögzített adatok vannak, de a jelentések nem elérhetőek nyilvánosan, hiányosak és valódi értékelést nem tartalmaznak.

Az adatok szerint 2020-ban 88 százalékkal több kapcsolati erőszak bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban, és a 472 eset 89 százalékában nő volt az áldozat. A 2020-ban lezárt esetek 61 százaléka végződött vádemeléssel, 27 százalékban a magánindítvány hiánya miatt került sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére. 2020-ban 84 hozzátartozók közti emberölés történt, ami 27 százalékos növekedés az előző évihez képest, de nemi arányokat, területi adatokat nem tartalmaz a jelentés. Rekordszámban, 1842 esetben rendelt el a rendőrség ideiglenes megelőző távoltartást.

Az erőszak visszaszorításához sokkal tudatosabb rendőri fellépésre, a rendőri intézkedések rendszeres értékelésére, esetkonferenciákra, prevenciós megbízottra, és sokkal részletesebb adatgyűjtésre lenne szükség. Az Isztambuli egyezménnyel összhangban pedig meg kellene szüntetni egyes bűncselekmények elleni eljárás magánindítványhoz kötöttségét.”

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2021. május 15. 21:30
Most bunkó hímsoviniszta leszek: Dettinek az a baja, hogy már régen kefélték laposra. Minden egyéb blabla csak körítés.
tomtam
2021. május 14. 14:55
Vannak bizonyos női karakterek - mondom, vannak bizonyos női karakterek - amelyek kikerülhetetlenül vezetnek a családon belüli erőszak előfordulásának a növekedéséhez. Ennek a jelenségnek egyetlenegy ellenszere egy átlagon felül béketűrő partner, azaz áldozat.
Selamat
2021. május 13. 20:22
"Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma" Nem csoda, hisz napi szinten megállás nélkül hergelitek, szálakra szedítek az amúgy is idegbeteg szimpatizánsaitok idegeit. Azok meg jobb híján, egymás ellen fordulnak. Ennyit ér a hisztériás közreműködésed, közreműködéseitek!
Ekeke
2021. május 13. 20:10
Ócska manipuláció,a lá szél bernadett. És nemcsak a százalékos adatokra gondolok,a konkrét és még mindig alacsony számok helyett. Hanem arra hogy onagysaga "elfelejti" hogy az ún.nevezett "kapcsolati erőszak"az egy nagy kamu,amit dörzsölt nők és ugyvedeik manapság hozzacsapnak a bontoperben, némi nyomásgyakorlás céljából.Es az hogy feljelentést tesznek emiatt,a Helsinki bizottság és tsaik által "erzekenyitett"rendőrség meg elindította a nyomozást,az cseppet sem jelenti hogy a feljelentett tényleg elkövette a fizikai vagy verbális (!) bántalmazást , és végül el is ítélik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!