Bekerülhet a történelemkönyvekbe, amit most fogunk látni Magyarországon

2021. május 26. 09:17

Arra számítok, hogy a második negyedév hatalmas GDP-növekedést hoz.

2021. május 26. 09:17
Palkó István
Portfolio

„Milyen makrogazdasági pálya fogja meghatározni az életünket a következő egy-két évben?

A nagyfokú bizonytalanság miatt nehéz tervezni. Több forgatókönyvvel számolunk, de nagy valószínűséggel összejön az 5 százalék körüli gazdasági növekedés idén, majd az ezt követő években 4 százalék körül stabilizálódhat. Rövid távon a vírus még velünk marad az átoltottság növekedése ellenére, és a túl gyors nyitásnak is lehetnek kockázatai, az új mutációk esetleges megérkezéséről nem is beszélve. Arra számítok, hogy az alacsony tavalyi bázis és a korlátozások enyhítése miatt a második negyedév hatalmas GDP-növekedést hoz: megkockáztatom, olyan mértékű lesz, ami bekerül a történelemkönyvekbe. A harmadik negyedéves növekedés a magasabb bázis miatt visszafogottabb lehet, hosszabb távon pedig nagy kérdés, sikerül-e fenntartani a magas beruházási dinamikát. Sokat nyomhat a latban, hogy a pandémia alatt elhalasztott fogyasztás milyen gyorsan jelenik meg újra a piacon, és az újabb EU-források beáramlása is a növekedést támogathatja. (...)

A járvány megváltoztatta a munkavégzés formáit. Ön szerint hol lesz a home office és az irodai munkavégzés egyensúlya? Az UniCredit saját tapasztalatai mit mondanak erről?

Úgy gondolom, hogy a hibrid logika marad velünk. Technológiailag hosszabb távon is tudjuk biztosítani a home office lehetőségét, központi épületeinkben épp most térünk át a 10-15 százalékról a 30 százalékos fizikai jelenlétre továbbra is prioritásként kezelve kollégáink egészségét és biztonságát. Ha visszatérünk a normál életbe, 60-40 százalékos arányt várok a fizikai jelenlét javára. Ez egybevág kollégáink igényeivel és visszajelzéseivel. Hátrányként említhető, hogy az elmúlt egy évben a spontaneitás, az ad hoc beszélgetések, ötletek nagyon hiányoztak az életünkből, illetve a munka és a magánélet egyensúlyának a fenntartása van, aki számára nem egyszerű home office-ban. A már régóta működő munkatársi támogatói programunk keretében többféle lehetőséggel segítjük kollégáinkat, de például a pszichológia tanácsadás ebben is segítség lehet azok számára, akik ezt igénylik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. május 26. 22:42
Idénre 8%-os növekedést várok.
tölgy
2021. május 26. 18:13
Nem kell nagyokat jósolni, tenni kell érte és ismét - mint megszoktuk - erős gazdasági növekedést produkál az ország. Már csak az lesz a kérdés, hogy a GNI is bővül-e ilyen ütemben, vagy jobban.
Akitlosz
2021. május 26. 15:40
" Bekerülhet a történelemkönyvekbe, amit most fogunk látni Magyarországon Arra számítok, hogy a második negyedév hatalmas GDP-növekedést hoz. " Csak a történelemkönyvek nem a GDP-ről szólnak. Nem rémlik, hogy valaha feltűnt volna a GDP szó történelemkönyvekben, pedig olvastam sokat. Kizártnak tartom, hogy több száz év múlva arról szóljanak a történelemkönyvek, hogy Magyarországon Palkó István 2021. második negyedévére hatalmas GDP növekedést vizionált.
llnnhegyi
2021. május 26. 13:34
Petschnig Mária Zita elájulás elleni szer beszerzésére utasította nagyotmondó férjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!