Szerintem nagyon is lenne mit megbeszélni

2021. április 29. 11:59

Nem csak a budapesti terveinkért lobbizok.

2021. április 29. 11:59
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Nincs mit megbeszélni – ez Orbán Viktor hozzáállása a Magyarország jövőjét meghatározó egyik legfontosabb ügyről. Arról, hogyan lehetne jól, okosan, a többség és a gazdasági válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások hasznára felhasználni az Európai Uniótól Magyarországnak járó hatalmas, közel 6000 milliárd forintnyi támogatást. Közben Gulyás miniszter minapi nyilatkozata olvasható úgy is: a kormány kész lemondani ennek a 6000 milliárdnak a nagyobbik részéről, csak a vissza nem térítendő támogatásra nyújtana be tervet, vagyis több mint 3300 milliárd forinttól megfosztaná az országot.

Szerintem tehát nagyon is lenne mit megbeszélni. Mert az a Helyreállítási Terv, amit az Orbán-kormány eddig bemutatott, megint a kiváltságos kevesek 1 százalékának gazdagodását szolgálja a 99 százalék támogatása helyett. A kormány terve céljaiban rossz, kidolgozottságában pedig egész egyszerűen kontármunka. Miként közbotrány, a pofátlanság csúcsa, hogy az államadósságra hivatkozva fosztaná meg a magyarokat 3300 milliárd forinttól az a kormány, amely 1000 milliárdos adóssággal szolgáltatja ki az országot Kínának a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan egyetem miatt, 3600 milliárdos hitelt vesz fel az oroszoktól Paks 2 miatt, és éppen a jövő héten törvénynek csúfolt bűntettet készül elkövetni azzal, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt tűntet el klienseinek magánalapítványaiban. Ez így együtt nem más, mint Magyarország elárulása, a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások cserbenhagyása. És ez így nem maradhat.

A kormány eddig megismert Helyreállítási Terve a betonról, és nem az emberekről, a kevesekről, és nem a többségről, az oligarchák gazdagodásáról és nem a megélhetési problémák kezeléséről szól. Az Orbán-kormány az Európai Unió segítségét túlnyomórészt az építőiparra költené. Tudjuk, kik járnának ezzel igazán jól, hiszen a magyar építőipar jelentős részét már régen zsebre vágta a Fidesz oligarcháinak világa. A pénz másik nagy szeletét az egyetemek autonómiáját csorbító modellváltás finanszírozására fordítanák. Az Orbán-kormány tervéből hiányoznak a kellő mértékű korrupcióellenes garanciák is. Pedig ezek nélkül fennáll a veszélye, hogy ezt a pénzt is éppúgy elherdálják, ahogyan a korábbi uniós forrásfelhasználásuk miatt az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére juttatták Magyarországot.

A kormány alacsony színvonalú tervei az EU klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló elvárásait sem teljesítik, nem segítik hatékonyan Magyarországot az éghajlati válság elleni fellépésben, és az ahhoz való alkalmazkodásban sem. De Budapest itt is segítene: zöld programjaink felkészítenék a fővárost és az országot a klímaváltozásra. A kormány ennek ellenére semmit nem fogadott el belőlük.

Főpolgármesterként is azt vallom, hogy az európai Helyreállítási Alapból járó pénz 90 százaléka a vidék támogatását kell szolgálja. Tehát nem csak a budapesti terveinkért lobbizok, bár azokból egyetlen egyet sem fogadott be a kormány, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének javaslatait is kitörölték a magyar országprogramból. De még az önkormányzati programoknál is fontosabbnak tartom, hogy ebből a hatalmas pénzből a hazai megélhetési válságot kezeljük. Ebből a pénzből az Orbán-kormány által elszúrt gazdasági válságkezelést lehetne kijavítani. Ahogy más uniós tagállamokban, úgy Magyarországon is lehetne ebből az

  • európai segítségből 
  • minimálbért emelni, 
  • a lakhatási költségeket érdemben csökkenteni, 
  • bértámogatást adni, szociális segítséget nyújtani, 
  • munkahelyvédelmi programokat finanszírozni,
  • képzéseket támogatni,
  • kedvezményeket nyújtani a vállalkozások talpraálláshoz.

Az Európai Unió támogatásával jóvá lehetne tenni sokat abból a kárból, amit a gazdasági válság okozott a magyaroknak.

A budapesti városvezetés és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kész megküzdeni: hogy az 1 százalék helyett a 99 százalék kapja az európai segítséget. Kész megküzdeni azért, hogy a kormány ne hagyjon veszni egyetlen forintot se, ami a magyaroknak jár az Európai Uniótól. Igenis, van mit megbeszélni. Mi készen állunk erre a megbeszélésre az országprogramok benyújtásának határidejéig megmaradt pár napban is. Ha a kormány a miniszterelnök megszólalásából áradó kivagyi, pökhendi hozzáállást választja, akkor a rendelkezésünkre álló minden jogi lehetőséget felhasználunk annak érdekében, hogy a kormány ne herdálhassa újra el a magyar embereknek járó európai pénzügyi segítséget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. április 29. 21:27
Lenne, lenne. Csak nem veled.
Dénia
2021. április 29. 14:43
Ez azért feltűnő, hogy hogy lobbizik az összes nyugatseggnyaló, hogy azonnal fel kell venni a közös gigahitelt, és részt kell venni a közös eladósodásban.... Ha kell, ha nem. Vajon mi van emögött?
nemmondom
2021. április 29. 14:25
Hol? Kinek?
cutcopy
2021. április 29. 14:25
"a budapesti terveinkért lobbizok" Érdekes hogy még mindig a terveknél tartasz, pedig azokkal kampányoltál két éve..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!