Mindennapi kereszténydemokrácia

2021. április 13. 11:06

Ami életmentő volt Európának a XX. században, az a jövőben is nélkülözhetetlen lesz.

2021. április 13. 11:06
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Magyar Nemzet

„A modern kereszténydemokrácia nem egy elavult, poros dogmagyűjtemény, és nem vár el mesterkélten jámbor életvitelt sem senkitől. Sokkal inkább tekinthetünk úgy rá, mint egy komplex politikai eszmerendszerre, amely mindazon értékek garantálója, amelyeknek Európa a jólétét és a stabilitását köszönheti: az egyén szabadságának védelme, a közösség és a család erősítése, a rend pártolása, a munka becsülete és a vállalkozói szabadság garantálása.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a kereszténydemokrácia a XX. század második felének egyik legsikeresebb eszmerendszere, és nem csupán politikai szempontból. Nélküle nem létezhetne az a keret, amelyre ma a legtöbb mértékadó politikai erő evidens hivatkozási pontként tekint: a nemzetállamok önkéntes együttműködése révén létrejött Európai Unió. Amely hosszú távon csak úgy maradhat tetterős, ha a gazdasági-külpolitikai és egyéb pragmatikus érdekek összehangolása mellett értékközösségként is tekint magára. Ennek az értékközösségnek az alapját közös zsidó–keresztény kulturális-szellemi örökségünk alkotja. A kereszténydemokrácia pedig nem más, mint ennek az örökségnek olyan politikai artikulálódása, amely életmentőnek bizonyult Európa számára a tragikus XX. században, és a XXI. században is nélkülözhetetlen lesz a fennmaradásához.

A kereszténydemokrácia lényege nem az egyéni vallásgyakorlásában keresendő, hanem abban, hogy egy komplex, stabil és a gyakorlatban is jól működő politikai-filozófiai eszmerendszer. Bibliai alapokon áll, így sem idejétmúlt, sem radikális. A zsarnokság elleni küzdelemben és az európai egységesülési folyamatban betöltött szerepe vitathatatlan. Az új világrendben Európa talpra állásában, egységesülésében és megerősödésében oroszlánrészt vállaltak a kereszténydemokrata pártok és kiemelkedő történelmi személyiségeik. Ahogyan Konrad Adenauer, az Európai Unió talán legfontosabb alapító atyja megfogalmazta: »csakis a kereszténységből született európai civilizáció értékeihez való visszafordulással lehet ismét elérni az európai élet egységét és békéjét.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuverén maffiaállam
2021. április 13. 14:39
Egy két lábon járó lózunggyűjtemény vagy. A gazdád, a valódi Orbán legalább dakota vicceket mesél.
manitowoc
2021. április 13. 13:38
OrbiBali miniszterhelyettes: "A modern kereszténydemokrácia naprakész gondolati eszköztára és a mögötte álló hagyomány legitimáló ereje révén alkalmas arra, hogy konzervatív alapon adjon jó válaszokat korunk összes kihívására, és így hozzájáruljon az európai jobboldal megújulásához." Szép. Csak az a kár, hogy OrbiBali erről elfelejtett egyeztetni a Főnivel. Orbán Viktor ugyanis - NEM "modern kereszténydemokrácia" - HANEM "régi vágású kereszténydemokrácia" felépítésén munkálkodik. Idézem: "Európai hagyományokban gyökerező, régi vágású - ezt is mondhatnám - kereszténydemokrácia felépítésén dolgozunk" https://miniszterelnok.hu/orban-viktor-a-kossuth-radio-180-perc-cimu-musoraban-26/ Ráadásul, doktorminisztereknökúr "régi vágású kereszténydemokráciájában" "az emberi méltóság a legfontosabb", "a nők egyenjogúsága nagyon fontos dolog, továbbá van küzdés "a teljes foglalkoztatásért". OrbiBali "modern kereszténydemokráciájában" viszont ez a küzdenivaló és fontos dolgok egyszerűen nem szerepelnek. Van viszont nála pl. természetvédelem, amiről meg a Főninél nincs szó. Nem lesz ebből baja? Aggódom OrbiBaliért... (:-)))
MayorAnna
2021. április 13. 12:46
Mindennapi kereszténydemokrácia... NERül: mindennapi zsidó/kereszténydemokráczia
popzene
2021. április 13. 12:24
Érdekes, hogy az Európában kb 8%-os szélsőjobbos gittegyletetek még mindig a kereszténydemokráciáról hadovál. Kit akartok átverni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!