Mégsem csak a pénz beszél?

2021. április 30. 09:46

Nem kell ahhoz fociőrültnek lenni, hogy a közép-európai polgár felkapja a fejét az európai Szuperliga üstökösnek is kurta történetéről hallva.

2021. április 30. 09:46
Krómer István
Országút

„Nem kell ahhoz fociőrültnek lenni, hogy a közép-európai polgár felkapja a fejét az európai Szuperliga üstökösnek is kurta történetéről hallva. A pénz diktálta európai gazdasági életben páratlan módon egy befolyásos érdekcsoport kénytelen volt rövid úton meghátrálni, s lemondani gondosan felépített üzleti terve végrehajtásáról, pusztán azért, mert az nem nyerte el a nagyérdemű fogyasztó tetszését. (...)

A nagy ívű koncepció kiagyalói bizonyára mindent alaposan elterveztek, csupán „az emberi tényezőt” hagyták figyelmen kívül. Szép, szép a pénz, de ezeket a fiatalembereket, akik az arénákban százmilliókat keresnek a befektetőknek, többnyire (még) fűti az ambíció, hogy nemzetük válogatott csapatában is megmutathassák magukat, nem utolsósorban összemérve erejüket a hétköznapi robotban társaikkal. Megszólaltak a sportág nagy öregjei is, akiknek a foci a szenvedélyük, s nem puszta pénzkereset, akik csapatukhoz érzelmileg is kötődnek, továbbörökítve az évszázados hagyományokat, őrizve azt a szurkolókban apáról fiúra szálló közösségi érzést. (...)

A nem várt viharos ellenállást látva az angolokon kezdve egymás után hátráltak ki a klubok a kezdeményezésből, végül csak az FC Barcelona és a Real Madrid maradt. A szakíró azonban pesszimista; Novák szerint ne legyenek kétségeink, lesz Szuperliga. »Lehet, hogy néhány évig kompromisszumos feltételekkel, de hosszú távon a pénz győzedelmeskedik (…) A globalizáció verhetetlen ellenfél.« Hátha mégsem…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2021. május 01. 09:37
Annyiban sántít az érvelés, hogy a szuperliga azért bukott meg (átmenetileg), mert legalább annyi pénz állt vele szemben, mint mellette, továbbá azonnal zsarolni kezdték a játékosokat például a válogatottsággal.
káli
2021. április 30. 22:15
Kit érdekel?
brekker
2021. április 30. 11:58
A Merkantil bank ligában (NB2) főleg magyar játékosok vannak, nincs bekeverve gépi közönséghang, hallgatva az edzői utasításokat, és a játékosok egymás közötti kommunikációját, sokkal érdekesebb. Szerencsére közvetíti a tévé, és a stadionok is megvannak majdnem, néhányat még lehetne építeni, szépíteni.
Kormánypárti1
2021. április 30. 11:35
"A nagy ívű koncepció kiagyalói bizonyára mindent alaposan elterveztek, csupán „az emberi tényezőt” hagyták figyelmen kívül." Nagyjából ez történt a nagy kommunista világkísérlettel is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!