Ha a Herthához jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat

2021. április 07. 11:12

Petry tudhatja leginkább, hogy a német futballélet ismert és kevésbé ismert szereplői, a klubok, a játékosok milyen gyakran és mélységben szólalnak meg társadalmi ügyekben.

2021. április 07. 11:12
Böcskei Balázs
Azonnali

„Németországnak ugyanis a tolerancia, az elfogadás és az elismerés a jelenkori többségi kultúrája. Ez nem a német főáramú sajtó ideológiája, hanem a németeké. Nem mondom, hogy ehhez nyissunk meg idősorosan a vonatkozó érték- és attitűdkutatásokat, csak felesleges akadémiai pózba helyeznénk magunkat, de tény, hogy a média, az (állampolgári ismeretek) oktatás(a) és a sport világa is ennek edukációjában érdekelt. Másképpen, másoknak: akik most a kormánypárti nyilvánosságban a „cancel culture” kifejezést használják – hogy ráharaphatnak olvasóik erre a kifejezésre –, azok is megértik, ha egy általuk szeretett szlogennel világítjuk meg, hogy a Hertha BSC miért lépett úgy, ahogy: „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat.”

Aztán Petry azon állítása, miszerint Gulácsi „helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben”, mintha arról tenne tanúbizonyságot, hogy nem tudja, melyik sportközegben is dolgozik. Pedig pont ő tudhatja leginkább, hogy a német futballélet ismert és kevésbé ismert szereplői, a klubok, a játékosok milyen gyakran és mélységben szólalnak meg társadalmi ügyekben.

Nagyon is aktívak. Petry pontosan ismeri a német futballkörnyezetet, ahogyan a német labdarúgó-szövetség edukációs szemléletét is. Olyanról beszélné le tehát Gulácsit, ami a német sportvezetői átlag, kezdve azzal, hogy a klub, melynek a szolgálatában állt, maga csatlakozott a Sokszínűség Chartájához, amelynek fő célkitűzése a munka világának diszkriminációmentesítése.

Petry azzal is tisztában lehet, hogy Németországban mekkora erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a (lelátói) szélsőségek visszaszoruljanak. Ennek jegyében sajnos – ahogyan itthon, úgy ott is – rendszeresen összemossák az ultrákat a huligánokkal (nem véletlen), és ahogyan általában a világ topligáiban, úgy ennek kezelésének egy sajátos módja ott is, hogy olyan drága szórakozássá teszik a futballmérkőzésre járást, hogy nemcsak a huligánok, hanem az alsó-középosztály is kiszorul abból. Ez ellen a német szurkolótáborok egyemberként lépnek fel, függetlenül attól, mennyire (mély)balosok vagy jobbosok.

Igazából nem értem Petryt, hiszen munkája közben nap mint nap láthatta, hogy az országot, amiben él, illetve annak futballkultúráját több mint tíz éve jelentősen változtatták meg Özil és labdarúgó társai, úgymint Malik Fathi, Mustafa Dogan vagy éppen Serdar Tasci. Nehéz lenne azt mondani, hogy ne adtak volna új játékstílust a Nationalelfnek, és nehéz lenne észrevenni azt is, milyen elismerően reagált erre a német többségi társadalom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. április 08. 00:04
Böcskeiből jó kapus lehetett volna : védeni próbálja a védhetetlent.
bpe
2021. április 07. 21:30
böcskei (túl) laza csuklóból intézi ezt el, és még akkor is így van ez, ha meg van róla győződve, h ő aztán nem. "Olyanról beszélné le tehát Gulácsit, ami a német sportvezetői átlag, kezdve azzal, hogy a klub, melynek a szolgálatában állt, maga csatlakozott a Sokszínűség Chartájához, amelynek fő célkitűzése a munka világának diszkriminációmentesítése." ez a biz soxínűségi charta télleg elég alapvető cultural statement arrafelé, és jó régóta már, itt olvasható: https://www.fussball-fuer-vielfalt.de/berliner-erklaerung/unterzeichner "Am 17. Juli 2013 unterzeichneten eine Vielzahl hochrangiger Vertreter_innen aus Bundesministerien, (Fußball-)Sportvereinen und -verbänden sowie weiteren Institutionen, etwa die Antidiskriminierungsstelle des Bundes und die Charta der Vielfalt e.V., erstmals eine gemeinsame Erklärung gegen Homofeindlichkeit und für Vielfalt, Respekt und Akzeptanz im Sport." a lényeg itt az utolsó két sor, ahol is a SPORTON belüli soxínűséget, tiszteletet és elfogadást hangsúlyozzák. gulácsi a család az családjának mi köze is van a sporthoz? SEMMI! aki ez a mexólalást kifogásolja, mit is vét a charta ellen? SEMMIT! értjük mi persze, a sport csak a sorvezető, mögé szépen fel kell sorakozzon a társadalom minden más kérdésben is, ezért is terjesztik (így ki) a szivárványos ideológát. ..bár amikor a bizottság szerint is az eu egy LMBT+-os safe place akarna lenni, nos, akkor ez a kérdés valójában már eldőlt. de a németeknél már biztosan.
Türelem
2021. április 07. 20:21
Van aki megérti a történelmi folyamatokat, s van aki nem. Van aki felfogja, hogy Németország már az iszlám világhoz, s nem a zsidó-keresztény Európához konvergál, s van aki még nem látja ezt, s nem érzi ennek, a társadalmi közlekedési szabályokat determináló mivoltát.
palicsi
2021. április 07. 20:18
"Tiszteletben kell tartanod a kultúránkat" Már a muszlim németországi államtitkár (vagy mi) is megmondta: "olyan, hogy német kultúra, nincs is!" Kedves Balázs! Ugye inkább tahóságot akartál írni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!