Nő vagy, és állást keresel?

2021. április 19. 13:03

Van egy rossz hírem. A Facebook jelenlegi állapotában nem más, mint egy sztereotipizálógép.

2021. április 19. 13:03
Donáth Anna
Facebook

„Lehet, hogy sokan azt gondolják, nem érdeklik őket az algoritmusok, de ennek inkább az lehet az oka, hogy - mai értelmében - viszonylag új, tág fogalomról beszélünk. Ha már konkrét példákat hozok, mondjuk, hogy választásokat dönthetnek el az algoritmusok vagy a női előadók sikerességét befolyásolják, máris sokkal nagyobb az érdeklődés - pedig lényegében ugyanarról beszélünk. Ez is a célom: ráirányítani a figyelmet arra, hogy milyen apró dolgokban is algoritmusok döntenek már helyettük - a következmények viszont sokszor óriásiak.

Vissza tehát a algoritmusok és sztereotípiák kapcsolatára. A sztereotípiák sokszor hibásak, szerepeljenek azok akármilyen előjellel. Eddig is azon dolgoztam, hogy ezeket a dolgokat helyre tegyük, de a helyzet nem javul, sőt, rosszabb lett. Nem azért, mert a társadalom nem tanul: szerintem, ezzel pont jól haladunk. Azért, mert a döntéseket ma már sokszor nem emberek, hanem algoritmusok hozzák. Ez pedig a korábbiaknál is nagyobb probléma.

Mutatok egy friss példát. A University of Southern California kutatói bizonyították, hogy a Facebookon feladott álláshirdetések – egyébként illegálisan – diszkriminálják a nőket. A kutatók egyértelműen kimutatták, hogy a Facebook az álláshirdetések megjelenésekor különbséget tesz ugyanannyira alkalmas jelöltek között csak az alapján, hogy milyen a nemük. A többit kitalálhatjátok: a leendő női mérnökök például nem járnak jól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
excopp
2021. április 20. 07:29
- Donáth Annának, második figyelmeztetés: VAN élet a FB-on kívül...
Ernie Pantuso
2021. április 20. 07:09
Annácska. Húzzál vissza a konyhába és hozz egy sört!
B_kanya
2021. április 19. 20:11
"a Facebookon feladott álláshirdetések (....) a leendő női mérnökök például nem járnak jól.” Jó reggelt donáth kacsa. Egyébként mérnök viszonylag ritkán fordul a fészhez álláshirdetés okán :)
borsika
2021. április 19. 19:29
Ha az a háttere ennek a mostani gágogásnak, hogy donyátová állást keres, akkor az jó hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!