A pénz beszél – a Szuperliga-botrányról

2021. április 20. 16:39

A topklubok és az UEFA vitájában csak a futballszurkolóknak nem osztanak lapot.

2021. április 20. 16:39
null
Vuncs Rajmund
Mandiner

„A futball nem sport, hanem üzlet” – szól az unásig ismételt közhely, amitől minden valamirevaló szurkoló vérnyomása az egekbe lőtt. Tegnapig.

Április 18-a azonban mérföldkő a sporttörténelemben

azzal, hogy 12 európai szupercsapat bejelentette, a saját égiszük alatt új sorozatot indítanak. 

A kék sarokban, velük szemben egy olyan UEFA áll, amelynek vezetői vért izzadva próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy ők állnak a szurkolók oldalán. A vita enyhén gyomorforgató jellegét mutatja, hogy a két fél közötti csatában a magyarokkal szemben többszörösen is felháborítóan eljáró (Craiova-Honvéd találkozó), a kapzsiság hiányával nem vádolható, évekkel ezelőtt még masszív korrupcióval áthatott szervezet van erkölcsi fölényben.

Azt ugyanis senki se higgye, hogy az európai szövetség jelen pillanatban a szurkolók miatt aggódik:

a vita a húsosfazékért zajlik.

Az ugyanis az UEFA számára is világos, hogy ha a tíz legnépszerűbb klubból nyolc egy más sorozatban folytatja, akkor a Bajnokok Ligája olyan lesz, mint egy falunap délutáni fellépője: ha valaki arra jár, belenéz, de emiatt senki nem megy oda. 

Persze, a klubokat is meg lehet érteni. Jobban eladható egy londoni, madridi estében rúgott bogyó, mint ahányan megnézik a budapesti, varsói, donyecki éjszakában vívott küzdelmet. Szó szerint, küzdelmet. Egy közép-kelet-európai csapat ugyanis hosszú évekig, évtizedekig dolgozik azért, hogy egyszer odakerüljön a nagyok közé, majd tudásbeli hátrányát lelkesedéssel, küzdéssel pótolja. A négy évvel ezelőtt még az NB2-ben futballozó Sigér Dávid tokától bokáig sárosan pedig nehezebben eladható a nagy piacokra, mint évi négy-öt El Clásico.

Az elmúlt nap során tapasztalt felháborodás-cunami azonban a legkevésbé sem kelet-közép-európai szimpátiatüntetés volt.

A pénzszagtól áthatott próbálkozás ugyanis jelen formájában megöli azt a közös örökségünket,

amit Bajnokok Ligájának, korábban BEK-nek hívtunk.

Mit szólnak ehhez az igazi szurkolóik? Ezen klubok immáron kinőtték sportegyesületi jellegük, világszerte értékes márkává váltak, akiknek jóval többen szurkolnak a világ más nagyvárosaiban, mint saját otthonukban. A vezetők így vigyázó szemeiket már leginkább keletre és nyugatra vetik, ahonnan most jár a taps és a sikoly.

„Amerikai pénzből, amerikai módon” – akár lehetne ez is az új bajnokság jelszava, ha egy kis őszinteség szorult volna beléjük. A JP Morgan Chase amerikai befektető-óriás finanszírozásával összegrundolt liga ugyanis mindent hátrahagy, amitől európai. Az állandó csapatokkal, illetve az Egyesült Államok bajnokságaira hajazó alapszakaszos lebonyolítással

sikerült teljesen szembemenni mindennel, ami hetven évig az európai klubfutball volt.

Végső összetevőként a szervezet megtette elnökének Florentino Pérezt, az európai futballélet legellentmondásosabb sportvezetőjét. Kis humorral a döntést lehet szimbolikusnak is tekinteni: megalomán projekthez megalomán elnököt. Az egész történet olyan abszurd, hogy az ember szívesen hinné azt, hogy áprilisi elsejei vicc. Reméljük csak megkésett.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. április 20. 20:37
Egy nem szokványos elemzés a profi sport társadalmi szerepérõl, pozitívumairól, negatívumairól: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#sport
olajfa1
2021. április 20. 19:41
Az "európai foci" világra szóló játék lett. Az amerikai foci meg nem tudta átlépni az USA határát. Pedig ott van "szuperliga" de szerintem éppen ezért nem tudta átlépni a saját árnyékát!! Úgy néz ki az ábra, hogy azért mert nem tudta átlépni az amerikai foci a saját árnyékát, és mert nem tudta "exportálni" a saját fociját... ezért meg akarta venni a "konkurenciát"... vagyis az "európai fotballt"... de nem "szőröstől-bőröstől" hanem csak a "csúcsok csúcsát"... vagyis a legeladhatóbbat... a többi "aprósággal" meg foglalkozzanak az európaiak... Az amik mindig ezt csinálják. Megvesznek egy vállalatot, vele a piacát, az ócska részét "leépítik", a piacot meg kaszálják mint "egyeduralkodók"... Ez történt a F1-ben is, de mivel az autóikkal nem tudtak komolyan versenybe szállni... ezért egész egyszerüen a médiát vették meg... Itt nem a médiát akarták megvenni... -szerintem abban is már benne vannak...- hanem itt a FOCI CSÚCSÁT -azaz a leg eladhatóbb részét- "kimazsolázzák"... a többi eladhatatlan aprópénzes részével meg foglalkozzanak a "nemecsek ernők"... Örülök hogy ez nem valósul meg!
Nemaztmondták Feri!
2021. április 20. 19:09
Jó footballt kell csinálni. A közönség élvezi azt a minőségi focit is, ahol nem a csapata játszik. Anyagi világban, a sport is az anyagi megfontolások hálójában vergődik. (lubickol) Néha az UEFA és a FIFA is elszáll önmagától. Érdekes lenne egy négusmentes európai liga is.
tothpal
2021. április 20. 19:08
"Amerikai football" - csak a pénz számít: "Only the many mater!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!