A róka és a sündisznó: a politikai szakértők esete a vakcinákkal

2021. március 09. 15:49

A politikai szakértők két alapvető típusának a megismerése elősegíti a vakcinák körüli vita megértését.

2021. március 09. 15:49
Ilyash György
Vendégszerző

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója

 

A politikai szakértők két alapvető típusának a megismerése elősegíti a vakcinák körüli vita megértését. Ugyanakkor az orosz vakcina, pontosabban a Szputnyik V körül kibontakozott vita lehetőséget biztosít a politikai szakértők gondolkodásának megértésére. Elméleti kérdésnek tűnik, de gyakorlati következményei vannak, különösen a világjárvány idején. A tisztánlátás most különösen fontos.

Az egyik típus olyan szakértőket egyesít,

akiknek egy elméletük van a világról és mindent ennek fényében kívánnak értelmezni.

A vakcinák esetén látjuk, hogy az ilyen szakértők körében a Nyugat - Kelet szembeállítása a kiválasztott univerzális elmélet, ehhez kapcsolódik a szakmailag megkérdőjelezhető „keleti vakcinák” fogalom használata és a kapcsolódó narratívák népszerűsítése, előítéletek megerősítése. „…türelmetlenek azokkal szemben, akik nem úgy látják a dolgokat, mint ők… kiváltképp vonakodnak beismerni a hibáikat…” – írja le őket Daniel Kahneman.

A másik típus olyan szakértőket egyesít, akiknek komplex gondolkodásuk van, szerintük a világot számos tényező és erő interakciója alakítja. A vakcinák esetén látjuk, hogy az ilyen szakértők körében az orosz, a kínai és más vakcinafejlesztések ugyanolyanok, mint az amerikai, az európai és más vakcinafejlesztések; ezek között mindegyik megítélhető a hatásosság, a biztonságosság és más releváns szempontok alapján.

Ebben a csoportosításban kiemelten fontos, hogy a szakértők hogyan gondolkodnak, nem pedig az, hogy mit gondolnak. A két kategória egyébként a szakértői spektrum két végpontja.

Az említett szakértői típusokat Philip E. Tetlock azonosított a mára klasszikusnak számító kutatásában és a kapcsolódó Szakértő politikai előrejelzés című könyvében. Ebben Isaiah Berlin filozófus írásaiból kölcsönözte a kapcsolódó aforizmát, mely szerint az első szakértői típus a sündisznó, a második pedig a róka.

„A róka sok mindent, a sündisznó egy fontos dolgot tud."

A kutató szerint a szakértői előrejelzésben a másik típus, vagyis a „rókák” teljesítenek jobban.

A kutatása azt is megmutatta, hogy a média az első típust („sündisznókat”) preferálja éppen a leegyszerűsítő határozott véleményük miatt. Ebben az esetben a Nyugat – Kelet szembeállításának leegyszerűsítő sémája szerint Oroszország vagy Kína nem lehet képes hatékony és gyors vakcinafejlesztésre, főleg annak fényében nem, hogy világszerte látjuk számos sikeres gyógyszergyártót feladni a vonatkozó fejlesztéseiket.

Miért ebben az esetben is a rókák, vagyis a komplex módon gondolkodó szakértők, megközelítése a célravezetőbb? Az ilyen szakértők számos tényezőt mérlegelik. Oroszország vonatkozó képességei, a korábbi orosz vakcinafejlesztési eredmények, a fejlesztő intézet nemzetközi megítélése, a fejlesztők szakmai előélete mind közvetett, de releváns tényezői a véleményalkotásnak. Ezzel szemben az ország politikai berendezkedése, az ideológiai sajátosságok döntően irreleváns tényezők a vakcinafejlesztés szempontjából.

Nem létezik demokratikus és autokratikus vakcina, nem létezik keleti és nyugati vakcina.

A vakcina megítélésében két fő szempont létezik: annak hatékonysága és biztonsága. („Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, amíg megfogja az egeret.”)

Ezzel szemben a sündisznók, vagyis az „egy elmélet”-típusú szakértőkre kevés hatást gyakorolnak az elméletükkel ellenkező bizonyítékok. A vakcina egyes és kettes fázisú klinikai vizsgálatainak az eredményei 2020 szeptemberében, a harmadik fázisú klinikai vizsgálat eredményei 2021 februárjában, az elismert szakértők véleménye, a nemzetközi médiumok beszámolói, az eddig világszerte beoltott több millió ember, Oroszországon kívül kiemelten Argentínában és a szomszédos Szerbiában – mindezen adatok hatástalanok az „egy elmélettel” szemben.

Az a szakértő, mely a szeptemberi publikációt követően pozitívan viszonyult a készítményhez, ígéretesként jellemezve azt, miközben óvatosságra intett és a harmadik fázis befejezését várta – jogosan nevezhető rókának; ezzel szemben

a vakcinát teljes mértékben elutasító szakértő, akikre a tudományos érvek nem hatottak, egyértelműen a sündisznó típus képviselője.

Az Oxford/AstraZeneca készítményét is hasonlóan értékelték a „rókák” néhány hónappal ezelőtt: ígéretes vakcinajelölt, a sikerének magas a valószínűsége. A brit kormány bizalma jeléül a klinikai vizsgálatok lezárása előtt kötötte le jelentős mennyiséget, ahogyan az Európai Unió is. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig a klinikai vizsgálatok befejezése előtt kezdeményezte a jóváhagyáshoz szükséges eljárást. Az orosz vakcina esetén hasonló nem merült fel azután sem, hogy az AstraZeneca cég az orosz fejlesztőkkel közös klinikai vizsgálatba kezdett a két vakcina együttes alkalmazására vonatkozóan.

Míg a gyógyszerkészítmények tudományos vizsgálata alapvető követelmény, addig a politikai szakértői vélemények tudományos vizsgálata nem merül fel – írja Tetlock egy másik könyvében (Superforecasting: The Art and Science of Prediction). A politikai szakértők két alapvető típusának ismerete egy apró, de tényekre alapozott lépés.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. március 09. 18:02
Túl sok a hablaty, úgy látszik karakterre fizetnek. Vannak a szakértők, és vannak a "szakértők". Az előbbiek bizonytalanok az ismeretlen esetén, nagyon jól tudják, hogy mit nem tudnak. Az utóbbiak pedig azt HISZIK, hogy mindent tudnak, hisz van róla "papírjuk", sőt "tudományos nagyvalagrendjük". Ezek után öntelten fújják fel magukat, (és veszik fel a "nagyvalagrendnek" járó lóvét).
Szuverén maffiaállam
2021. március 09. 16:50
"Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, amíg megfogja az egeret." Mindjárt idézed is a legfőbb szakértőt, ugye?
olajfa1
2021. március 09. 16:43
Ha a kormány azt tette volna amit az ellenzékiek javasoltak, akkor még Kreko Péter meg Svárbri is már HALOTT LENNE!!! De Svábri is beoltatta magát KÍNAI VAKCINÁVAL!!!!! amit elötte két héttel fikázott! hogy "már 92% mondja azt hogy NEM OLTATNÁ BE MAGÁT KINAI VAKCINÁVAL"... meg... "már 1%-al nót azok aránya AKIK NEM OLTATNÁK BE MAGUKAT KÍNAI VAKCINÁVAL!!!... ÉS ÍGY MÁR 93% NEM OLTATNÁ BE MAGÁT KÍNAI VAKCINÁVAL"!!!... Aztán 2-3 héttel késöbb meg jön Svábri... és BEJELENTI, HOGY "52 ÉVESEN ÉS KICSIT MAGAS VÉRNYOMÁS MIATT" ŐT SORON KÍVÜL BEOLTOTTÁK KÍNAI!!!!!!!!!! AZAZ KÍNAI!!!!!!!!! VAKCINÁVAL!!!! Na ilyen aljasok és hazugok az ellenzékiek! AZ BIZTOS HOGY ez AZ "ELLENZÉKI MACSKA" EZT A COVID-EGERET -SEM- FOGTA VOLNA MEG!
McEmese
2021. március 09. 16:07
Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak egyik sem legyen veszett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!