Első generációs értelmiségi romák

2021. március 24. 09:38

Avagy „Sosem voltam útbaigazítva”.

2021. március 24. 09:38
Páskándi Ágnes
Corvinák

„Az »első generációs értelmiségi háttér« már jobb lehetőségeket tud biztosítani az utána jövőknek. A roma fiataloknak ez az »úttörő« karrierút még nehezebb, rögösebb. Ennek okai a szociális és területi hátrányok, a családban és a tágabb környezetben jelentkező visszahúzó erők, az előítéletek és a minták teljes hiánya. Olyan banális körülmények is hozzájárulnak a hátrányok növeléséhez, minthogy nem rendelkeznek saját internettel, számítógéppel vagy családi gépkocsi.

Éppen azon hallgatók töltik értékes idejüket napi utazással (ingázóként) és maradnak ki olyan jelentős pillanatokból, mint a közös kulturális programok, vitaestek, informális összejövetelek, akik e területen amúgy is hátránnyal bírnak. Ennek ellensúlyozására szükséges a kollégiumi férőhelyek számának növelése, a nyelvtanulás segítése, a tanulmányi és társadalmi ösztöndíjak bővítése, az utazási és kulturális kedvezmények biztosítása, a nyelvtanulásban való célzott segítség.

A tehetséggondozásban a tudás alapú megközelítés itt kiegészül más, nehezebben mérhető szempontokkal. Ilyen például a motiváltság, a szándék, az eddig megtett út hossza. Ettől nem szabad félni, mert sok esetben bizonyosodik be, hogy a belső erő, motiváció és a kitörési vágy mindenre képessé teszi a diákokat. A tudás öröme, és annak motiváló ereje később megjelenik a roma diákjaink esetében is.  Erőt ad a fiataloknak a kiválasztottság érzése, és az a vágy, hogy továbbadják, megosszák a kapott tudást, lehetőségeket azokkal, akikhez ez még nem juthat el. Így a tehetséggondozó programban résztvevő diákoknak adott szakmai tartalom, lehetőség, figyelem megsokszorozódik, és így a roma közösség egésze is részesülhet ebből. Természetszerűleg ez egy hosszú folyamat, amiben a siker egyik legfontosabb kulcsa a folyamatosságban keresendő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ben Jeremiah
2021. március 24. 15:27
Jáj, dik' má'.. "Éppen azon hallgatók töltik értékes idejüket napi utazással (ingázóként) ..." Van ismerősöm, aki kb. 10 nyelven beszél, nincs autója, 35 nm-en él. Nyelvtudása nagy részét úgy szerezte, hogy míg munkába ment és jött (2.5 óra naponta) a hév-en tanult, kb 5-10 szót naponta. "és maradnak ki olyan jelentős pillanatokból, mint a közös kulturális programok, vitaestek, informális összejövetelek, akik e területen amúgy is hátránnyal bírnak." Ja ja. A romkocsma, a kézműves levendulás rozéfröccs szép megnevezése "vitaest". Amúgy egy ilyen vitaest átlagos résztvevője gyalog botorkál haza.
szemlelo
2021. március 24. 11:37
Még sok évvel ezelőtt beszéltem egy cigányokkal foglalkozó szociális "dolgozóval". Ő mondta el, hogy a helyzet nehezen megoldható, mert az optimális megoldás az lenne, ha az értelmiségbe bejutott cigányok vállalnák el a többiek felemelését. (ahogy Amerikában is a négerekkel hasonló projektek mennek - persze ott is csak kis részük néger, de legalább látható!) Nálunk a cigány értelmiség örül, hogy kijutott a többiek közül, megpróbál sikeresen beilleszkedni, de eszében sincs visszamenni, felemelni a többit. Nem tudom, ma mi a helyzet, de attól tartok, változatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!