A közösségi média nemcsak megoszt, de radikalizál is

2021. március 25. 11:09

Nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy valaki jobboldali politikusok beszédeit nézve összeesküvés-elméletekig jusson, ha csak az algoritmusra hagyatkozik.

2021. március 25. 11:09
Donáth Anna
Facebook

„Az átláthatatlanul működő algoritmusok beleszólnak a közéletbe, ezért szükséges, hogy a társadalom felügyelje őket, és ahol lehet, átláthatóbbá váljanak. Észrevetted már, hogy ha a Youtube-on elkezdesz valamilyen témában videókat nézni, akkor egy idő után az algoritmus egyre extrémebb tartalmakat ajánl?

Nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy valaki jobboldali politikusok beszédeit nézve összeesküvés-elméletekig jusson, ha csak az algoritmusra hagyatkozik. És ugyanez igaz a baloldali politikusokat nézve is. Sőt, nemcsak a politikában ajánl egyre radikálisabb tartalmakat a Youtube.

Ha a vegetarianizmusról kezdesz el videókat nézni, nemsokára már a nyers vegán étrendnél vagy. Ha a futásról szeretnél többet tudni, pár lépésben már az ultramaratonról jönnek ajánlatok. De ha férfi vagy – és ezt az algoritmus is jól rakta össze –, elég ha szeretsz zongorajátékokat nézni: nemsokára már lenge öltözetű zongoristákkal találod szembe magad. És ha azt gondolod, téged nem érdekelnek az automatikusan ajánlott videók, akkor a kisebbségbe tartozol. A felmérések szerint 80 százalék hagyja, hogy a Youtube-algoritmusa sodorja.

A Youtube-nak mintha soha nem lehetnénk elég kemények, egyre durvább tartalmakat akar mutatni nekünk. Ennek a társadalmi következményei viszont brutálisak lehetnek: sokakra nagyobb hatással lehetnek ezek a videók, mint a család, kortársak, társadalmi közeg, ami körülveszi őket. Nyilván, nem akarom azt mondani, hogy ezek nem számítanak. De nem csukhatjuk be a szemünket: láthatatlan algoritmusok hatnak a mindennapjainkra, láthatatlan algoritmusok húzzák be a sérülékenyebb embereket, veszik rá őket először elképesztő gondolatokra, rosszabb esetben elképesztő cselekedetekre. Sorolhatnám. Incelek, QAnon, minden nélkül háborús övezetbe induló tinilányok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2021. március 25. 20:53
Jó reggelt Donáth kacsa!
Vakfolt
2021. március 25. 18:24
"Nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy valaki jobboldali politikusok beszédeit nézve összeesküvés-elméletekig jusson, ha csak az algoritmusra hagyatkozik." Amikor bezabáltál a pirított szalonnából, a sörtől már pisálnod kell, és csak ilyen üresen bámulod a tüzet, és azt gondolod, hogy amúgy egészen szép az élet, és akkor az egyik elmebeteg a tűznél így bedobja, hogy a faszomjankó azt posztolta neki, hogy: , és akkor a másik sötét állat elszidja faszomjankót valami vélt vagy képzelt dolga miatt nagy hangon, és így nézel, hogy kb húsz másodperccel ezelőtt még tök normális volt a világ, most meg két barom tépi egymást, vagy valakit, ez nem derül ki egyértelműen, csak az, hogy nagyon izgatottak, valami miatt, ami csak a fejükben létezik és egészen elámulva azt veszed észre, hogy mások is, akik eddig igencsak enerváltak voltak, bekapcsolódnak és közösen nyomják a free rappet és az egésznek semmi köze se a tűzhöz, se az alkalomhoz, se a valósághoz. De nagyon serények. Na ilyen ez az Anna.
Magyarok Pásztora
2021. március 25. 15:33
A covid radikalizáljon téged.
írmag
2021. március 25. 15:01
A társaddal együtt megtestesítitek a k und k-t ugyanúgy, mint a szülőfalumban a törzstagok által csak négycsöcsűnek emlegetett kocsma két k und k-ja is (pedig azok még szebb és méretesebb, de kacér keblek is voltak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!