A vakcinázásból politikai kérdést fabrikálni emberéletekbe kerülhet

2021. március 30. 21:06

A vakcinakapitalizmus, vagy az idegengyűlölet pedig csak ékeket ver a nemzetállamok közti együttműködésbe.

2021. március 30. 21:06
Juhász Vanessza
Mérce

„A DK a kínai és orosz vakcinák ellen kampányol, a Fidesz a baloldalt vádolja oltásellenességgel, és az EU-s intézmények hiteltelenségét firtatja, miközben hazánkban gyorsan romlanak a vírussal kapcsolatos mutatók. Az elrontott válságkommunikáció, az intézményekkel szembeni bizalmatlanság, valamint a felelősséghárítás és a meggondolatlan ellenségképzés pedig emberéleteket követelhetnek.

A járvány alatt az emberek rendkívül kiszolgáltatottá váltak mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból, ami felfokozott hangulatot és kollektív félelmet idézett elő a társadalomban.

A Political Capital kutatása szerint ezek a vírussal kapcsolatos félelmek könnyen átcsatornázhatók egy oltásellenes attitűdbe is. A vakcinákkal szembeni bizalmatlanság tehát nem csupán az összeesküvés elmélet hívők sajátossága, ám ezek a szűk csoportok az álhírekkel és a félelemkeltéssel jelentősen befolyásolhatják az oltakozási kedvet. A hiteles és folyamatos, bizalomra építő tájékoztatás éppen ezért életeket is menthet. Ez a kommunikáció elsősorban a kormány feladata lenne, ám azzal, hogy a hatalom átpolitizál egy alapvetően társadalmi konszenzus övezte témát, vagyis az egészséget, csak átvezeti az ideológiai és politikai ellentéteket az egészségügybe is.

A Fidesz politikájának sikerét évek óta meghatározzák az idegengyűlölettel és a nemzetközi európai elittel vagyis »Brüsszellel« kapcsolatos kommunikációs panelek. Viszont a xenofóbia és az elitellenes attitűdök egy globális krízisre adott nemzetközi válaszban vissza is üthetnek, ha éppen megkérdőjeleződik egy kínai vagy egy orosz vakcina hatásossága, vagy az uniós szervek autoritása a járványhelyzet kezelésében.

A világjárványt ugyanis csak közösen lehet megfékezni, a vakcinakapitalizmus, vagy az idegengyűlölet pedig csak ékeket ver a nemzetállamok közti együttműködésbe és az egész folyamatot lassíthatja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2021. március 31. 09:29
Az ugye nem xenofóbia, hogy az oroszok, kínaiak ellen bármit megtesznek? Ha nekik nem jó az orosz meg a kínai vakcina, akkor ki is a xenofób?
nemecsekerno_007
2021. március 31. 07:04
Aki koncentrál és nem a punci jut eszébe, az még nem koncentrál eléggé. Ezeknek mindenről ugyanaz jut eszükbe. Ez borzasztó. Ez borzasztóóooóoooóoooó
DE JÓ
2021. március 31. 02:37
Mi van? Tehát: 1, Ha az ellenzék durván agitál a vakcinák ellen, és ezt a kormány kimondja, akkor ezzel átpolitizálja az egészségügyet, és ezzel emberek halálát okozza. 2, Ha nem engedjük be a migránsokat, akkor magunkra vessünk, és ne csodálkozzunk, hogy Brüsszel keresztbe fekszik az orosz és a kínai vakcinának. 3, Konklúzió: A kormány az emberek életével játszik, ha nem hagyja, hogy az ellenzék azt csináljon, amit akar, ne akarjunk orosz és kínai vakcinát, csak unióst, ahogy jut, és engedjük be a migránsokat, mert akkor lesz boldog együttműködés. Hát, ez szép. Már megint egy túlképzett bölcsész, aki még a lekvárfőzésből is le tudja vezetni, hogy be kell engedni a migránsokat. Köszönjük Emese! Bocsánat, Vanessza. De jó, hogy nem az elvtársai kormányoznak!
madarpok
2021. március 30. 23:35
Ez nem jött össze. Újra kellene próbálkozni. Ez úgy hülyeség, amint leírtad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!