Kockázatos kriptovaluták és a jegybanki digitális pénz

2021. február 19. 17:41

A megoldás a jegybanki digitális pénz lesz.

2021. február 19. 17:41
Kutasi Gábor-Czeczeli Vivien
Index

„A Bitcoin megjelenése óta foglalkoztatja a felhasználókat és a szabályozókat az a kérdés, hogy vajon miképp használhatók a digitális pénzek és kriptovaluták a hétköznapi életben. Nemcsak magán kibocsátókat, hanem jegybankokat is megérintette a digitális pénzek kibocsátásának gondolata. A magánkezdeményezésű kriptovaluták kockázatosak a hétköznapi pénzfunkciók szempontjából. A megoldás a jegybanki digitális pénz lesz. 

Kriptovaluták elrettentő kockázatokkal

A két legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin és az Ethereum egyaránt a blokklánc technológiára épül, habár sem a technológia, sem a felhasználási célok nem azonosak teljesen. Mivel a Bitcoin és az Ethereum számos jellemzőjében különbözik egymástól, így az árfolyamuk között sincs negatív kapcsolat: az egyik értékének növekedése nem eredményezi a másik értékének csökkenését. A Bitcoin és más kriptovaluták árát a likviditás befolyásolja. Ennek a kockázatnak a függvénye, hogy milyen nagy a vételi és eladási árfolyam közötti árfolyamrés (bid-ask spread). A magasabb likviditással alacsonyabb árfolyamrést eredményez. A nagy likviditást segíthetné az adott kriptovaluta széleskörű elfogadása, csereeszközként vagy adófizetési eszközként való használása, vagy például a Bitcoin esetében a kriptovaluta vásárlását szolgáló ATM-hálózat bővülése. 

A magasabb spekulatív kereslet ugyanakkor csökkenti a kiskereskedelemben elérhető kínálatot. Ha egy kriptovalutára spekulatív befektetésként is tekintenek, akkor az az árfolyamának ingadozását is befolyásolja. Ez pedig a elrettenti a felhasználókat. A felhasználók és a befektetők közötti egyensúly tehát alapvetően meghatározza a valuta csereeszközként való alkalmazásának sikerét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. február 20. 18:14
Épp nemrég ugrott óriási mértékben a bitcoin árfolyama, miután Elon Musk vett belőle egy adaggal. Ha egy valuta értékét egy milliárdos így tduja befolyásolni, akkor az egy igencsak kockázatos pénzügyi termék. Valóban, Soros barátunk tudta befolyásolni az angol font árfolyamát és feltehetőleg folyamatosan rángatja a forintot is, de ehhez egy kiterjedt, pénzügyekben jártas hálózat kell (a font elleni akciót természetesen nem egyedül hajtotta végre). Az azért egy nagyobb szabású manőver volt, mint Musk egyszeri vásárlása. De szerencsejátéknak jó.
Vallasz Vilmos
2021. február 20. 10:41
Nagyon leegyszerűsítve, ami digitális, ahhoz szinte akárki, aki akar hozzáférhet. Ami otthon van a kispárna huzatban, egy jól biztosított lakásban/házban ahhoz talán hozzáférhet egy betörő. Talán. De a biztonsági szolgálattal egybekötött biztosítás esetén szint biztos, hogy nem jutnak el a betörők a kispárna huzatig.
zara
2021. február 19. 22:11
bullshit 'jegybanki digitális pénz' egy újabb átbaszás... a lényeg h a pénzkibocs. rotschildéknál maradjon...az többet ér egy hadseregnél...
egyvilág
2021. február 19. 21:11
Egy bevezető jellegű összefoglaló a Bitcoinról, a kriptopénzekről, előnyeikről, hátrányaikról: https://www.facebook.com/notes/%C3%A9rdekes-egy-vil%C3%A1g/a-bitcoin-%C3%A9s-a-kriptop%C3%A9nzek/2018811768372902/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!