75 ezer forinttal volt kevesebb a mediánbér az átlagbérnél 2019-ben

2021. február 22. 17:01

A kormány szerint egyre jobban élünk, egyre többet keres mindenki. Leszámítva azokat, akik nem.

2021. február 22. 17:01
LMP
MTI-OS

„Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke közérdekű adatigényléssel fordult a KSH-hoz, hogy kiderüljön, mennyi a különbség a kormány által hangoztatott bruttó átlagbér és az emberek jövedelmi helyzetét sokkal jobban tükröző mediánbér között. A KSH válaszából kiderül, hogy 2019-ben a mediánbér bruttó 75 480 forinttal volt kevesebb, mint az átlagbér. 

A kormány szerint egyre jobban élünk, egyre többet keres mindenki. Leszámítva azokat, akik nem. A KSH adatai szerint 2019-ben a bruttó átlagkereset 367 800 forint volt. Nem véletlen, hogy a dolgozók fele úgy érzi, hogy ő még a felét sem keresi meg ennek. Az átlagkereset ugyanis jelentősen torzíthatja a valóságot, főleg egy olyan országban, ahol egy kis réteg keres nagyon sokat, míg sokan szegénységben élnek.

Ha Béla egy vasat sem keres, míg Laci 100 Ft-ot, akkor kettejük átlagbére 50 Ft. Ami szép, csak ettől még Bélának nem lesz egy forintja sem. 2016 óta politikusok, újságírók és elemzők próbáltak adatokat szerezni mind a KSH-tól, mind a kormánytól a mediánbérekre vonatkozóan, hiába. Nem véletlenül. Az eddig titkolt mediánbér sokkal inkább mutatja a lakosság valódi jövedelmi helyzetét, azt a bért, ami a többségre jellemző. Ennél az összegnél a dolgozók fele kevesebbet, a másik fele pedig többet keres.

Az LMP-nek végre sikerült megszereznie az adatokat: 2019-ben a mediánbér 75 480 forinttal volt kevesebb, mint a bruttó átlagbér. Ez pedig fekete-fehéren azt jelenti, hogy a vizsgált munkavállalók fele kevesebb, mint bruttó 292 320 Ft-ot keresett, vagyis jóval az átlagosnak mondott összeg alatti jövedelemből kényszerült megélni. Orbán Viktor hagyja végre abba a statisztikai trükközést és az emberek megtévesztését, koncentráljon inkább az igazságtalan jövedelmi különbségek megszüntetésére!”

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2021. február 23. 20:16
Jó ez igaz. És valószínű már évek óta így van ez. A mediánbér nyilván jóval kisebb mint az átlagbér. ----- Azonban itt szóvá kell tennem egy fontos dolgot. Orbánék mindenképpen jól csinálták h a gyászos foglalkoztatást ami a rákfenéje volt a magyar gazdaságnak feljavították. Mondhatnám ami tetszett abban amit csináltak az éppen ez! Az nem ment ugyanis tovább h kevés dolgozó tartson el másokat/passzívakat, ráadásul sok a nyugdíjasunk is. Ez volt tehát a gazdaságunk egyik fő gyenge pontja. Amit kimozdítottak. Nem mennék bele mennyi ment a versenyszférába mennyi közfoglalkoztatott ------ És visszatérve a mediánbérre... Ha behozol több százezer passzívat a munkaerőpiacra azok nyilván nem vezérigazgatók meg agysebészek. Hanem ahogy történt és történik is az alacsonyabb fizetési kategóriába lesznek. És nagyon lassan iperednek csak. ------ Így tud egy alapvetően jó dolog bizonyos paramétert valóban lehúzni. De ettől még nagyon is jó hogy kapnak bért még ha kicsi is. A gazdaság pedig gyógyul. Ez van. ------
elfújta az ellenszél
2021. február 23. 10:49
Akkor a KSH-ban még nem tudtak számolni, vagy nem ismerték a medián fogalmát? Ami az európai összehasonlitást illeti, mindenhol az átlagjövedelem az alapadat. Ezenkivül persze lehet értékelni a társadalmi különbségeket, de az már sokkal összetettebb feladat egy bérjövedelem medián számitásnál. Ez most csak arra való az ellenzék részéről, hogy megpróbálják kikezdeni a gyors ütemben növekvő magyar átlagjövedelem adat hitelességét Éhezés nyomor és döghalál van itt szerintük a diktatúra mellett
furunkulus13
2021. február 23. 10:09
Nyugi gyerekek! Jöttök a Fletóval és visszajön a2004-09-es aranykor!!
Krupp Skya
2021. február 23. 04:54
Nagyapámnak 1974 ben pontosan hét holddal volt kevesebb földje mint 1973-ban. Kik is voltak akkor hatalmon LMP? Ja az ÁVH-val szövetséges munkás parasztkormányotok és KÁDÁR, APRÓ, DÖGEI elvtársaitok, akkor érthető ez a hét hold hiánya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!