Valahogy fel kell dolgoznod apád bűnét

2021. január 22. 17:28

Tehát igen, mázli, szerencse, hogy nincs szégyenkeznivalóm.

2021. január 22. 17:28
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Facebook

„Szoktam azon gondolkozni, hogy nekem mennyire könnyű, mert a rokonaim, felmenőim között mindenki vállalható, tisztességes, sőt hősies életet élt – nagyapám zsidókat bújtatott és azért rúgták ki az állásából és került fel a kitelepítési listára, mert nem írta alá az egyházi iskokák bezárását.

Tehát igen, mázli, szerencse, hogy nincs szégyenkeznivalóm, sőt büszke lehetek a szüleimre, nagyszüleimre, de azon sokat gondolkozom, hogy akinek nem ilyen felmenői voltak, hanem aktív kommunisták például, ráadásul olyanok akik, felelősek más emberek haláláért, megkínzásáért, tönkretetételéért, ők hogyan tudnak ezzel élni?

Nyilván nem felelősséged apád bűne és nyilván szereted – pszichológiai tény, hogy a gyerekek legtöbbször szeretik a szüleiket, még akkor is, ha kegyetlenek velük.

Azt is el tudom képzelni, hogy ezek a gyilkosok, otthon akár szerető családapák voltak. Például nem tudom milyen apa volt Biszku (de saját elmesélése alapján kedves, szerető apa volt) – szóval egy Biszku gyerek vagy unoka viszontszerethette őt. Lehet nem is tudta, tudja, hogy mit tett.

Valahogy fel kell dolgoznod apád bűnét – teheted ezt úgy, hogy sorolod a jót, a rossz életéből, meg teheted ezt úgy, hogy letagadod a bűneit.

Persze le lehet tagadni az apa bűnét, csak ezt kegyetlen nyilvánosan megtenni. Hiszen az áldozatok hozzátartozóinak ez új fájdalmat okoz.

Nem lehet ezt jogilag büntetni – bár van rá paragrafus, a kommunizmus bűneinek tagadása, de ez egy minimum kellene, hogy legyen, hogy a tömeggyilkosok gyerekei legalább a történelmet ne írják át, ha már bocsánatot nem kérnek...

UPDATE: ez a cikk Bauer apukáját mentegető cikkére reagál. Egy mondat az apától (idézett az Index-cikkből):

1950. július 22-én készült jelentésben dr. Bauer az alábbiakat írja: »Beismerő vallomása előtt a sírás, piszkossága és bevizelése általi megalázottságát leszidással, leköpéssel és néhány pofonnal igyekeztem fokozni«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shlomo Morel, egy igaz ember
2021. január 23. 13:19
Valóban nincs? Először is illegálisan jöttünk az országba, Fruzsi. Az ÁVÓ nagy része belőlünk állt. Ahogy a tanácsköztársaság és a mai rezsimek nagy része is. Megöltünk 300 ezer magyart, kitelepítettünk 200 ezer svábot. Ma is belepofázunk mindenbe, abba is, kinek lehet szobra. Bauer-Pető-Sólyom-Antall-féle zsidók megakadályozták a rendszerváltást, és kirabolták, eladósították az országot. Bauer felelős apja tetteiért, mert ő is ugyanolyan. Ahogy mi mind. Kiirthatatlan belőlünk ez a mentalitás. Javaslom az önkritika elsajátítását, bár esélytelen. Én már bocsánatot kértem, egyedüliként, a zsidóság hallatlan, kollektív bűneiért, erre sarkallok mindenkit. Slomó
Harangláb
2021. január 23. 13:05
Amint tudjuk, Hitler is udvarias volt a környezetében élőkkel, titkárnő, stb., sőt a hozzá látogató náci vezetők gyerekeivel is kedves volt... Bauer apuka is úriember lehetett otthon, egyedül csak az a fizikailag is néha megerőltető meló zavarhatta szegényt...
Rugán
2021. január 23. 12:21
Ö nem feldolgozni, hanem minket megdolgozni szándékozik, a családi hagyományai serint. Utóbbit a Tomi gyerek megnyilvánulásai alapján mondom, nem az apja bűnei alapján, mielőtt el kezd károgni.
olajfa1
2021. január 23. 11:53
A Bauer "utód" vagy "ivadék" vagy bárhogyan is nevezzük... szóval -nevezzük egyszerüen "Bauer gyereknek"- ez a "nem is tudom milyen cikke" -talán "szerecsen mozsatónak mondanám" -a 100. évforduló alakamával...- szóval ebben a cikkben akért jó erősen kikerülte azt a tényt, hogy mennyi előnnyel járt életében az hogy ő egy "Bauer gyereknek"... Mondjuk az egyetemi felvételnél csak annyit kellett mondani a hogy "én egy Bauer gyereknek vagyok", vagy mikor "munkát vállalt... "én egy Bauer gyereknek vagyok" vagy beteg lett... "én egy Bauer gyereknek vagyok"... Azért ezeket elfelejtette megemlíteni... Talán mert annyira "természetesnek tartotta, meg tartja még most is... Pedig nem ártott volna ha a fent említett esetekben mondjuk a "én egy Bauer gyereknek vagyok" helyett mondjuk annyit mond... hogy "ÉS EGY MUNKÁS ÉS EGY PARASZT GYERMEKE VAGYOK, MINT A TÖBBI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!