Sörgyári Trianon

2021. január 14. 09:50

Ez régen is így volt, most miért történne másképp?

2021. január 14. 09:50
Kácsor Zsolt
Népszava

„Ha a kormányzati kommunikációt továbbra is a már megszokottá, tehát máris elfogadottá váló militáns hangnem uralja majd, akkor nem lesz rajta mit csodálkozni, ha a honvédelmi, hadügyi és katonai szakkifejezések idővel a kereskedelemben és a reklámiparban is megjelennek. Ez régen is így volt, most miért történne másképp? A minap, amikor a hazánkat tíz éve kormányzó Legfőbb Hadúr a koronavírus ellen folytatott harc (mit harc, háború!) újabb állomását ismét egy militáns kifejezéssel adta tudtára mindeneknek, nekem mint nagy sörivónak rögtön eszembe jutott az Első Magyar Részvény-Serfőződe leleményes plakátszövege 1916-ból.

Az első világháború véres évében vagyunk, több százezer magyar katona harcol a frontokon, az újságok tele vannak háborús táviratokkal és távirati stílusban megfogalmazott haditudósításokkal. A fronton patakzik a vér, a propaganda pedig mámoros a várható győzelemtől. E háborús sajtónyelvet felhasználva az Első Magyar Részvény-Serfőződe akkori kreatív csapata a következő hirdetést tette közzé országszerte: »TÁVIRAT. TAVASZI RÉSZVÉNYSÖR MEGÉRKEZETT, ELLENSÉG MEGADTA MAGÁT.« Nekem ez utólag nagyon tetszik, habár amikor ezt a reklámszöveget elolvastam, a nevetésem nem volt túlságosan őszinte. Tudtam azt, amit az akkori sörivók még nem sejthettek: hogy az első világháború legkevesebb 600 ezer magyar katona vesztét okozza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. január 14. 13:11
A vakcina viszont NEM FOG MEGÉRKEZNI!!!!!! A KORRUPT EURÓPAI UNIÓ KORRUPT MEGRENDELÉSHIÁNYA MIATT!!!
nemecsekerno_007
2021. január 14. 11:46
Ti akarjátok leváltani a Patást?!?!? Muhahahahahahahaaaa :))))))))
Ulaszlo
2021. január 14. 11:46
Horpadt vaskalapos. Csőlátó. Valamit álmodtál ?
74bro
2021. január 14. 11:05
Valamikor, nagyon régen, kézilabdáztam. Az öltözőben az edzőm olyan háborús retorikát alkalmazott, hogy egy Marine Corps kiképző altiszt belepirult volna, ha hallgatja. Mégse hasonlította senki az első világháborús propagandához, mert nem halt bele többszázezer ember, és a vér is csak egy-két orrból patakzott. De hát istenem, ha valaki született kretén, akkor mindent mindenhez tud hasonlítani. Váljék egészségére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!