Orbán és a (cigány) fiatalok

2021. január 20. 14:19

Az ország sorsa múlik azon, hogy a hazai szakképzést milyen formában sikerül továbbfejleszteni.

2021. január 20. 14:19
null
Forgács István
Forgács István
Vendégszerző

„Badarság.” Mindössze ennyit volt képes a korábban általam is valódi érdeklődéssel figyelt LMP egyik jelenlegi vezető politikusa mondani arra, hogy a kormányfő az elmúlt évek egyik legfontosabb gazdaságélénkítésre lehetőséget kínáló intézkedését jelentette be a napokban. Kanász-Nagy Máté persze azt még hozzátette, hogy szerinte ma Magyarországon a fiataloknak nem arra van szükségük, hogy adómentesség segítse a 25 éves kort megelőzően a munkába állást, hanem közvetlen állami támogatások kellenének.

Sarkítva, éppen csak csúsztatva akár azt is mondhatnám, hogy a segélyezés-politika áll szemben megint azzal, hogy valakit aktívvá, cselekvővé próbálunk meg tenni. Ugyanakkor bárki, aki ismeri a mostani – főleg vidéki – viszonyokat a 14-25 éves korosztályban a felnőtté válással, életcélok megtalálásával, felelősség felvállalásával és tudatos döntések meghozatalával kapcsolatosan, az biztosan egyetért abban, hogy a teljes magyar gazdaság, valamint

az ország sorsa múlik most azon, hogy a hazai szakképzést milyen formában sikerül továbbfejleszteni,

valamint, hogy a jelenlegi terhelt, megfáradt szakképzett munkavállalói réteg meg tud-e újulni, fel tud-e frissülni a következő 10-15 esztendő során. Erről persze nem szólt közvetlenül a kormányfő, de talán remélte, hogy mások is értik, miről beszél.

Azoknak, akiknek ez mégsem egyértelmű, nekik álljon ott most néhány fontos meglátás, hogy ők is értsék, miért volt korszakos a kormányfő bejelentése.

Ma Magyarországon a hazai gazdaságban a munkaadók számára komoly kihívást jelent, hogy számos ágazatban a jelenlegi tapasztalt, évtizedes gyakorlatokkal bíró réteg nyugdíjba vonul 10-15 éven belül, egyes területeken egészen magas, akár 20% körüli arányban is. Az innen hiányzó munkaerő pótlására megoldás lehet az automatizáció, valamint a külföldi munkavállalók behozatala.

Amíg az előbbi egy modern, és a korszak lehetőségeihez kapcsolódó természetes opció, addig az utóbbi egyértelműen kényszermegoldás, és azért van rá szükség,

mert nincsen elegendő számú és minőségű hazai munkaerő.

Ennek okai többfélék lehetnek: egyértelműen meghatározza ezt a demográfia, valamint az, hogy az ország egyes térségeiben a szociokulturális körülmények romlása nem kínál elegendő számú megfelelő, és ami nagyon fontos: alkalmas friss munkaerőt.

Miközben a gyerekszám a kormányzati családtámogatási programok révén a legkisebbek körében lassú növekedésnek indult (csökken a fogyás), addig az idősebb korosztályokban továbbra is csökkenőfélben van, azaz, itt még egyre kevesebb gyereket lehet az iskolák között elosztani. Ez pedig nagyban meghatározza azt is, hogy a szakképzésbe mennyien kerülnek, valamint, hogy onnan mennyien lesznek azok, akik végzettséget szerezve akár már 20 éves koruk előtt meg tudnak jelenni a munkaerőpiacon.

Ebben a csoportban ugyanakkor a csökkenő össz-gyereklétszám mellett egyértelműen nő a roma és hátrányos helyzetű gyerekek aránya, amely önmagában semmit sem szabadna, hogy jelentsen, viszont mégiscsak az figyelhető meg, hogy a korai iskolaelhagyás, a lemorzsolódás az ő körükben jóval magasabb.

Azaz, még jobban ráfókuszálva a képre azt kell látnunk, hogy az eleve alacsony létszámú mostani 14 – 18 éves generáción belül

egyre több azoknak a fiataloknak a száma, akiknek komoly kihívást jelent majd a szakmaszerzés

(a szakközépiskola befejezése), valamint a biztos elhelyezkedés a munkaerőpiacon. Aki ismeri a gazdasági felzárkózás tekintetében komoly támogatásra szoruló megyéket és járásokat, az tudja azt is, hogy ezekben a térségekben anélkül nem lesz megteremthető és nem lesz fenntartható semmilyen gazdasági fejlesztés, hogy ezeket a fiatalokat ne lehessen a mostaninál jóval nagyobb számban szakmához juttatni.

Ha nincs elég tanuló, nem lesz elég szakképzett munkavállaló. Ha a kevés tanulóból is sokan vannak azok, akik nem jutnak el a végzettségig, akkor még kevesebb azoknak a száma, akik ténylegesen megjelenhetnek a munkaerőpiacon. Ha nincs elegendő megfelelő munkavállaló, akkor nincs gazdasági prosperitás, és nincsen gazdasági növekedés.

Ezeket az összefüggéseket mindenkinek látnia kell,

és mindenkinek pontosan ilyen egyszerűen, tisztán, racionálisan. Azaz: kulcskérdés, hogy a munkaadók számára milyen utánpótlás ígérkezik majd a jövőben a hazai szakképzésből, és ha az nem megfelelő (mert nem elégséges, vagy nem megfelelő tudású és alkalmasságú), akkor racionális, hogy a korábban már említett automatizáció és a külföldi munkavállalók felé fordulnak.  

A kérdés persze jogos, hogy miért is csökken a megfelelő szaktudású frissen munkába állni képes munkavállalói létszám az elmúlt évek során. Főleg úgy, hogy a hazai szakképzés reformja, megújítása soha korábban nem kínált lehetőségeket, támogatásokat nyújt a fiatalok számára. Az elmúlt évek során folyamatosan fejleszti a kormány az infrastruktúrát, 2020-ban nagy mértékű béremelést kaptak az oktatók. Megújuló szakképzési szabályozás, megújuló módszertanok, ösztöndíj, a duális képzés kínálta további közvetlen anyagi ösztönzés, valamint számos nagyobb városban a helyi piaci szereplőkkel való együttműködés egészen kiváló feltételrendszert jelent. Sőt, elméletben egy progresszív, kimondottan a 21. század kihívásaira megfelelő válaszokat adni igyekvő fejlesztési folyamat zajlik, amely ugyan még messze nem ért véget, de valós eredmények várhatók tőle. Azt is mondhatnánk, az állam teszi a dolgát.

Ez az érem egyik oldala.

A másikon viszont ott van maga az ember, jelen esetben

a diákok és a családjuk, közvetlen környezetük, akiknek a felkínált lehetőségekkel élniük lehetne.

Persze mindenkinek szuverén joga, hogy a felkínált segítséggel mit kezd, él-e vele, de jelenleg az ország jövője, valamint az alacsony szintű társadalmi csoportok, közöttük is különösen a cigány közösségek fiataljainak a sorsa múlik azon, hogy az utóbbiak tesznek-e saját magukért egy kicsit többet, mint eddig.

Mielőtt bárki úgy véli, hogy itt megint egy sérülékeny, sok esetben áldozati helyzetbe került csoportot hibáztatnánk, meg kell érteni, fel kell fogni végre tisztességgel azt, hogy minden lehetőség csak annyit ér, amennyit kihasználnak belőle. És bár cigány fiatalok ezreit, tízezreit lenne jó a jövőben majd az egyetemeken is látni, jelen pillanatban a szakképzés a legmegfelelőbb opció azok számára, akiknek az egyetem elérhetetlen távolságban van. És ahogyan a szakképzés fejlesztése zajlik, úgy egyre modernebb iskolák és egyre jobb tudást kínálva várják valóban a diákokat. A hazai gazdaság szakképzett munkaerőre vonatkozó igényei is egyértelműek, és immár a bérek, valamint az eddig sem éppen kedvezőtlen adózási rendszer vitathatatlanul azt szolgálta, hogy a társadalom felzárkózásra szoruló rétegei szakmát tanulva a lehető leghamarabb elhelyezkedhessenek. Sőt, egyes hiányszakmákban, vagy folyamatos és széles munkavállaói kört igénylő szakmákban a kezdő fizetések is elfogadhatóak voltak, akár már friss pályakezdőként is.

És ebbe, az amúgy sem kedvezőtlen – sőt, kimondottan támogató – közegbe érkezik meg a kormányfő pénteki bejelentése, amellyel immár minden kétség eloszlatható azzal kapcsolatosan, hogy mit is kezdjenek a mai fiatalok magukkal:

akiknek fontos a társadalmi felzárkózás érdekében a mihamarabbi elhelyezkedés, az tanuljon szakmát.

Mert a szakképzettségre a munkaerőhiányból és a közelgő nyugdíjazási hullámból adódóan szüksége van az ország gazdaságának.

A szakképzettség felkínálja már húszéves kor előtt a biztos megélhetést, valamint további szakmai fejlődésre is van lehetőség a későbbiekben. Akár még azt is ki lehet mondani: a szakmaszerzés igenis szexi, felelős, tudatos és a társadalom egésze által megbecsülendő dolog kellene, hogy legyen a jövőben. Azzal, hogy a kormányfő felkínálja 25 éves korig az átlagjövedelem mértékéig az adómentességet, azzal felvállalja a legfiatalabb generációk pozitív diszkriminációját, ami viszont a teljes társadalom érdekét szolgálja, hiszen a gazdaság megerősítése vele a célja. 

És mindez egy újabb esély a hazai cigány közösségek számára,

amelyekben csökkenteni szükséges a szakközépiskolai lemorzsolódást. Ezzel az új kedvezménnyel is biztosan segíteni lehet őket abban, hogy tegyenek meg mindent azért a családok, hogy a gyerekeik szakmát szerezzenek, és mihamarabb munkába álljanak.

Sőt, az áprilisban induló szakképzési diákhitellel kombinálva a számosan lehetnek azok is, akik 20-22 éves korukig utolérhetik az egykor már egyszer majdnem elveszett szakképzettséget, és munkába állva még évekig részesülhetnek az adómentességből.

Végezetül két gondolat: mielőtt bárki úgy véli, hogy kizárólag a szakközépiskolás réteg a célcsoport, egyszerű matekkal bárkinek kijöhet, hogy technikumi végzettséggel is évekig, de még az egyetemi diplomával is egy ideig biztosan kihasználható az adómentesség, ha azonnal el tud helyezkedni valaki.

Az pedig, hogy mennyire kampányjellegű a bejelentés, az egészen addig véleményem szerint nem releváns, ameddig mindenkinek sikerül megértenie a fenti összefüggéseket, és képes belátni, hogy

pontosan ilyen intézkedések kellenek ahhoz, hogy többféle gazdasági és társadalmi kihívásra is jó válaszok szülessenek. 

A gazdasági alapú társadalmi felzárkózást hirdetem folyamatosan a munkám során. A 25 év alattiak adómentessége tökéletes eszköz lesz majd arra, hogy ez egyre egyértelműbb és sikeresebb legyen. A következő lépés a társadalmi és gazdasági felzárkózást szolgáló oktatási TAO kidolgozása és alkalmazása lehet majd, amellyel milliárdok kerülhetnek a hazai oktatási rendszerbe. Bízom benne, egy péntek reggelen majd ezt is bejelenti a kormányfő.   

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 21. 01:36
Önmagában nagyon sötét motiváció az, hogy azért tanuljon vagy csináljon bármit, mert fizetnek érte. Amit CSAK azért csinálok meg, mert kapok érte pénzt, abban igyekszem a teljesítményminimumra, minden nehézséget felnagyítok, minden probléma nehezebbnek tűnik a valóságnál, valamennyire dühös is vagyok és frusztrált, mert sikerült valakinek rávennie arra, amit egyébként biztosan nem csináltam volna meg, kizárólag csak pénzért. Tudom, hogy ez egy alapvető élménye szinte minden embernek, olyannyira, hogy normálisnak is tűnik, de valójában nem normális, és a nemcigány népesség esetében azért elég gyakori az, hogy valaki azért csinál meg valamit, mert ráadásul még érdekli is. A cigányok részéről az érdeklődés eleve MINIMÁLIS, ezt mindenki tudja. És ha ezt megfejelik a pénz csábításával, akkor aztán pláne kiveszik még a minimális is. Könnyű ezt ellenőrizni, elég csak megnézni, vajon a gyöngyöspatai százmilliós kártérítést melyik cigány költötte oktatásra. A valós érdeklődés az pont nem a pénztől függ, sőt - tök nyilvánvaló, hogy amikor valakit tényleg érdekel valami, akkor ő lesz hajlandó abba pénzt, időt, energiát fektetni, hogy igazán elsajátítsa - és csak később lesz belőle haszna (vagy sem, de az már nem is számít szinte). A legtöbb ember persze olyan munkát végez, ami nem érdekli, csak a belőle származó jövedelem - de a cigányokra ez olyan sokszorosan igaz, hogy az ilyen módon motivált munkavállalóktól hihetetlenül mocsok minőség várható, és pont az a baj, hogy eleve semmiféle érdeklődés, semmiféle odaszántság, semmiféle szorgalom, semmiféle komoly teljesítmény nem várható tőlük. Az érdeklődést és az izgalmat kellene felkelteni (persze nem csak cigányokban, hanem mindenkiben) az iránt, hogy valamit létrehozhat. Ha nincs jobb ötlet, tűzoltásra ez is megfelel, de az eredménye borítékolhatóan a gányolás, a cigánykodás, a minimális munkavégzés és hisztérikus ajvékolás. Ha semmi nem érdekli az illetőt, és egyébként is hozzászokott a végtelenül irritálóan pimasz stílushoz, akkor inkább csak hátráltatja a kollégáit, mintsem bármiben is előrevinné a stábot. A munkahelyi lopásról, agresszív viselkedésről stb nem is beszélve. Az a nagy kérdés, az a nagy probléma, hogyan lehet felkelteni az érdeklődést, hogyan lehet interiorizálni a szabályokat, hogy a delikvens ténylegesen egyetértsen azzal, hogy jó azokat betartani. Ez összességében nem csak cigányokat érintő probléma, de őket nyilvánvalóan erősen érinti.
amaurote
2021. január 21. 00:04
orbán és a cigányok? megmondta róluk, hogy "nem bennszülöttek, nem az övék az ország"
Bell & Sebastian
2021. január 20. 23:57
Cigánynóták és cigány nótázók Csak a cuclizmusra bírunk visszanézni, összehasonlítani ezt világot. (Nem igazán állja, mert a cigánykérdésben érzek visszalépést, míg az elszaporításuk mindkét oldal felelőssége.) Csupán két dolgot emelnék ki. - Kadarka elvtárs alatt mindent terveztek, azt is, mennyi ívhegesztőt kell kiképezni ahhoz, hogy 5 év múlva elég legyen. Ilyen most nincsen, ebből az következik, az állam szolgálja ki a kapitalista cégeket minimális információ híján. Ez valahogy mindkét patájára sántít. - Az átkosban egy gyereket legalább háromszor fölmértek, amiről jellemzés és javaslat készült. A fogósabb eseteket hivatásos orvosok, a szocializáltabbaknak pedagógus is elég volt. Ebből nagyjából kiderült, mire alkalmas a kölök, és mire nem. Ilyesmi manapság nincsen. És a bónusz. Úgy 600 ezer cigányból lett legalább 1,2 M, vagy még több. Hogy ez mire volt jó és mit akarnak kezdeni velük, arra én nem tudom a választ. De hogy mindenhonnan kinyomják a magyart, azt jól látjuk már most. Mert más szabályok szerint játszanak. Úgy lesz ez, mint a közlekedési kultúra átvétele Nyugatról, nem mi nemesedtünk, azok züllöttek. Én csak az építőipar végletes elcigányosodását látom, amit gyorsan fog követni a többi ágazat is. Ezt az ágazatot Orbán rossz döntései baszták szét, most megy a kármentés. Forgács stílusa sokat javult, de továbbra is kiáltó a hozzá nem értése vagy álnaivitása. Amit már elbasztál, azt nem fogod egykönnyen helyrerakni médiakampánnyal, a nagybetűs élet -szerencsére- nem inaktív ügyvédek hatalmi játszmáiból, harácsolásából és felelőtlen pofázásából áll össze. Általában, de nem nálunk!
Huncsi
2021. január 20. 22:31
Szóval a lényeg: a szegény szabolcsi/borsodi/nográdi stb. családok ne is álmodozanak a felemelkedésen, mert ők csak segéd/szakmunkásnak valók, ez legyen az életük célja...attól függetlenül, hogy esetleg a tehetsége többre predesztinálná. "gratulálok" ennek a gondolatnak...!!!! Ez egy saját magát is gyűlölő faszfej!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!