Navalnij visszatért – de miért?

2021. január 19. 19:26

Egy pillanatig sem létezett a mindent látó szem, bármennyire is jó taktikus a Kreml ura.

2021. január 19. 19:26
Demkó Attila
Demkó Attila
Corvinák

„Navalnij személye önmagában kihívást jelent a Kreml számára, hiszen évek óta a tíz legmegbízhatóbb orosz politikus közt szokták felsorolni. Júniusban lesz 45 éves, magas, jó fellépésű, és rendkívül ambíciózus. El lehet képzelni akár Oroszország következő elnökeként is.

Megfelelő mértékben nacionalista – ez az orosz közvélemény számára fontos, de nem része a hatalom köreinek, sőt sokat szenvedett ellenük harcolva.  Az elmúlt évtizedben rengeteg borsot tört a politikai és gazdasági elit (a kettő nem választható el igazán egymástól) orra alá azzal, hogy a népszerű youtube csatornáján a »belső kör«, az »arany százas« korruptságára hívja fel a figyelmet. A hatalom képviselői igyekeznek még csak nem is kiejteni a nevét, számukra a németországi tartózkodása, még a mérgezését követő nemzetközi botrányok mellett is, kényelmes megoldás lehetett volna. Ekkor mozgalma – hozzá hasonló karakteres vezető nélkül – lassan eljelentéktelenedett volna, és tovább erősödött volna az a vélemény, miszerint Navalnijt a Nyugat támogatja, így nyugati érdekeket képvisel. Hazatérésekor nem véletlenül mondta szinte először az újságíróknak, hogy az elmúlt hónapok legszebb pillanata, hogy ismét Oroszországba léphet.

Ez a visszatérés ugyanakkor akár hosszú börtönt is jelenthet Navalnijnak, ha pedig az ellene a múlt évben elkövetett merényletet is figyelembe vesszük, akkor különösen bátor és meggondolatlan lépésnek tűnik.

De csak akkor, ha azt képzeljük, hogy Oroszország az, aminek a Nyugaton sokan tartják: egy egyközpontú ország, amelyet Vlagyimir Putyin egyeduralkodóként, vaskézzel ural. Csakhogy ez távol állt a valóságtól Putyin uralmának csúcsán is. Egy pillanatig sem létezett a mindent látó szem, bármennyire is jó taktikus a Kreml ura.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2021. január 20. 11:17
hogy miért ment vissza? Nyilván megvan az a pénz. Amerika nyilván nem ellenez egy kis belső feszültségokozást.
szemlelo
2021. január 20. 10:35
Tisztázzuk. Navalnij támogatottsága pár százalékos. Minden hírverés, külső támogatás ellenére. Nem számottevő politikai szereplő Oroszországban, csak a habot verik körülötte. Nehezen hihető, hogy Putyin félne tőle. Emiatt teljesen fölösleges bármit is tenni Navalnij ellen.
rókabácsi
2021. január 20. 09:21
mert egy bérenc az ürge! és jó pénzért netán igéretekért mindent!
Senye Péter
2021. január 20. 08:51
".... a tíz legmegbízhatóbb orosz politikus közt szokták felsorolni" - kik és miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!