Jogállamiság

2020. november 17. 17:16

Nyugat-Európa más irányba húz, mint Közép-Európa.

2020. november 17. 17:16
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Valamit nagyon fontos tisztáznunk. A magyar kormánynak nem azzal van a baja, hogy az unió fontosnak tartja a jogállamiságot, pontosabban a jog uralmát (rule of law). Ezt a magyar kormány ugyanolyan fontosnak tartja, mint bármelyik tagország. A magyar kormánynak azzal van baja – és meggyőződésem szerint teljes joggal –, hogy a jelenlegi határozati javaslat éppen ezzel megy szembe, amikor olyan gumiszabályt fogalmaz meg, amelynek a felhasználásával bármikor bármelyik tagországot többségi szavazással el lehet marasztalni és pénzmegvonással büntetni. Nullum crimen sine lege, mondja már a római jog is, nincs bűncselekmény azt meghatározó és leíró jogszabály nélkül. Márpedig a jelenleg asztalon fekvő szöveg olyan jogszabálysértést fogalmaz meg, ami mögött nincs tételes jogszabály. 

Az unió ebben az esetben két korrekt megoldást választhat: vagy tételes jogba foglalja, hogy mi számít a jogállamiság megsértésének, vagy ha erre nem képes, akkor visszalép. De félő, hogy a nyugati politikusok az otthoni balliberális véleményvezérek nyomásának engedve ragaszkodni fognak a javaslathoz, az úgynevezett »fukar négyek« örülnek majd, hogy a magyarokra kenhetik a hatalmas közös kölcsön fölvételének elbuktatását, a többi keletiek meg lapítanak majd, mert várják a pénzt. Az egész mögött pedig egy alapvető ellentét húzódik, aminek lényege, hogy Nyugat-Európa más irányba húz, mint Közép-Európa. 

Hosszú menetelés lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. november 18. 08:41
"Nyugat-Európa más irányba húz, mint Közép-Európa." Ez így alapjában véve igaz, csak az az irány lefelé a gödör alja felé mutat, ahol most az eu van. A horizontális képet így hát inkább vertikálisra cserélném, mint sárkány szállhatnánk a kék égbe, de visszahúznak ezek a pöffeszkedő szaregerek.
Karbantartó9
2020. november 18. 07:50
A jogállamiság kereteit, minimumait meg kell határozni. Enélkül nincs mire hivatkozni! És konkrétumokat kell írni, nem olyasmit, ami akárhogy értelemzhető. Pl minden egyetem szabadságát biztosítani kell. Persze, de mi számít egyetemnek? Amerikai kutyaólba bejegyzett kamu-ceu nyilván nem az!
youngboy
2020. november 17. 20:28
Nyíltan megmondták, a jogállamiság megsértése miatt nem kapnánk pénzt, (1) ha a férfiak továbbra se tolhatnák házasságban egymás fenekébe a hímvégtagjukat, (2) ha a nők se nyalhatnák egymás nemi szervét ilyen frigyben, (3) ha nem engednénk továbbra sem, hogy szerencsétlen kislányokat fiúvá, fiúkat meg lánnyá nyomorítsanak a liberálfasizsták, (4) ha továbbra is úgy szeretnénk menni templomba, hogy ne fejezzen le bennünket egy Soros által betelepített gyűlölködő migráns, (5) ha továbbra is úgy éreznénk jól magunkat, ha Budapest utcáin félelem nélkül sétálhatunk akár hajnalban is anélkül, hogy valaki "Allah akbar"-t ordibálva belénk szúrna egy kést, és így tovább. Ha ilyen a hisztériás libsik "jogállama", akkor nem kérünk ebből a mocsokból, még akkor sem, ha fizetnének érte.
kovtib
2020. november 17. 19:20
A címben megfogalmazott állítás tételesen nem igaz. A többi gumicsont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!