Arcpirító dolgok váltak nyilvánvalóvá a MOK kérdőívéből

2020. november 04. 12:15

Az idős kollégák közül többen – akik az új bértábla szerint kétmillió fölött keresnének – nem elégedettek, hiszen az eddigi rendszerben többet kerestek.

2020. november 04. 12:15
Varga Gergő Zoltán
Varga Gergő Zoltán
Vasarnap.hu

„A megkérdezett orvosoknak 80%-a amúgy elégedett az új bértáblával. A hálapénzt elfogadók pedig kevésbé elégedettek vele; és hogy az idősebb kollégák kétszer akkora arányban fogadnak el hálapénzt, mint a fiatalabbak. Az idős kollégák közül többen – akik az új bértábla szerint egyébként kétmillió fölött keresnének – nem elégedettek, hiszen az eddigi rendszerben – láss csodát – többet kerestek. Tényleg nem lehet kétmillióból megélni Magyarországon?

Sokan kritizálják az új bértáblát, hogy túl magas összegekkel operál. A MOK a magyar GDP-t figyelembevéve állapította meg az összegeket, és ez még mindig töredéke a nyugati béreknek. Amerikában egy tipikus „nagyöreg” nem ritkán évi 600 000 dollárost bérezést tudhat magáénak, persze, mondani sem kell, tisztán.

Világos, hogy más ország, más árak, de abban talán egyetért mindenki, hogy az átszámítva tízmillió forint fölötti havi fizetésből talán minden országban, igen magas életszínvonalon lehet élni. Ahogy az is világos, hogy ez a béremelés bár a magyar viszonylatokban igen tekintélyes, de nem elrugaszkodott – aki pedig továbbra is mocskosul sok pénzt akar keresni, az továbbra is külföldre megy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2020. november 04. 22:08
Az a baj, hogy nem lehet tovább lopni az állami infrastrukturát a maszek rendeléshez.
afium
2020. november 04. 17:41
és ha már "mocskosul sok pénzt keres", akkor jön rá, hogy a pénz nem minden...
Csallokoz
2020. november 04. 17:17
Ugye semmi sem jó ... Mert kiderül, hogy annyit nem tudnak a bérhez tenni, amennyi a "zsebbe kapott pénzzel" összejön. Csak meg kell nézni, hogy három év alatt milyen kocsit cserélt.
jóember
2020. november 04. 16:17
Az Orvosi kamara, tehát az orvos társadalom képviselete, letette az asztalra a tuti megoldást, azt állította, hogy ezzel a rendszerrel egycsapásra vége a hálapénznek, az orvosok is megkapják azt az elismerést, ami jár és erkölcsileg is helyére billen a társadalom eme szegmense. De most a cikket olvasva kiderül, hogy nem így van, hogy az a tuti megoldás, amit oly magabiztosan felvázoltak nem is annyira tuti, legalábbis erkölcsileg nem. Az orvos társadalomnak pont azon része, aki miatt ez az egész katyvasz kialakult úgy gondolja, hogy neki az a jövedelem, amit eddig csalással megszerzett, az neki ezután is jár és el is várja, hogy ezt az igényét a társadalom vegye tudomásul. Gondolom ennek hangsúlyozására megpróbálnak majd nyomást gyakorolni, na nem a szakmai képviseletben mert az elvileg az ők álláspontját is tartalmazza, hanem a rendelőben, mondjuk erőteljesebben ráutaló magatartással a páciensek felé. Merthát ami jár az jár. Feljelentgetni ezután sem fogja őket senki. Azt meg kétlem, hogy a kormány besúgó rendszert építene ki ezeket leleplezendő. Szóval a jelek szerint a hálapénz marad, a szándék meg van rá, csak burkoltabb formában. Orbánék lyukra futottak ezzel az egyeszséggel, az átlagorvosok egzisztenciáját megemelték ugyan, de az óriási erkölcsi deficitet nem tudták orvosolni. Nem csodálkoznék, ha ezen felbuzdúlva a bírók is kikövetelnék a hálapénz rendszert maguknak, vagy a pénzügyőrök. Merthát ha másnak lehet akkor nekik is. Ott is lenne rá igény meg jelentkező is, naná, hogy lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!