Nem Mészáros lőrincről kell beszélni, hanem arról, hogy Magyarországon nincsen középosztály

2020. október 29. 07:51

A magyar pártok legnagyobb problémája, hogy krónikusan kevés tagjuk van, és emiatt nem tudják betölteni a társadalomformáló funkciójukat. A Fidesz sem. Interjú.

2020. október 29. 07:51
Gulyás Márton
Azonnali.hu

Ha már a pártoknak tett ajánlásokról beszél: 2018-ban VIII. és IX. kerületet is magába foglaló fővárosi körzetben azt mérték, hogy az a DK-s Ara-Kovács Attila volt az esélyes jelölt, aki két méterre a Mátyás tértől nem tudta, hogy hol van a Mátyás tér, szemben a helyi ügyekben jártasabb és ismertebb Baranyi Krisztinával. Nem vált önbeteljesítő jóslattá ez a mérés?

Csodálatos lett volna, ha ekkora tematizáló ereje lett volna a Közös Ország Mozgalomnak. Ha így lett volna, többen vettek volna részt a taktikai szavazásban hatszázezer főnél – ami így is elképesztő mennyiségű embert jelent –, és nem kétharmados Fidesz-kormány ülne a hatalomban. Visszatérve a kérdésben megfogalmazott kritikára: javaslatokat tenni legitim, még ha cselekedni helyettük, felszólítani őket, hogy »ez a helyes, ezt csináljátok«, nem lehet. Az sajnos igaz, hogy a pártok nem mindig csinálják meg a politikai munkát, és ki kell verni belőlük, hogy ezt megtegyék. 2018-ban még azt a minimális erőfeszítést sem tették meg, ami kellett volna a szavazatmaximalizáláshoz, és ami elemi érdekük lett volna. Aki ezzel elégedetlen, az lépjen be a pártokba, és belülről változtassa meg őket. A magyar pártok legnagyobb problémája, hogy krónikusan kevés tagjuk van, és emiatt nem tudják betölteni a társadalomformáló funkciójukat. A Fidesz sem.

Hogyan értékeli a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat? Ők jól csinálják azt a tanácsadást és finom nyomásgyakorlást, amivel hatni lehet a pártokra? Vagy van kritikája velük szemben?

Ha lesz kritikám, elmondom azt Péternek, vagy elhívom egy műsoromba, és ott szembesítem vele, de nem akarok itt üzenni neki. Aki olvassa ezt az interjút, szerintem el fogja tudni dönteni, hogy a fent meghatározott, általános elveknek az MMM megfelel-e.

Amikor még a Közös Ország Mozgalmat csinálta, találkozott egy Szrgya Popovics nevű szerb politikai aktivistával is. A kormánypárti média szerint Soros-ügynök, igazából egy forradalomcsináló, akinek bőven találni kétes ügyeit, ha az ember felmegy a WikiLeaksre. Milyen tudást kapott tőle?

Semmilyet. Őt arról kérdeztem, ami nem derült ki különböző forrásokból az általa vezetett és a Slobodan Milošević-diktatúra megdöntéséhez hozzájáruló Otpor! mozgalomról. Arra voltam elsősorban kíváncsi, hogy mi volt az Otpor! szerepe abban, hogy kovászként tudott működni az ellenzéki pártok között.

Akkor nem kapott olyan aktivistaképzést, mint amiket Popovics szokott tartani például a Közel-Keleten vagy Ukrajnában?

Nem, de szívesen megnéznék egy ilyen eseményt. Vicces sztori: amikor idejött, a Miniszterelnökségtől kapott egy levelet, amiben meghívták kávézni Orbán Viktorral, merthogy Szrgya és Orbán ismerik egymást még a kilencvenes évekből. Csak aztán valószínűleg kapcsolt a propagandagépezet, és végül mégsem volt alkalmas kávéznia a miniszterelnök úrnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishegyi
2020. november 01. 05:51
Az a jópofa, hogy az ilyen gulyásmarci-félék időről-időre "eltűnnek", nem nyilatkoznak, nem hallani róluk különösebben (nem mintha hiányoznának). Ilyenkor biztos "eligazítás" van, az egyik elbukott projektről a következő, remélhetőleg szintén elbukott projektre repked. Ilyen még Szabó Tímea, a momósok, Széllberni, stb. Megélhetési houdini, ki tudja, miből él ez az alak? (a kérdés költői)
civis72
2020. október 29. 17:48
a középosztály pont nem kérne a libernyák fajtátokból... lecsúszott lumpenértelmiségi köcsögök
istvanpeter
2020. október 29. 16:40
Mondjuk meg őszintén, rendes embernek lenni egy kicsit fárasztó.
Elmekortan
2020. október 29. 16:28
Kik a mesterei : Alinszky és Popovics sajnos ezek fehér emberek, több mint középosztálybeliek (Alinsky azt hiszem volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!