Franciaországot Gabon gyarmatosítja, és nem fordítva

2020. október 22. 18:56

Az asszimilációs stratégia láthatóan megbukott az iszlámmal szemben.

2020. október 22. 18:56
Demkó Attila
Demkó Attila
Corvinák

„De nem az az igazi baj, hogy Franciaország a gyenge középhatalmi státusz felé süllyed. Nem az, hogy foszladozik Francafrique, a DeGaulle elnök által létrehozott informális afrikai gyarmatbirodalom. Még csak az sem, hogy az egykori gyarmatok némelyike mélyen korrumpálta a francia politikát. Omar Bongo gaboni elnök évtizedeken át támogatott francia politikusokat pénzzel és lehetőséggel, nem kevesen közülük máig a hatalom közelében vannak. A francia politikai életet átszövő korrupciós háló legendás, mondhatni rendszerszintű. Ahogy Pierre Marion, a DGSE, a francia külügyi hírszerzés egykori vezetője mondta: »Arra a következtetésre jutottam, hogy fordított gyarmatosítási helyzetben vagyunk. Franciaországot Gabon gyarmatosítja, és nem fordítva.«

Az igazi probléma az úgy nevezett fordított gyarmatosítás másik oldala: a volt gyarmatokról történő masszív bevándorlás és az ország az elmúlt évtizedek egyéb irányokból – például az oroszországi csecsen közösségből – történő meggondolatlan migrációs politikája. Franciaország évszázadokon át a legsikeresebb asszimiláló volt Európában. Nem tudtak ellenállni az állam és a francia kultúra fényének és a durván elnyomó politikának se a németek Elzászban, se a flamandok Dunkerque, azaz eredetileg Dunkerke környékén. Csak a bretonok, korzikaiak és baszkok okoztak/okoznak némi problémát, de semmi hasonlót ahhoz, amit Katalónia Spanyolországban vagy Észak-Írország az Egyesült Királyságban gerjeszt. Az asszimilációs stratégia azonban láthatóan megbukott az iszlámmal szemben.

A volt gyarmatokról bevándorlók, különösen a marokkóiak és algériaiak eleve negatív emlékeket hoztak magukkal a francia uralomról – teljesen jogosan. Az algériai szabadságharcnak még francia becslések szerint is negyedmillió algériai áldozata volt, huszonötezer francia katona és hatezer európai civil mellett. A marokkóiak sem gondolnak jó szívvel a francia protektorátusra. Nagyon más a vallás és a kultúra, mélyek a történelmi sérelmek. A bevándorlók integrációja akkor is nagyon nehéz lett volna, ha a francia politika mindent jól csinál. Az asszimilációs politika bukásának története nem arról szól, hogy bárki is »gonosz« lett volna. A többségi társadalom is emberekből áll, – bizonyosan van megannyi igaz és érthetően traumatikus diszkriminációs történet. De a bevándorlók is emberek, és nem kevésszer ott is sérelmet látnak, ahol nem történt hátrányos megkülönböztetés. Hiába vannak sikertörténetek, magasra jutott sportolók, színészek, sőt van sok vegyesházasság is. De a kevés sikert felülírja a sok kudarc, a házasságoknál pedig éppenséggel gyakori, hogy a francia fél tér át az iszlámra. Franciaország elitje nagy progresszivitásában összerakott egy társadalmat, amely képtelen egységessé válni és egy közös narratíva mentén együttélni. A muzulmán népesség vallásossága az elmúlt évtizedekben nem gyengült, hanem reneszánszát éli – elsősorban a fiatal generációk körében. A ramadánt immár a hatmillió muzulmán 70%-a tartja, egyre kevesebben isznak alkoholt és egyre többen járnak mecsetbe.”

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2020. október 23. 19:13
Az idegen etnikumú népesség asszimilációjának egyetlen igazi jele a vegyes házasságkötések aránya az összes házasság kötésen belül. Ha ez az arány magasabb mint az idegen etnikumú népesség aránya az őshonos népességhez viszonyítva akkor van asszimiláció, ha alacsonyabb akkor nincs. Az asszimilációnak azonban van alternatívája, amit integrációnak szokás nevezni. Erre azok a nációk alkalmasak, amelyek az alkalmazkodásban több évezredes gyakorlattal rendelkeznek. Tapasztalataim szerint az identitás elvesztése nélküli integrálódás alapvető feltétele a saját, mélyen gyökerező, folyamatosan megélt és átélt kulturális alapok megléte. A kínaiak például ilyenek.
káli
2020. október 23. 13:10
Gabon 1% muszlim!
szürkeSzarvas
2020. október 23. 07:30
Az USA is mosléktársadalom-az "olvasztótégely" mitosz megbukott,a rasszok,ahol tehetik,szegregálódnak.
luzitanxaver
2020. október 23. 06:19
,,Eközben a hétköznapi francia polgár fél. Valós és mélységes társadalmi aggodalmakból táplálkoznak olyan, az ,,őslakosok,, és ,,bevándorlók,, közötti polgárháborút beharangozó, nagy sikerű regények, mint a Gerilla vagy a Behódolás.,, Ez pontosan így van. És minden oka meg is van a félelemre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!