Ferenc, az osztályharcos pápa

2020. október 15. 07:28

Ferenc pápa Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű új enciklikája újabb 38 ezer szó üres fecsegés a kortárs baloldal slágertémáiról némi evangéliumi mázba burkolva.

2020. október 15. 07:28
Gallai Tamás
Neokohn

„A pápa rendíthetetlenül látszik hinni a képtelenségeiben. Voltaire azonban figyelmeztetett: »Aki rá tud venni arra, hogy képtelenségekben higgy, az arra is rá tud venni, hogy kegyetlenségeket kövess el.« Ezért borzasztóan veszélyes, hogy katolikusok tömegei kritikátlanul bolondulnak az új enciklikáért.

»A III. század óta a kereszténység mindig egyidejűleg szolgált azoknak, akik a társadalmi rendet fenn akarták tartani és azoknak is, akik meg akarták dönteni azt. Ma ugyanez a helyzet: a kereszténység egyszerre harcol a szocializmus ellen és a szocializmus érdekében« – írta az osztrák közgazdász és társadalombölcselő Ludwig von Mises 1922-ben. Semmi sem változott.

Lukács evangélista hiába írta meg a jeruzsálemi egyház esetét a messianisztikus kommunizmussal (ApCsel 4,32-5,11), amiért Pál apostolnak húsz évvel később végig kellett koldulnia az európai egyházakat (1Kor 16,1-4; 2Kor 8-9), hogy a szentföldi kísérletezők ne vesszenek éhen. Lett volna miből okulnia a római egyház püspökének – Szent Pál pont a rómaiaknak írja: „Mindazt, amit valaha megírtak, okulásunkra írták, hogy az Írásból türelmet és vigasztalást merítsünk reményünk megőrzésére.” (15,4)

Ferenc pápa Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű új enciklikája újabb 38 ezer szó üres fecsegés a kortárs baloldal slágertémáiról némi evangéliumi mázba burkolva, a tanítóhivatali igehirdetés újkeletű szószátyárságával. Politikai kiáltvány vallásos frazeológiában.

A II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) egyedül több szót termelt ki, mint a katolikus egyház előző húsz egyetemes zsinata együttvéve. A pápai köriratok II. János Pál (1978-2005) előtt átlag hatezer szavasak voltak. Vele valóságos szóáradat indult: 27-28 ezer szó dokumentumonként, Ferenc átlaga már 30 ezer – leghosszabb irománya (az Amoris laetitia) 60 ezer szavas.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 16. 06:22
Na jó, a fenti kommentből kettőt korrigálok: "csak" 70 tanítvány lett kiküldve, nem 72 (az az iszlám hurik száma, igen sajnálatos, hogy már keverem). És Péter Anániásnak még nem mondta, hogy meg fog halni, csak azt, hogy hazudott Istennek - csak Safirának mondta meg ilyen konkrétan, mielőtt bekövetkezett. De akkor már a többi idézetet is bemásolom: 1Kor 16,1-3 Ami a szentek számára való alamizsnát illeti, a miképen Galáczia gyülekezeteinek rendeltem, ti is azonképen cselekedjetek. A hétnek első napján mindenitek tegye félre magánál, a mit sikerül összegyűjtenie, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, a mikor odamegyek. Mikor pedig megérkezem, a kiket javaltok leveleitek által, azokat küldöm el, hogy elvigyék Jeruzsálembe a ti ajándékotokat. 2Kor 9,1-15 A szentek iránt való szolgálatról felesleges is néktek írnom. Hiszen ismerem a ti készségteket a melylyel dicsekszem felőletek a macedónoknak, hogy Akhája kész a mult esztendő óta,. és a ti buzgóságtok, sokakat magával ragadt. Mindamellett elküldöttem az atyafiakat, hogy a mi felőletek való dicsekedésünk ebben a részben hiábavaló ne legyen,. hogy, a mint mondám, készen legyetek. Hogy aztán, ha a macedónok velem együtt odajutnak és titeket készületlenül találnak, valamiképen szégyent ne valljunk mi, hogy ne mondjam ti, ebben a dologban. Szükségesnek véltem azért utasítani az atyafiakat, hogy előre menjenek el hozzátok, és készítsék el előre a ti előre megígért adományotokat, hogy az úgy legyen készen, mint adomány, és nem mint ragadomány. Azt mondom pedig: A ki szűken vet, szűken is arat,. és a ki bőven vet, bőven is arat. Kiki a mint eltökélte szívében, nem szomorúságból, vagy kénytelenségből,. mert a jókedvű adakozót szereti az Isten. Az Isten pedig hatalmas arra, hogy rátok áraszsza minden kegyelmét,. hogy mindenben, mindenkor teljes elégségtek lévén, minden jótéteményre bőségben legyetek, A mint meg van írva: Szórt, adott a szegényeknek,. az ő igazsága örökké megmarad. A ki pedig magot ád a magvetőnek és kenyeret eleségül, ád és megsokasítja a ti vetésteket és megnöveli a ti igazságtoknak gyümölcsét, Hogy mindenben meggazdagodjatok a teljes jószívűségre, a mely általunk hálaadást szerez az Istennek. Mert e tisztnek szolgálata nemcsak a szenteknek szükségét elégíti ki, hanem sok hálaadással bőséges az Isten előtt,. A mennyiben e szolgálatnak próbája által dicsőítik az Istent a ti Krisztus evangyéliomát valló engedelmességtekért, és a ti hozzájuk és mindenekhez való adakozó jószívűségtekért. Mikor érettetek könyörögve ők is vágyakoznak utánatok az Istennek rajtatok való bőséges kegyelme miatt. Az Istennek pedig legyen hála az ő kimondhatatlan ajándékáért. Van még egy teljes fejezet, de annak csak a linkjét másolom ide: http://www.biblia.hu/biblia_k/k_47_8.htm
annamanna
2020. október 16. 05:40
"Lukács evangélista hiába írta meg a jeruzsálemi egyház esetét a messianisztikus kommunizmussal (ApCsel 4,32-5,11), amiért Pál apostolnak húsz évvel később végig kellett koldulnia az európai egyházakat (1Kor 16,1-4, 2Kor 8-9), hogy a szentföldi kísérletezők ne vesszenek éhen." Ki ez az ördögfajzat, aki a szájára meri venni az Isten nevét, és bemocskolni a szentírást? Előre lehet tudni, hol fogja tölteni az örökkévalóságot! A jeruzsálemi egyház vagyonközössége maximálisan az ISTEN AKARATA VOLT, ennek nyilvánvaló előzményei: - a gazdag ifjú története - a tanítványok mindenüket feladták, hogy Jézust követhessék - a szegény asszony két fillérje - a 72 tanítvány kiküldése és így tovább. Ami a legdurvábban alátámasztja azt, hogy a teljes vagyonközösség maximálisan az Isten kifejezett akarata volt, az Anániás és Safira története. Akik nem ismerik a sztorit, azoknak röviden: az egyházba belépők mindenüket eladták és összeadták, egy házaspár azonban megpróbált trükközni: eladták ugyan a földjüket, de a pénznek csak egy részét adták oda a közösségnek a többit elrakták "jobb időkre". Péter megkérdezte a férjet, tényleg ennyit kaptak-e a földért, és a férj azt állította, igen. Erre összeesett és meghalt. Rögtön ez után ugyanez megismétlődött a feleséggel is. De hogy teljesen kizárható legyen a véletlen, a szöveg közli, hogy Péter azt mondta a férfinak: mivel hazudtál Istennek, meg fogsz halni - és a férfi ezekre a szavakra esett össze holtan. Aztán kivitték a holttestét, bejött a feleség, megismételte a hazugságot, és Péter azt mondta - most vitték ki holtan a férjedet, te is mész utána: erre a feleség is összeesett és meghalt. Ez igen nagy riadalmat keltett mindenkiben. Bár a továbbiakban soha nem ismétlődött meg, egyetlen csalás, lopás, hazugság sem járt ilyen istenítélettel, de az elején igen, és ebből tökéletesen biztosan le lehet vonni azt a tanulságot, hogy a jeruzsálemi gyülekezet tagjainak totális önfeladása, a pénzüktől való radikális megszabadulás teljességgel Isten kifejezett AKARATA volt. Aki ennek ocsmány módon, cinikusan ellenszegül, aki ezen gúnyosan röhög, az az ördög szájából beszél, a legcsekélyebb istenfélelem sincs benne, és előre be van írva az ítéletre.
tango47
2020. október 15. 14:45
Ezt a bekezdést kár volt kihagyni a szemléből: "A régebbi pápák bibliai szövegeket, korábbi zsinatokat és pápákat, egyházatyákat és lelki írókat idéztek álláspontjuk alátámasztására, a mostani leginkább önmagát: 288 hivatkozásából kb. 170-szer citálja valamilyen korábbi megnyilatkozását. Szellemírója, Víctor Manuel Fernández érsek az ihletői közt említi Martin Luther Kinget, Desmond Tutut, Mahatma Gandhit és Ahmed el-Tajebet."
Mátyás01
2020. október 15. 11:30
Ferenc pápa jezsuitaként eleve gyanús volt, hogy a háttérhatalmat szolgálja, ezt a gyanút azóta igazolta is a tevékenységével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!