Vidnyánszky tehát a patás ördög, az SZFE papjai meg keresztes háborút hirdettek meg ellene

2020. szeptember 06. 16:40

A vallásháborúkat ugyanakkor nem a főpapok szenvedik meg a leginkább.

2020. szeptember 06. 16:40
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo

„Vidnyánszky tehát a patás ördög, az SZFE papjai meg keresztes háborút hirdettek meg ellene, inkvizítorok ítélik meg az elhajlókat, kivégzőosztagok járják az utcákat, tereket. Aki nem úgy veti a keresztet, ahogy a főpapok előírták, azt médiamáglyán égetik meg.

A fő hadszíntér már megint a felsőoktatás: mert nemcsak a művész autonóm, hanem az egyetem is az.

Legyen.

Csakhogy az egyetemi autonómiára való hivatkozás Magyarországon általában azt jelenti, hogy minden jó úgy, ahogy van, senki ne merészeljen változtatni. Állam vagyunk az államban, adjátok ide az adóforintokat, oszt' viszlát, senki ne szóljon bele a dolgainkba.

Ha ne adj' isten, bárki megpróbálná számon kérni az ott folyó munkát, jön a parasztvakítás a kilóra mért akadémizmus mérőszámaival, mintha a tudományban is a mennyiség lenne a lényeg, és nem a minőség. Mintha beszélni lenne fontos, mondani nem. (Ezért hagytam ott az akadémiai szférát közel másfél évtized után. Az autonómia, főleg, ha közpénzből finanszírozzák, nem lehet öncélú.)

Nem tudom, színházszakmailag kinek van igaza, létezhet-e egyáltalán egy igazság ebben az Isten nélküli világban. Nem is érdekel különösképpen, ez Vidnyánszky dolga. Ha a változtatás volt a célja, akkor nyerésben van, mert az SZFE-n folyó képzés ezek után mindenféleképpen változni fog.

Hanem tényleg küldjetek lelki gondozókat a barikádról posztoló hallgatóknak. Szükségük lesz rá. Mert a vallásháborúkat nem a főpapok szenvedik meg a leginkább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. szeptember 07. 19:59
------Ez egy ilyen kávéház----- Pista bácsi óta tudjuk.
catalina9
2020. szeptember 07. 14:24
brávó Demeter!
Nagy Pál
2020. szeptember 07. 07:49
No végre! Megszólalt a másik univerzális zseni. Az egyik alá betolták orbánék a teljes magyar színművészetet, a másik alá pedig az irodalmat, könnyűzenét meg a fene tudja mit még. És ezeket a csodálatos, mindenhez értő embereket úgy kellett Ukrajnából és Romániából importálnunk. Gratulálok!
koronaszepe
2020. szeptember 06. 22:18
Vajon milyen tanácsokat adhat Megadja Demeternek 6,6 millió forintért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!