Nagyon hátra toltuk a második magyar védelmi vonalat

2020. szeptember 17. 16:07

Egyáltalán nem ördögtől való a szórakozóhelyek nyitvatartásának a korlátozása. Sőt, az iskolai hőmérőzés sem, hiába tűnik kényelmetlennek. A védekezési stratégiával más gondok vannak.

2020. szeptember 17. 16:07
Madár István
Portfolio

„Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni küzdelem részeként tegnap újabb intézkedéseket jelentett be. Eszerint

  • kötelező lesz a maszk viselése a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási helyeken.
  • Októbertől lázmérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik.
  • A tesztekért semmilyen jogcímen nem lehet 19 500 forintnál többet kérni.
  • A szórakozóhelyeket este 11-kor be kell zárni.

Az új lépéseket hamar bírálatok érték, amelyek azonban inkább felületes ellenvélemények, mintsem a járványügyi stratégiát kikezdő kritikák. A kormány ugyanis a szelektív védekezés logikájának megfelelően halad előre. Ennek a lényege, hogy a súlyos gazdasági visszaesését (és az ezzel járó társadalmi károkat) elkerülendő nem általános lezárással, hanem szűkebb, célzottabb intézkedésekkel próbálja fékezni a járványt. Előbbi stratégia az emberek közötti interakciók általános leszorítására törekedett, utóbbi a járvány terjedése szempontjából kritikus területekre koncentrál és ott sem feltétlenül lezárással próbálja lassítani a vírus terjedését.

Lehet azon vitatkozni, hogy pont ezek a lépések a legszükségesebbek a sorban, de most, amikor a fiatalok a legfőbb vírushordozók, a 23 óra utáni korlátozás nem tűnik irracionálisnak, ahogy a jó szervezés mellett minimális fennakadással járó iskolai lázmérés sem. Ezekkel az intézkedésekkel a gond inkább az, mint az eddigiekkel is: jól látható, hogy három héttel korábban meghozva ezek sokkal nagyobb sikerrel kecsegtettek volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. szeptember 18. 12:41
-:))))) Nem lenne,hanem " azért van"..!
Nietzsche
2020. szeptember 17. 21:28
Nagyon speciális ez a vírus: 23 óra után nem fertőz, az iskolákban pedig nem jut át a tantermek küszöbjén 8hiszen odabent nem kell maszk, a folyosón meg igen). Úgy látszik Orbán vagy parancsolni tud a koronavírusnak, vagy annyira nem ért az egészhez és annyira senki nem szól neki, hogy hülyeségeket csinál, hogy ilyen rendelkezések tudnak megszületni. (Mennyire röhöghetnek rajtunk nyugaton?)
levig79
2020. szeptember 17. 19:27
Kattintás vadászat, szarul megy nekik anyagilag :-)
ThunderDan
2020. szeptember 17. 18:45
A Portfolio a legalja... immár fél éve nyomják a BRUTÁLIS, SOKKOLÓ, DRÁMAI stb. süketelést... aztán ugye már nem tudnak még keményebb jelzőket kitalálni, ha neadjisten rosszabodik a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!