Excelszemléletű baloldal

2020. szeptember 02. 12:28

Az identitásokat nem belső, intim, megkérdőjelezhetetlen szubsztanciaként kell értelmezni.

2020. szeptember 02. 12:28
Csányi Gergely, Kováts Eszter
Mérce

„Ehhez szükséges, hogy ne a különbözőségek és az elnyomott identitáscsoportok ahistorikus metszéspontjai álljanak a középpontban, hanem annak vizsgálata, hogy hogyan jönnek létre a megkülönböztetések és a kategóriák közti hierarchiák.

Az identitásokat nem valamiféle belső, intim, megkérdőjelezhetetlen szubsztanciaként, hanem egy viszonyrendszerben elfoglalt relatív pozíció személyes megéléseként kell értelmezni. Például kialakulhat egy szegény- vagy középosztálybeli vagy tőkés identitásom; tudatosan viszonyulhatok ahhoz, hogy nő vagy férfi vagyok; meghatározó élettapasztalatomnak tarthatom, hogy kikhez vonzódom, vagy hogy cigányként milyen sorozatos diszkriminációknak voltam kitéve, vagy nem-cigányként milyen előnyök értek az életben, azonban ezek a szubjektív tapasztalatok csak az emberi viszonyok kontextusában érthetőek meg.

Nemcsak azt kell belátnunk, hogy egyetlen ember sem redukálható ezen tulajdonságainak összességére, de azt is, hogy az identitásfókusz eltereli a figyelmet arról is, hogy a lényeg a kategóriák közti hierarchia: a strukturális egyenlőtlenségi viszonyok ellen nem lehet fellépni maguknak a kategóriáknak a hibáztatásával, a kiút és az emancipáció pedig nem lelhető fel az egyéni identifikációkban. A privilégiumok ellenőrzését előíró, az érvek helyett a személyt fókuszba helyező interszekcionalitás helyett a történetileg kialakult relációk összességére, tehát a rendszerre kell fókuszálnunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2020. szeptember 02. 16:37
lefordítom ezt a "tudományos" szöveget: Az identitással nem érdemes baszakodni, mert attól nem lesz jobb, a struktúrát kell széttörni. Ne leszbik legyetek, hanem forradalmárok. Irány a Téli palota!
OberEnnsinnen
2020. szeptember 02. 14:21
"Az identitásokat nem valamiféle belső, intim, megkérdőjelezhetetlen szubsztanciaként, hanem egy viszonyrendszerben elfoglalt relatív pozíció személyes megéléseként kell értelmezni. " Kezdjük ott, hogy nincs is olyan, hogy identitás. Ez csak a klerikális bigottok kitalációja, hogy a nép nyakára ülhessenek. Szóval, az Eszter meg a Gergely nevű ezért ha kapott előre pénzt, Gyurka bácsi behajtja, visszatéríti tőlük...
1000bocs
2020. szeptember 02. 14:13
Heller elment, de a balos hülyeség maradt. Ez is azt hiszi, hogy most írt valamit, pedig egy balos bullshitgenerátor random napi szószedete ennél bombasztikusabbat hoz össze. Szegény balosok. Nem elég hogy lúzernek születik valaki, még ilyennek kell foglalkozzon egész életében. Nem véletlen dühösek a fiataljaik. Ha ilyennel tömnék a fejem naphosszat, én is ütni tudnék... Egy balosból is válhat rendes ember. Mondjuk belecsap a villám, vagy más okból kómába esik, és mikor felébred, a sokk hatáséára elfelejti ezt a sok baromságot, a világot megint a saját szemén és tapasztalatán kereztül látja, kikerül a szektás agymosás hatása alól. Bízom benne van számukra remény. Mer anélkül bagyon szomorú életük lesz, és ők maguk az okai.
vati8
2020. szeptember 02. 14:12
Excel , ahistorikus metszéspont , szubsztancia , redukció micsoda humán szavak én a műszaki életben találkoztam velük. Ha valakiről nem tudod eldönteni , hogy melyik nemhez tartózik és vonzódik hozzád , mint a Krokodil Dundee című filmben nyúlj az illető lába közé. Ha valami dudort is érzel akkor valószínű , hogy férfi ha nem érzed akkor nő. Ha emiatt pofán vág akkor nem vonzódik hozzád ! Ezt meg az office excel-ben táblázatban szemlélheted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!