A teremtésnek mindegy

2020. július 22. 18:24

Ah! A természet tökéletes! Aztán a flamingók után eszembe jutott a kardfogú tigris. Tényleg, az hol a csudában van?

2020. július 22. 18:24
Pozsonyi Ádám
Origo.hu/888

„Keskeny Károly valami bevásárlásból jöhetett, mert a kezében kosár lógott, belőle pedig csomagok kandikáltak. Kissé különös volt barátunkat ilyen helyzetben megfigyelni, lévén eddig kizárólag olyan jelenetben láthattuk őt, melyben kellékként sétapálca, egy régi könyv, esetleg zsebóra szerepelt, semmiképp nem holmi kosár élelmiszerekkel.

Mentségére szóljon, hogy a kosár fonott volt, ósdi és nem túlzottan praktikus.

Jövök haza a boltból a napi szalonnaadagommal – kezdte, mikor letelepedtünk –, s látom, hogy a postaládák alatt egy nejlonzacskó hever. Ronda nejlonzacskó, rikító színekkel, valami chipset zabáló haladó szellemű idióta szórhatta el.

Ezek miatt pusztulnak ki a védett fajok! – füstölögtem. Tönkreteszik a tiszta, ártatlan és jóságos természetet. Eszembe jutottak a rózsás flamingók, amint repülnek az égen, naplemente az Andokban, aranyló kalász az Alföldön, vízesés, elefántcsordák, csicsergő madarak és játékos nyuszik szökellése a mezőn. Egy gólya a kémény tetején.

Ah! A természet tökéletes! Aztán a flamingók után eszembe jutott a kardfogú tigris. Tényleg, az hol a csudában van? Kinéztem a ház elé, de sehol. Egy veréb lépegetett a szemközti épület ablakpárkányán, a mellette álló garázs tetején pedig egy macska sétált. Fehér macska, itt-ott fekete színű foltokkal. Gyakran látom errefelé ezt a macskát, majd minden nap. Egy időben eltűnt pár hétre, s aggódtam is, hogy nem látom. Zavart éreztem az állandóságban. Az írás sem ment jól. Ha erre haladtam, mindig felpillantottam, vajon előkerült-e már.

Aztán egy idő után meglett. No, de a kardfogú tigrisről kezdtem beszélni, barátaim. Hol van? – tettem fel magamban a kérdést. – Én nem látom. Dobáljuk pár száz éve a szemetet, de nem sokat változott a világ. Keresse valaki a barlangi medvét meg a mamutot. Az vajon hová lett?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. július 23. 11:54
A kérdésre könnyű válaszolni, csak el kell hozzá olvasni az alábbi, kissé terjengős wikipédia szócikket, az első bekezdést bemásolom: "Pleisztocén megafauna alatt azokat a nagy testű emlős-, madár- és hüllőfajokat értjük, amelyek a pleisztocénben éltek, és nem érték meg a holocént (a jelenkort), vagy annak elején haltak ki. Minden földrésznek megvolt a maga jellegzetes megafaunája, de közülük csak Afrikáé maradt fenn a mai napig. A pleisztocénben élt óriások eltűnése a nagy kihalások egyik legérdekesebb talánya. Három fő elmélettel próbálják magyarázni ezt a kihalási hullámot: a terjeszkedő ember túlzott vadászata, klímaváltozás és járványok is okozhatták." https://hu.wikipedia.org/wiki/Pleisztoc%C3%A9n_megafauna Tehát az egyik valószínű magyarázat, hogy AZ EMBER IRTOTTA KI. "Az elmélet szerint tulajdonképpen ezek az okai annak, hogy a különböző földrészeken bekövetkező kihalások mindig az ember adott földrészen való megjelenése után nem sokkal következtek be, például Ausztráliát kb. 50-40 000 éve foglalta el az ember, Európát kb. 40-30 000 éve, Amerikát kb. 15-12 000 éve, Madagaszkárt 2000-1000 évvel ezelőtt, Új-Zéland szigetei pedig kb. 1000 éve népesültek be. A fenti területek bennszülöttei manapság úgy tűnnek, mint akik mindig is harmóniában éltek a környezetükkel, és az állatok kipusztítása csak az európaiakra jellemző, holott a régészeti leletek tanúságai szerint valamikor őseik is olyan könnyelműen bántak a viszonylag könnyen megszerezhető prédával, mint a 19. századi európaiak a szavannák és prérik kimeríthetetlennek gondolt állatvilágával. Például az észak-amerikai bölényvadászok csak a lelőtt bölény trófeáját és nyelvét vitték el - így lettek a bölények tízmillióiból néhány ezres csordák, és a példák még folytathatók." "A késő pleisztocén kihalási hullám mintegy 40-10 000 évvel ezelőtt játszódott le, viszont az időintervallumon belül az egyes földrészeken más és más időpontokban: Ausztráliában mintegy 40 000 évvel ezelőtt Európában mintegy 12 000 évvel ezelőtt Amerikában mintegy 11 000 évvel ezelőtt Madagaszkáron mintegy 1500 évvel ezelőtt Új-Zélandon mintegy 800 évvel ezelőtt."
vited
2020. július 23. 10:25
"Haragra lobbantak a népek, de eljött a te haragod és a halottak felett való ítélet ideje, hogy (...) elpusztítsd azokat, akik pusztítják a földet." (Jel. könyve 11:18)
Pelso j.
2020. július 23. 06:57
Hát, Ádám, a fidesz szavazói különbet érdemelnének, nagyon sokkal. Hogy téged (is) kaptak, nagy pech.
LAW AND ORDER
2020. július 22. 21:25
Ennyi, a természet majd feltalálja magát! Kevés az ember ahhoz, hogy kárt tegyen benne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!