A helyreállítási alappal a V4-ek felzárkózására is esély nyílna

2020. július 16. 21:08

A jegybankokat mindig uralkodók és kormányok hozták létre, és a nemzetállamok erős kontrollt gyakoroltak felette. Interjú.

2020. július 16. 21:08
Boros Imre
Pesti Srácok.hu

Ez a gigászi, 750 milliárd eurós mentőcsomag létrehozása felveti egy új Európai Birodalom létrehozásának lehetőségét. Kövér László a parlamenti felszólalásában is erre a veszélyre hívta a fel a figyelmet. A házelnök Bibó Istvánt idézte és keményen ellenezte egy új Német Birodalom létrehozásának tervét. Reális ez a veszély Ön szerint?

Európában a birodalmi építkezésnek nagy hagyományai vannak. Volt egykor a Szent Római Birodalom, vagy volt valaha a Német-Római Birodalom. Ha valaki éppen felkapta a birodalomépítés zászlaját, az furcsa módon mindig császárt csinált magából. Ezt tette Napóleon, ezt tették a németek, és kissé nevetséges módon ezt tették az osztrákok is. Bár egy ideig a szimbolikus birodalom vezetői voltak, de amikor 1806-ban le kellett mondaniuk a német császári címről, akkor is megtartották maguknak az »Ausztria császára« címet. Ebből látszik, hogy egy Európai Birodalomnak történelmi előzményei vannak.

Most azonban Európai Unió van és birodalomról senki sem beszél, csak »egységes« Európáról.

Az Európai Unióban soha nem beszéltek nyilvánosan »birodalmi szándékokról«, és az alapításkor is mélyen hallgattak a témáról, de biztos vagyok benne, hogy már akkor is voltak hátsó szándékok. Azonban a ’60-as évek végén kitalálták, hogy az unió tagországainak gazdaságpolitikáját harmonizálni kell, aminek a vége egy közös pénz lesz. Ez már a birodalom felé tett első lépésnek számít. Most ugorjunk egyet a történelemben, amikor is 2000-ben létrejött a közös valuta, az euró. Ez úgy történt meg, hogy az Európai Központi Bank felett nincs államhatalom. Na, ez a tény már egyértelműen mutatja a birodalomépítési szándékokat. A jegybankokat mindig uralkodók és kormányok hozták létre, és a nemzetállamok erős kontrollt gyakoroltak felette. Ehelyett az Európai Központi Bankot a szervezett magánhatalom irányítja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. július 17. 07:49
Magyarul, ha igazságos az elosztás és a nemzeti kormányok használhatják fel az összeget, akkor lehet ebből jól is kijönni. (Most a politikai baszogatás leállítása ez esetben is evidencia. )
Esvány
2020. július 17. 07:16
Az egy dolog, hogy te nem látod az összefüggéseket, de azért nem kellene kinyomni mások szemét, csak mert ők messzebb látnak...
night watch
2020. július 16. 23:26
Senki nem akar most császár lenni. Az európai "birodalommal" semmi baj nem lenne, ha a nemzetek Európáját jelentené, amelyik fellépne saját érdekeiért az USA-val, Kínával, Oroszországgal, és a multinacionális vállalatokkal szemben, és nem egy kultúrmarxista brüsszeli bürokrácia próbálná felépíteni és irányítani. Oroszországot tulajdonképpen be kellene vonni, de ahhoz nem csak az európai mentalitásnak, hanem az orosznak is változnia kellene. Svájcban is egységes pénz van, nincs minden Kantönlinek külön piculája. A svájci modellt kell mintául venni, erős szubszidiaritással: a legtöbb döntés helyi szinten van, utána állami szinten, legvégül a konföderáció szintjén.
atila68
2020. július 16. 23:14
Egyetlen kérdésem van. Ki (?!) veszi fel ezt a hitelt, és kitől (?!) ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!