Vége van a járványnak. Vége van a járványnak?

2020. május 19. 18:24

Az adatok azt mutatják, hogy a teljesen tünetmentes kórokozó-hordozók aránya kb. a tízszerese lehet a valódi betegeknek. Interjú.

2020. május 19. 18:24
Dr. Ternák Gábor
Pesti Srácok.hu

Hol tartunk most, hogyan értékeli a jelenlegi adatok fényében a hazai helyzetet?

Talán az elmondható, hogy a nehezét megúsztuk és az élet hamar visszatérhet a normális kerékvágásba. Tekintettel arra, hogy a járványok általában előttünk járnak, a korán meghozott intézkedések hatékonyak voltak és jelentős szerepet játszottak a vírusátvitel alacsonyan tartásában.

Mit tudunk most a vírusról? Mivel tudnak most többet a szakemberek, mint januárban?

Számos virológiai, járványügyi, patológiai, illetve egyéb vizsgálat történt és sikerült sokféle összefüggésre, a vírus tulajdonságaira rájönni. Megismerhettük a vírus szerkezetét, ami igen fontos, hogy milyen az általa okozott klinikai megbetegedés, a lehetséges terjedés módja, stb. Az adatok azt mutatják, hogy a teljesen tünetmentes kórokozó-hordozók aránya kb. a tízszerese lehet a valódi betegeknek és a tünetes betegeknek is csak kb. a 20%-a, elsősorban idős, más alapbetegségben is szenvedők kerülnek kórházba. A kórházban ápolt betegek 5-7%-a kerül gépi lélegeztetésre. A szezonális influenzában egyébként, úgy tudom, kevesebb lélegeztetést igénylő szövődmény alakul ki.

Milyen korábbi járványokkal érdemes összehasonlítani a Covid-19 vírus által okozottat?

Elsősorban a légúti megbetegedést okozó járványokkal, mint a szezonális influenza. Egy erőteljesebb influenzajárványban hazánkban évente 250-300 ezer ember betegszik meg és a veszélyeztetett idős korosztályból több ezren halnak meg.  Az USA-ban egy szezonális influenzában 27-75 ezer között hunynak el. A 100 évvel ezelőtti spanyolnáthában elhunytak számát 20-50 millióra becsülik. A nem olyan régen (2009-ben) észlelt, hasonló vírus által okozott (H1N1, sertés influenza) járványban az utólagos vizsgálatok szerint a világ népességének 11-21%-a betegedett meg és a halálesetek számát 150-575 ezerre becsülik.”

  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2020. május 19. 23:54
A lehető legjobban kezelte a kormány a helyzetet. Hisztériakeltés, ill. a pánikkeltés megelőzésével azt a fajta lelki "harci" készültséget erősítette, ami minden vészhelyzetben a legfontosabb a túléléshez. Ha ez egyszer kialakul, akkor csak 'elő kell hívni' a következő nemvárt eseménynél. Ez is immunitáserősítő, nem is kevéssé.
brekker
2020. május 19. 23:17
Na akkor beindulnak a kéményseprők és a katasztrófafelügyelet, és az ablakszellőztetőipar.
aleb19
2020. május 19. 19:51
Milyen korábbi járványokkal érdemes összehasonlítani a Covid-19 vírus által okozottat? - legjobban az 1968-s jarvanyhoz hasonlit a mostani covid19...esetleg hallott errol valaki, nuku korlatozassal kb 1 millio hulla
aleb19
2020. május 19. 19:46
Az adatok azt mutatják, hogy a teljesen tünetmentes kórokozó-hordozók aránya kb. a tízszerese lehet a valódi betegeknek - milyen adatok is?? a magyar reprezentativ nagymintas egyetemi vizsgalat 10.000-bol 60 betegsegen atesett gyogyultat talalt es 2 aktiv beteget...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!