Külpolitikai értelemben is szülessen meg Európa!

2020. május 08. 15:26

Nem az Egyesült Államok következő elnöke lesz az, aki újra szélesre tárja az amerikai védőernyőt Európa fölött.

2020. május 08. 15:26
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Minden máshogy fog kinézni körülöttünk. Teljesen átalakul Európa nemzetközi környezete, hiszen a járvány Pekingben, Washingtonban és Moszkvában is felforgatja a helyzetet – vagy éppen felgyorsít régóta lappangó folyamatokat.

Az Egyesült Államok külpolitikájának már ismerjük a sarokpontjait. George Bush alatt az iraki kalandba belefáradt, onnan kivonulni igyekvő ország elkezdett újra Ázsiára koncentrálni. Nem állta útját az orosz csapatok grúziai bevonulásának sem. Európa már nem az ő ügye volt. Ehhez Barack Obama hozzátette a magáét: onnantól a Közel-Kelet sem volt az ő ügyük, hiszen az elnökségének egyik legnagyobb horderejű döntése az volt, hogy nem volt hajlandó a földhöz szögezni Bassár el-Aszad légierejét. Még annak ellenére sem, hogy a szíriai rezsim kémiai fegyvereket vetett be. Körülberül 15 éve már, hogy az Egyesült Államok nem akar többé a világ csendőre lenni.

Az újraindításra váró gazdaság, az egekbe szökő államadósság, a januárig meghozandó kemény politikai és költségvetési döntések terhe alatt biztosan nem az Egyesült Államok következő elnöke lesz az, aki újra szélesre tárja az amerikai védőernyőt Európa fölött.

Éppen ellenkezőleg: Akár Joe Biden lesz, akár újra Trump, esetleg valaki más lesz az új elnök, még inkább össze kell csuknia a védőernyőt. Hiszen más lesz a fontossági sorrend: takarékoskodnia kell, és talán még az az ötlet is megkísérti, hogy kiegyezik Oroszországgal, abban a reményben, hogy meg tudja állítani az oroszok közeledését Kínához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. május 08. 16:29
Akkor Kína gyarmati sorba dönti a világot- gondolta Stirlitz
Tidal_wave
2020. május 08. 15:39
"és talán még az az ötlet is megkísérti, hogy kiegyezik Oroszországgal, abban a reményben, hogy meg tudja állítani az oroszok közeledését Kínához." Mondjuk az ún. fehér ember túlélési esélyei csak akkor lennének biztosítva, ha mondjuk Észak Amerika, Európa és Oroszország összefogna. Egy ilyen szövetség még hosszú ideig gazdaságilag és katonailag is dominálhatná a Földet, és elég erős lenne Kínával, Indiával meg Afrikával szemben. Csak sajnos nem ez a helyzet, a nyugat jelentős részének fontosabb az oroszellenesség, mint a sajét túlélése...
Emmanuel Goldstein
2020. május 08. 15:33
Az EU-nak végre valódi föderációvá kell válnia közös adókkal, külüggyel, katonasággal stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!