Háború és filozófia

2020. május 15. 10:29

Kirk bebizonyította: Amerika az Öreg kontinens testvére: az amerikai és az európai civilizáció a keresztény kultúra két ága, és minden lényeges szempontból összetartoznak.

2020. május 15. 10:29
Pogrányi Lovas Miklós
Látószög blog

„E háborús történet a közvetlen kiváltó oka annak, hogy Russell Kirk, a fiatal filozófus titán felkérést kapott egy ismeretterjesztő könyv írására. Arra kérték: közérthető nyelven magyarázza el a hétköznapi olvasóknak – mindenekelőtt a katonáknak –, hogy pontosan mi a tétje annak a nagy küzdelemnek, mely a szabad világ és a kommunizmus között zajlik. Miben áll a nyugati civilizáció, a keresztény kultúra jelentősége; mi tette naggyá az Egyesült Államokat. A mű The American Cause címmel 1957-re elkészült, és sok ezer példányt felvásárolt belőle az amerikai hadsereg. Russell Kirk számára azonban a munka nem ért véget. Az egyszeri feladatból misszió lett: egész életét a nyugati értékrend védelmének szentelte. A grandiózus életmű záró opusza az a rövid kultúrafilozófiai értekezés, melyet most már magyar nyelven is a kezében tarthat az olvasó: az Amerika brit kultúrája. A könyv 1993-ban jelent meg először angolul – magyar nyelven pedig Pásztor Péter fordításában idén, 2020-ban. Ebből az alkalomból szeretném bemutatni a XX. század egyik legfontosabb gondolkodóját.  (...)

Politikai tanácsadóként is letette a névjegyét: ő volt Barry Goldwater egyik szövegírója (a kudarccal végződő 1964-es kampány idején már nem), de baráti viszony fűzte Richard Nixonhoz is. Az elnök még halálos ágyán is T. S. Eliot: A kultúra meghatározása című könyvét olvasgatta, melyet Kirk adott a kezébe. 

Russell Kirknek azonban elsősorban történelemfilozófiai és kultúraelméleti munkássága az időtálló. Megtette azt, amire más nem volt képes: történelmet adott az Egyesült Államoknak. Bebizonyította: Amerika az Öreg kontinens testvére: az amerikai és az európai civilizáció a keresztény kultúra két ága, és minden lényeges szempontból összetartoznak. Kirknek meggyőződése volt: miként a római birodalom a hellenizmus átörökítőjeként az ókor nagy egységbe foglalója, úgy az Egyesült Államok a nyugati civilizáció jelenkori kiteljesítője. Történelmi sikerének kulcsa az a rend, melynek pillérei: a görög bölcselet; a római birodalmi tudat; a keresztény vallás; valamint az angolszász művelődés és jogrend. E pillérekre épül az amerikai kultúra, mely minden más országnál hatékonyabban egyezteti össze a szabadság és a rend egymásnak feszülő igényeit. Az USA ekként a bomlásnak indult hagyományos világrend utolsó és igen hatékony védelmezője.

A konzervativizmus feladata voltaképpen nem más, mint a nyugati kultúra oltalmazása. Egyesült államokbéli változata mindannak megőrzésére jött létre, amit az amerikaiak elődeiktől örököltek, és ami egyedülállóan sikeressé tette ezt a hatalmas országot a XX. században. E gazdag szellemi hagyományból fejlődött ki a hatvanas évektől kezdve a neokonzervatív mozgalom is, mely meghatározó befolyást gyakorolt az amerikai külpolitikára. A neokonzervativizmus a hagyományos, erősen délies karakterű és magas filozófiai tartalmú konzervativizmushoz képest egy gyakorlatiasabb, pragmatikusabb jelenség. Pillanathoz kötöttebb, és szellemileg kevésbé igényes. Szükségszerű volt, hogy szembe kerüljön a termőtestével, amely idővel megkapta a paleo-előtagot. E széttagoltság azonban a nyolcvanas években még relatíve békés egymás mellett élés formájában állt fenn: az amerikai konzervatívok különböző irányzatai  egyetértésben támogatták a republikánus politikát, Ronald Reagan elnökségét. E szövetség hozzájárult ahhoz, hogy az USA túllépjen a hetvenes évek külpolitikai, háborús kudarcain; az olajárrobbanás okozta gazdasági válságon; és önbizalmát visszaszerezve megnyerje a fegyverkezési versenyt, térdre kényszerítse a Szovjetuniót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. május 15. 22:49
Attól lett zseni ez a filozófus, hogy megtalálta azt a témát, amire az állam szépen és folyamatosan fizet!!! Mint itthon Tereskova, aki az országház lehúgyozásából nem, de a Viktoros fessményeiből megél.
annamanna
2020. május 15. 12:19
"A Nyugat túlélte ugyan a Gonosz Birodalmát, ám az új fellegek már egy ideje gyülekeztek. Russell Kirk már a nyolcvanas években beazonosította az új konfliktusforrásokat." Mintha kicsit tévedett volna, mert a Szovjetunió bukása óta az USA bőven talált magának új konfliktusforrásokat, ezek közül a legfontosabbak - a muszlim országok elleni hadviselés, a közel-keleti problémákba való beavatkozás, a 9/11 miatti "bosszúhadjárat" - és a Kínával egyre élesedő gazdasági háborúskodás. Ehhez képest ez: "Létrejött a hatalom, melynek még mindig nem sikerült valódi, igazán kifejező nevet adnunk: gerincét a posztmodern újbaloldal növendékei alkotják".... "posztmodern újbaloldal növendékei" ... ezt vesd össze a közel-keleti muszlim világgal és Kínával.... Nem hiszem, hogy maga a szerző annyira ostoba, mint amilyennek teszi magát.
Emmanuel Goldstein
2020. május 15. 11:55
Russle Kirk szabadságpárti, burkeiánus konzervatív volt, aki szívből gyűlölte az olyan állampárti autokráciákat, mint amilyen Orbán korrupt rezsimje.
56október
2020. május 15. 11:39
Csak azt nem tudom, mi a f@xnak jöttek onnan vissza a nagyapámék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!