A (szent) korona (gazdaság)tana

2020. május 20. 15:11

Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik.

2020. május 20. 15:11
Jaksity György
24.hu

„Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban: a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk a GDP egyenesen csökkent, de az államadósság, a költségvetési helyzet és a monetáris politikai mozgástér sem jobb, mint bő tíz évvel ezelőtt. Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik. Ezt megtanulnunk már csak azért is fontos lenne, mert aligha ez a járvány vagy válság lesz az utolsó.

»Ne sok legyen, hanem elég. A több – felesleg.« (Reggeli beszélgetések Lin csi apáttal)

»A sikeres parazita elsőszámú szabálya: Ne öld meg a gazdaállatodat.« (Louis Pasteurnek tulajdonított, ám ebben a formában általa valószínűleg nem megfogalmazott virológusi bonmot.)

Állítólag egyszer PI-t, a híres magyar színésznőt a bárpultnál állva megkérdezte egy fiatalabb kollégája, hogy meghívhatja-e egy italra, mire a művésznő a bárki által felismerhető mély hangján, mások számára is jól hallhatóan csak annyit mondott a lelkes udvarlónak: Köszönöm, ma már .…tam. (Válaszában félreérthetetlen tömörséggel utalt arra, hogy már részesült szexuális örömökben.) Az utóbbi hetekben megnyilatkozó üzletembereket, vállalatvezetőket és vállalkozókat hallgatva, olvasva, valahogy így van a magyar válságkezeléssel a hazai üzleti szféra.”

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. május 21. 13:43
A Hír TV oknyomozó műsora kiderítette azt is, hogy a (TASZ) szponzorok között Soros György mellett Jaksity György brókerháza, valamint Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke is szerepel. " van még kérdés?
Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramir
2020. május 21. 11:38
Állítólag egyszer JGy-t a híres liberális közgazdászt megkérdezték, hogy adna-e, interjút, mire azt a választ adta: Kösz, ma már hazudtam!
Robertoo
2020. május 20. 23:23
Jaksity elvtárs, segítek! A gazdaság sosem működik magától. Rengeteg munka van benne. Az meg egy olyan dolog, amihez magának semmi köze.
Akitlosz
2020. május 20. 17:44
"Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik." Ez a szabály mikor volt utoljára betartva? 1937-ben? Csak tipp. A mai kor államai már a legeslegkedvezőbb gazdasági helyzetben is csak hitelből képesek fenntartani magukat. Aztán ha jön a válság, akkor ezt többszörözik meg. A Fidesz rettentően el van telve a saját fiskális gazdálkodásától pedig mindig költségvetési hiányt csinál, inflációt és államadósságot. Évente átlag egybillió forinttal növeli az államadósságot, az infláció kb. 154% 10 év alatt, aztán veri a mellét a kormány, hogy 86%-kal nőttek a bérek és van pofája ezt reálbéremelkedésnek, sőt "bérszáguldásnak" előadni. A katonáknak meg nettő 107 065 forintos illetményt kínál, tegnapi itteni hír. Az ország meg szerintük szédületesen fejlődik, Európa élenjárója, csak ez semmiből nem látszik, nem támasztható alá. Az egy főre jutó magyarországi GDP az egy főre jutó ausztriai GDP százalékában: 1938. 74,6% 1990. 38,2% 2010. 34,7% 2019. 34,9% Nemhogy 10, de 30 év alatt sem volt képes az ország még csak szintet tartani sem Ausztriához képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!