Porhintés

2020. április 02. 13:51

Amit a kormányunk a járványügyi köztájékoztatással művel, az nem egyszerűen botrányos, hanem konzekvensen hibás.

2020. április 02. 13:51
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Amit a kormányunk a járványügyi köztájékoztatással művel, az nem egyszerűen botrányos, hanem konzekvensen hibás, pedig a magyar állam (azaz te meg én: az adófizető) GDP-arányosan nagyjából az európai átlag háromszorosát költi erre a területre. Tényleg kínos már, hogy nekünk kell úgy tennünk, mintha adattudósok lennénk – ennél már csak az kínosabb, ha az egész kommunikációs igyekezet arra irányul, hogy legalább a 8 elemi nélküli, nyelveket nem beszélő, külföldön és külföldi honlapokon sosem járt magyar polgárokkal elhitessék, hogy jól csinálják, amit csinálnak. (Meg persze az is, ha az az üzenet lényege, hogy nyilván azok a debilek, akik különféle adatokat kérnek, aztán ha megkapják, akkor elégedetlenkednek.)  

Tény, hogy a sajtó hetek óta sürgeti a területi és életkori bontású járványadatok közreadását, ugyanakkor senki sem kérte a valóban érzékeny betegadatok, az egy-egy konkrét személy beazonosítását lehetővé tevő információk közzétételét. Amit kérünk, arra azért van szükség, hogy a lakosságnak visszajelzése legyen egyrészt a valós kockázatokról, másrészt – majd később – az intézkedések hatékonyságáról, a betegség terjedésének vagy visszaszorulásának valós trendjeiről. 

A megyei bontású járványtérkép erre a célra nem használható, hiszen például a budapesti fertőzésszám csak annak ismeretében lenne értelmezhető, hogy itt él a lakosság ötöde, itt van a legtöbb járványkórházi férőhely, és minden bizonnyal itt végezték a legtöbb tesztet (ezt is jó lenne tudni). Ami viszont segítene: a fertőzések száma településenként, a nem és az életkor megadásával és a pozitív teszt időpontjával, a halottak száma (az összes, aki koronavírus-fertőzött volt és elhunyt), valamint az elvégzett tesztek száma, lehetőleg szintén településenként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. április 03. 12:00
Ez az ember is olyan mint Gyárfás Tamás féle média üledék, évtizedek kellenek, hogy kimossa az idő és kitisztuljon ami felette van.
székelyszó
2020. április 03. 09:16
Eleinte az ellenzéki sajtó megpróbálta a kormányt tanácsokkal ellátni és ment a verseny, hogy én mondtam, hogy be kell zárni az iskolákat, én mondtam, hogy több teszt kell stb...Miután azonban a kormány jó döntéseket hozott, a többség, a vállalatok tette a dolgát és nem pánikolt, nekem úgy tűnik, hogy most ezen rúgóznak, az adatokon...pedig nyilvánvaló, hogy sikerült lassítani a járványt és beszerezni mindent, ami kellhet, vagyis viszonylag felkészülten állhatunk egy esetleges gyorsulás elébe...s most már a gazdasági ügyekkel is lehet foglalkozni...holnaptól jön majd a fikázás, miért nem ez, miért nem az...Annyira jó lenne egy konstruktív ellenzék, de csak fikázós és szarkeverős van... több Ungár Pétert és Schiffer Andrást kérjünk szemlézni és több Toroczkait és Dúró Dórát...
annamanna
2020. április 03. 05:24
"Pszichésen közvetített hatások Fontos kiemelni, hogy az, amit az immunrendszerünk a kórokozóknál is rosszabban tolerál, az a szorongás, egész pontosan a tehetetlenül elviselt stressz, ezt szakirodalmi adatok sokasága támasztja alá. Ezért is lép fel traumatikus élethelyzeteket követően annyi megbetegedés, gyakran diagnosztizálatlan krónikus infekció (Lassan romló egészségi állapot), vagy akut vírusos vagy bakteriális fertőzés. A pánikkeltő kommunikáció, ill. a kialakuló szorongás vagy pánik azt is eredményezheti, hogy az emberek immunvédekezése csökken és így egyes fertőzöttek valóban meg is betegszenek, ill. olyan emberek tünetei is súlyosbodnak, akik nem, vagy nem koronavírus által fertőzöttek, és ezzel az egészségügy egyébként is kritikusnak tűnő kapacitása csökken. Ezért kiemelten fontosnak tartanám a fegyelmezett, kifejezetten pánikcsökkentő kommunikációra való figyelmeztetéseket, tekintettel arra, hogy pl. a szociális médiában ennek az ellenkezője történik." https://www.healways.hu/post/koronavirus
annamanna
2020. április 03. 05:03
A koronavírus pánik-járvány is: Karantén intézkedések és következményeik https://www.healways.hu/post/koronavirus-panik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!