Mennyire vehető komolyan a miniszterelnök zöld fordulata?

2020. április 24. 16:42

A Fidesz a klímaválsággal kapcsolatban pont ugyanolyan etikátlanul és számítóan jár el, mint tette azt a migrációs válság esetében.

2020. április 24. 16:42
Schmuck Erzsébet-Kendernay János
hvg.hu

„Orbán Viktor 2020 elején teljesen váratlanul elkezdett foglalkozni a klímaváltozás kérdésével. Ez azért is volt meglepő fordulat, mert addig csak globális szinten tartotta szükségét foglalkozni az éghajlatváltozással. A miniszterelnök nemcsak évértékelőjében fókuszált a témára, de klímavédelmi akciótervet is hirdetett. A hozzáértők egyértelmű álláspontja szerint ez a terv érdemi változást nem hoz, porhintés csupán.

Az LMP már tavaly az Országgyűlés elé terjesztette klímavédelmi határozati javaslatát, amely végül nyolc hónap után napirendre is került. Az április 21-i ülésen aztán kiderült, hogy a kormány valóban kommunikációs trükknek tekintette a klímaváltozást.

A Fidesz a klímaválsággal kapcsolatban pont ugyanolyan etikátlanul és számítóan jár el, mint tette azt a migrációs válság esetében. Ott a probléma megoldása és a társadalmi feszültségek csökkentése helyett gyűlöletkeltésre utazott. A klímaválságot pedig most aljas módon a drága, veszélyes paksi beruházás legitimálására akarja felhasználni. Ez a stratégiája jól megmutatkozott a keddi parlamenti napon, amikor a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatunk általános vitája zajlott. A Fidesz lassan állandósuló mantrája, hogy atomenergia nélkül nincs klímavédelem. De attól, hogy valamit ezerszer mondanak el, még nem válik igazzá. Minden 21. században élő és mozgó ország és parlamenti párt tudja, hogy csak atomenergia nélkül lehetséges valódi klímavédelem, környezetvédelem és válságálló energiaellátás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. április 25. 10:24
Érdekes, hogy az amerikai környezetvédelmi szakemberek egyre inkább atomerőmű pártiak lettek, mivel véleményük szerint a legkevésbé terhelik a környezetet. James Lovelock, a környezetvédelem "atyja" is atomerőmű párti. Mivel széles látókörű ember, tisztában van vele, hogy az atomenergia alkalmazása elengedhetetlen lesz. Jobban, mint eddig. A felmelegedés rengeteg villamos energiát fog követelni. A klimatizálás, közlekedés, öntözés, tengervíz sótalanítása, víz szivattyúzása, esetenként nagy távolságra, mind csak villanyárammal működtethető.
barany
2020. április 25. 10:20
Mandiner! Mi a Jóisten a baj a hozzászólásommmal?
marica61
2020. április 25. 10:15
erzsike a sok semitérö zöld politikája helyett már legalább egyszer valami életszerü a hazánknak hasznos dolgot is irhatna,mondhatna. persze azt elfelejtettem,hogy azért nem fizetnek "judás pénzt"
luisbathhelena
2020. április 25. 06:55
Ti balféknek nem a Földert aggódok hanem a környezetvédelem monopoliumaert. Mert környezetvedo csak balos balf@sz lehet. Ha egy konzervatív kormány menti a Földet az fujjj. Elarulom a Föld magasról leszarja ki tesz érte. Csak tegyen vmit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!