A patriotizmus nem más, mint felelős gondolkodás

2020. április 11. 08:53

Közben gondolunk azokra az ágazatokra, amelyek nagy hagyománnyal rendelkeznek Magyarországon, most pedig jelentős veszteségeket szenvednek el a járvány által előidézett helyzet miatt. Interjú.

2020. április 11. 08:53
György László
Origo/V4NA

Nagyszabású Gazdaságvédelmi Akciótervet jelentett be Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn, melynek részleteiről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tájékoztatott kedden. Az intézkedések öt fő pilléren alapulnak, miért pont ezeken?

Magyarországon 2010 óta munka- és tanulás alapú társadalmat építünk. Azt szeretnénk, ha minden magyar, aki képes dolgozni és ezzel értéket teremteni önmaga és a közösség számára, megtalálná helyét a munkaerőpiacon. Ezzel összhangban, az intézkedések mögött meghúzódó fő gondolat, – egyben az intézkedések első csoportja – arra irányul, hogy a meglévő munkahelyeket megőrizzük. A második, hogy abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatt megszűnnek munkahelyek, a helyükre mielőbb újakat kell teremteni. Ezzel párhuzamosan fontos, hogy mindazok számára, akik most valamilyen okból nem dolgoznak, megteremtsük a lehetőséget a tanulásra. Olyan felnőttképzéseket indítunk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az ott végzettek a járvány elmúltával magasabb fizetéssel tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az átképzések mellett bátorítunk mindenkit az önképzésre, a vállalatokat a foglalkoztatottaik továbbképzésére, hogy új ismeretek birtokában (például egy intenzív online nyelvtanfolyam sikeres teljesítésével) később még hatékonyabban végezzék el a rájuk bízott feladatokat a gazdaság újraindulását követően.

Közben gondolunk azokra az ágazatokra, amelyek nagy hagyománnyal rendelkeznek Magyarországon, most pedig jelentős veszteségeket szenvednek el a járvány által előidézett helyzet miatt. Ilyen terület a turizmus és a vendéglátás, a filmipar és a logisztika. Aztán ott az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, valamint az egészségipar és az építőipar, amiről mindig is tudtuk, most pedig mindannyian a bőrünkön érezzük, hogy elemi fontosságú jólétünk szempontjából. A feladatunk ezekben az ágazatokban az összerendezett tudás megőrzése, hogy a '90-es években átéltekkel ellentétben most megvédjük vállalatainkat, a felhalmozott készleteket és a tudást, sőt elérhetjük, hogy a válság oldalvizén akár még fejlődni is tudjunk.

Mindehhez természetesen forrásokra van szükség, így a negyedik pillér kifejezetten a vállalkozások számára rendelkezésre álló hitel- és tőkeforrások biztosítására irányul, míg az ötödik pillér a társadalom építőelemeit, a családok és nyugdíjasok támogatását szolgálja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. április 11. 11:23
"Phil Connors: Ha az időjárásra vagytok kíváncsiak kérdezzétek meg a másik Philt. Megmondom nektek milyen lesz a tél... Hideg lesz, kurva nagy, baromi szürke lesz, soha nem múló, életfogytig tartó." Ezt gondolom a koronavírusról.
Agnieszka
2020. április 11. 10:19
Nem mintha számítana, de Soltésszal együtt a kedvenceim.
Pelso j.
2020. április 11. 09:32
mint a vízfolyás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!