A kórházi ágyak felszabadítása egy hadgyakorlat volt, amit ésszerűen kell végrehajtani

2020. április 18. 14:29

A veszélyhelyzetre való felkészülésnek és a mindennapi betegellátás kihívásainak egyszerre kell megfelelnünk. Interjú.

2020. április 18. 14:29
Merkely Béla
PestiSrácok.hu

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában utalt rá, hogy veszélyhelyzet van, ilyenkor a vezetőknek nem lehetősége, hanem kötelessége az Operatív Törzs döntéseinek végrehajtása. Nyilvánvaló, hogy a kormányfő a fertőzötteknek felszabadítandó kórházi ágyak körüli vitára utalt. Ön az ország kulcsfontosságú klinikáinak vezetőjeként, a Semmelweis Egyetem rektoraként hogyan oldotta meg ezt a feladatot?

Minden körülmények között bizonyítani kell a felkészültségünket és a rátermettségünket. Ez azt jelenti, hogy miközben a politikusok kötelessége, hogy a lehető legrosszabb verzióra készülve hozzanak döntést, nekünk szakembereknek azt kell meghatároznunk, hogy miként tudjuk a beérkező betegeket ellátni és közben a veszélyhelyzet fokozódására felkészülni. Azaz nekünk kell meghatározni azt, hogy a szóban forgó utasítást hogyan kell a gyakorlatba ültetve végrehajtani, vagyis azt, hogy aktuálisan és konkrétan milyen ellátást kell biztosítanunk, mennyi beteget vehetünk fel és kik azok, akiknek az ellátása nem várhat, mert halaszthatatlan beavatkozásra szorulnak. Ez szakmai döntés és a Semmelweis Egyetem fennhatósága alatt működő klinikákon és a fenntartása alatt lévő kórházban egy beteget sem küldtünk haza úgy, hogy azzal az életét, gyógyulását veszélyeztettük volna. Most egy katonás rendszerben dolgozunk, kórházparancsnok támogatása mellett, ezért is élnék katonás hasonlattal: az elmúlt napokban hadgyakorlatot tartottunk, amelynek az volt a célja, hogy bebizonyítsuk: tömeges fertőzés esetén fel tudunk szabadítani kellő számú intenzív ágyat, lélegeztetőgépet és más szükséges eszközt is. Azt kell mondanom, hogy ez a hadgyakorlat alapvetően sikeres volt, hiszen az egészségügy bebizonyította, hogy képes akár plusz harmincezer ágyat is biztosítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2020. április 19. 12:04
A kórházi ágyak felszabadítása egy hadgyakorlat volt, amit ésszerűen kell végrehajtani Béluci! Voltál katona? Voltál hadgyakorlaton? A Don kanyarban is "kiválóan felkészült katonák" harcoltak. A hadsereg szerepe a kussoltatás, most a kórházi dolgozóknak kell kussolni, az igazságot talán megtudjuk évek múltán.
Menhetten
2020. április 19. 10:41
A 60 milliós Olaszországban jelenleg 3200 kórházi kezelésre szoruló súlyos esetet tartanak nyilván. A 47 milliós Spanyolországban 7300-at. A 330 millió lakosú Egyesült Államokban 13400-at. Ennek ismeretében is érdemes elgondolkodni azon, hogy a tízmilliós Magyarországon, ahol a hivatalos adatok szerint jelenleg 1400 aktív eset van (és messze nem mind szorul kórházi kezelésre), miért kell napok alatt 33 ezer kórházi ágyat kell felszabadítani a leendő koronavírusosoknak? Túllihegnek, mint mindent... Ez az egész nem más, mint a hatalom fitogtatása egy 4 éves gyerek szintjén. Vagy inkább ez arról szól, hogy megspóroltak 36000 ágy költséget! + Ha vkinek nincs szerencséje, a nyugdiját is a gyógyszer és orvosi ellátása költsögeit? Rohadékok!
bpe
2020. április 19. 01:14
rend van. dejó. :)
Learten
2020. április 18. 23:47
A kórházi ágyak kiürítését sosem fogom megérteni. Mondjuk ha egy 2 nap alatt végrehajtható tervet készítenek, és mondjuk 2-3 kórházban tesztelik, akkor még csak-csak. De itt emberéletekkel játszanak ami elítélendő. Ráadásul azt sem értem, hogy miért kórházanként 60%-ot ürítenek ki, miért nem a kórházak 60%-át. Lévén a legsúlyosabb, tehát legveszélyeztetebb betegekre szabadítják rá a koronavírust, ha szükség lesz az üres kórházi ágyakra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!