Multinacionális vállalatok tantervei

2020. február 13. 08:17

Gyerekvilág a 21. századi globális kapitalizmus korában.

2020. február 13. 08:17
Vajda Zsuzsanna
Mérce

„Örvendező családok, szülők, vidám gyerekek – a téli ünnepek elmúltával is úton-útfélen  találkozunk a képpel. De vajon mi igaz az idillből? Valóban olyan felhőtlenül boldogok a mai gyerekek? Nem felejthetjük el, hogy sok millió gyerek számára a jólét csak a képernyőn létezik. A világ leggazdagabb országaiban is szép számmal élnek olyanok, akiknek nélkülözés a sorsuk. Ám az írásom témája most nem az ő helyzetük, hanem a globális középosztály gyerekeié. Azoké, akik biztonságos anyagi feltételek között nevelkednek, és fogalmuk sincs arról, hogy a ruhát, amiben járnak, a játékot, amivel játszanak, talán velük egykorú társuk készítette valahol, esetleg sok ezer kilométerrel távolabb.

A jelen gazdasági-politikai viszonyainak bírálata többnyire megmarad a makrofolyamatok szintjén. Ritkán találkozunk annak az elemzésével, hogyan alakítja a globális korporatív gazdaság a mindennapi életet, az emberi, egyebek között a szülő–gyerek kapcsolatokat, azt, ahogyan a felnőttek a gyerekkorra tekintenek. Nem kétséges, hogy a nemi és életkori szerepek nagy mértékben függnek az adott társadalom elvárásaitól, sőt, jelentős befolyással rendelkezik az az álláspont, amely szerint az előbbiek nem egyebek, mint kulturális konstrukciók. Bár ez a nézőpont több szempontból is bírálható, hiszen az életkori és a nemi szerepeket eltérően értelmezik a különböző kultúrákban, de a megkülönböztetés alapját mégiscsak a biológiai tulajdonságok jelentik. A benne foglalt részigazság még inkább indokolja a gyermekkép társadalmi-kulturális hátterének vizsgálatát.

Gyökeresen másként alakulnak a gyerekek körülményei, ha a felnőtt társadalom romlottságnak, értéktelenségnek tekinti a gyerekek esendő voltát, korlátozott ítélőképességét, erkölcsi éretlenségét, vagy éppenséggel olyan tulajdonságoknak, amelyek következtében a gyerekek fokozott védelemre, támogatásra és különleges bánásmódra tarthatnak igényt. A gyermekkép függvénye az is, milyen mértékben érzik magukat felelősnek, mennyire bíznak a nevelésben, és milyen módszereket tartanak elfogadhatónak a felnőttek. Nincs még egy évszázada, hogy a mezőgazdaságból élő családokban a nehéz fizikai munkát végző felnőtt kapta a legjobb falatokat, hogy a munkaerejét pótolni tudja, a gyerekeknek – miként Szirtes Ádám életrajzában leírja – vacsora helyett csak a mese jutott. Nem vitás, hogy azok a körülmények, amelyek között egy mai, a középosztály tagjaként élő gyerekek nevelkednek, jobbak, mint bármikor voltak a történelemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. február 14. 12:01
Egy általános összefoglaló a vállalatról: https://egyvilag.hu/temakep/095.shtml Lásd benne külön a multikról, előnyeikről hátrányaikról: https://egyvilag.hu/temakep/095.shtml#p7
Volo
2020. február 13. 22:40
Világ prolijai egyesüljetek!
Menhetten
2020. február 13. 17:32
Közösséget építeni idehaza sem ártana, hiszen a vidéki lakosság Orbán jócselekedeteit csak egy zsák ajándék krumpliban vagy egy mázsa tűzifában látja megvalósulni. Tanár- és orvoshiány van országszerte, egyes településeken még háziorvos vagy oktató sincs, de ezek valahogy nem elég fontos problémák ahhoz, hogy a kormányzat tegyen is valamit ellene. Ezekkel a közösségekkel mi lesz? Rajtuk ki fog segíteni? Hogy ennek a mocskos rabló csürhének a pofájához fér, hogy már nyíltan talicskázzák ki az országból a pénzt és szórják a szélrózsa minden irányába, az már bicskanyitogató!
zakar zoltán béla
2020. február 13. 15:19
Ma a buszon röhögött 3 18 éves a tanárain, miközben cipős lábuk az ülésen DICSÉRTE a gyermekek mindenkori überrált jogait. Azon röhögtek, hogy miként ...szták át tanáraikat, akik tulajdonképpen ..cik, s arról is, hogy egyikük gyakorlat alatt egy óra alatt 15 téglát tett odébb, s hogy a havi 70 ezer a keresete az ösztön(ÖS)díjjal együtt,...REND,FEGYELEM, MUNKA, ...NAGY A BAJ VAJDA NÉNI! (1975./2002-2010, de most is-fodormagyariller(pokorni)) Csak 20-30 év mulasztása majdnem lehetetlenné teszi a visszautat a valódi demokráciához, melynek része a belülről eredő fegyelmezettség!!!! Csók überrált gumilövedék simogatók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!