Magyarország lesz Európa Detroitja

2019. december 14. 16:56

A csapdahelyzet az ország tőkés világrendszerben elfoglalt pozíciójából fakad.

2019. december 14. 16:56
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„Közben pedig látjuk, hogy a magyarországi autógyártók egyre-másra jelentik be a leépítéseket már most, mivel a fent említett, rabszolgatörvénybe foglalt munkavállalói rugalmasság miatt kevesebb munkás is elég a gyártósorokon, hisz mikor a kereslet úgy hozza, agyba-főbe lehet őket túlóráztatni. 

Tehát egyrészt baj, hogyha itt vannak a nagy nyugati autóipari cégek, mert élve Magyarország félperifériás helyzetével, végtelenül kizsákmányolják a munkásokat, hatalmas állami támogatásokat zsebelnek be, és mindemellé alig fizetnek adót a nálunk végzett gazdasági tevékenység nyomán, a profit jelentős részét pedig külföldre viszik.

Másrészt az is baj, ha eltűnnek, tekintve, hogy a magyar gazdaság húzóágazatáról van szó, mely rengeteg embernek ad munkát, így egy általános gazdasági vagy autóipari válság idején, egy technológiai váltás esetén a feleslegessé váló magyarországi kapacitások rengeteg munkanélkülit hagynának maguk után.

A probléma az, hogy a csapdahelyzet az ország tőkés világrendszerben elfoglalt pozíciójából fakad. Vagyis abból, hogy az országnak versenyeznie kell a többi félperiféria-országgal a külföldi tőkebefektetésekért, a tőkének pedig van egy olyan alapvető tulajdonsága, hogy minél inkább szaporodnia kell, vagyis egységnyi tőke befektetése után minél nagyobb profitot kell realizálnia a túlélése érdekében, különben lemarad a konkurenciától és elpusztul, vagyis elveszíti értékét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Veernewl
2019. december 16. 10:44
Libsi- bolsik
tölgy
2019. december 15. 16:12
"Magyarország lesz Európa Detroitja" Ostoba bolsik! Kellett nektek idehozni az audit!? Lám, lám, még ezt is elqurtátok! És... és most szokás szerint sivalkodtok! Az elquráshoz és a sivalkodáshoz értetek, máshoz nem.
IV. Fawkes
2019. december 15. 10:57
Ki ez a szegény hülye?
Esvány
2019. december 15. 09:01
Ez az idióta Lenin-fiú akar minket kioktatni? "Az éppen zajló Kossuth téri kormányellenes tüntetés vezérszónoka, Kiss Soma Ábrahám Feliksz Dzerzsinszkijnek maszkírozva, CCCP feliratos pólóban, csekista sapkában szidja az élősködő elitet." "Kiss Soma Ábrahám konkrétan szélsőbalos uszítást művel a színpadon, a jómódúakat gyalázza és fenyegetőzik. „Ha még egy pár évig folytatják ezt, akkor már nem lesz esélyük külföldre menekülni”, üzeni Orbánéknak." http://valasz.hu/itthon/kossuth-ter-cccp-poloban-orban-zsarnoksaga-ellen-106624 Index fotó a CCCP pólóban a szélsőbalos baromarcúról: https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/719/7194/71945/7194561_ea68353a2c20134e435736d1508060ca_x.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!