Az abortuszvita tabui: az írnél liberálisabb a magyar szabályozás

2019. november 08. 13:52

Az északír történet alkalmat ad arra, hogy a magyar abortuszhelyzetről is társadalmi vita folyjon.

2019. november 08. 13:52
Élő Anita
Válasz Online

„Magyar tinédzserlányok Facebook-profiljainak ezrei sötétedtek el, amikor hatályba lépett az új északír abortuszszabályozás, pedig kevés olyan közéleti esemény van, amely átüti ennek a korosztálynak az ingerküszöbét. A történet egyáltalán nem fekete-fehér: északír nők a szigorú tiltás ellenére eddig is ezrével végeztettek abortuszt, méghozzá társadalombiztosítási támogatással. A változásokat az északír legfelsőbb bíróságon kiharcoló legismertebb aktivistára pedig erős megszorításokkal sem illik az érzéketlen magzatgyilkos leírás: ő maga is szörnyű dolognak tartja a terhesség-megszakítást. Mi történik az íreknél? Milyen tanulsága van ennek Magyarországon? Több, mint gondolnánk. 

A téma érzékenységére és érzelmi meghatározottsága miatt szeretnénk leszögezni elemzésünk fő szempontjait:

A magzati életet védendőnek tartjuk, de cikkünkben ennek nem jogi, hanem gyakorlati szempontjait tartjuk szem előtt. Kevés témánál válik ugyanis ennyire szét a jog és a valóság.

A magzatok védelmét álláspontunk szerint főként az szolgálja, ha szüleik értéknek tartják őket. Amennyiben ez teljesül, liberális szabályok mellett is csökkenhet az abortuszok száma. Ha nem valósul meg, a legdrákóibb tiltás mellett is tömegesen zajlanak a küretek, csak éppen illegálisan.

Az északír történet alkalmat ad arra, hogy a magyar abortuszhelyzetről is társadalmi vita folyjon, ezért a közösségi médiában tapasztalható jelenséget akkor is hasznosnak tartjuk, ha az ír helyzetben most beállt változás – ahogy ezt mindjárt részletesen kifejtjük – nem indokol gyászreakciót, profilkép-elsötétítést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 18:27
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Szabó A. Imre
2019. november 08. 20:59
"Az elsö 3 hónapban, az abortusz, nem eutanázia, se nem gyilkosság." Hanem mi? "A segített öngyilkosság, ahogy az Svájcban és több más nyugateurópai országban engedélyezett, nem eutanázia." Hanem mi? "Az eutanázia inkább diktatúrákban divat." Olyan diktatúrákban, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Kanada, Kolumbia, Németország, Svájc és az USA?
zakar zoltán béla
2019. november 08. 16:55
Ocsmány lap/ Ott van még Stumpf cica?
Szabó A. Imre
2019. november 08. 14:33
Épp itt volna az ideje, hogy betiltsuk a művi abortuszt! Ahogy arról sem nyitunk türelmes, érzékeny társadalmi vitát, hogy meggyilkolhatjuk-e a szüleinket (bár a Nyugat már itt tart), hanem törvényileg tiltjuk és büntetjük a gyilkosságot, úgy a művi abortuszról sincs mit vitázni. Tragikus, hogy generációkat vezettek félre, tettek bűnrészessé, az egész "fejlett világ" meggyilkolt magzatok vérében fuldoklik. Tisztán kell látnunk, be kell ismernünk a bűnt, őszintén meg kell bánnunk és mindent el kell követnünk, hogy ne történhessen meg --- ennek a módja nem a vita, hanem az állhatatos kiállás a bűn ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!