Milyen vita fakadhat azokból a sértésekből, amelyeket Greta Thunberg a politikusok fejéhez vágott?

2019. október 06. 13:03

Ide próféta kell; egy erős, éles, tiszta hang.

2019. október 06. 13:03
Váradi Balázs
Magyar Narancs

„Számos józan, a globális felmelegedés mértékének és hatásainak enyhítése mellett egyébként elkötelezett közpolitikai szakember ismerősöm elutasítóan reagált arra, amit Greta Thunberg New Yorkban mondott.

Milyen megoldáshoz vezető vita tud abból fakadni, kérdezik, ha ellenfeleinket azzal vádoljuk, mint Thunberg, hogy gonoszok, hogy éretlenek, azért, mert más az álláspontjuk, mint a miénk?
Ugyan miért képviselné generációjának egészét az, aki a klímaváltozás elhárításának alárendelné a gazdasági növekedést, azt a növekedést, ami milliókat, köztük rengeteg fiatalt emelhet ki a végletes szegénységből?
Hogy segít a megoldás kikovácsolásában az, ha ígéretes részmegoldásokat „pusztán technikaiként” lesöprünk az asztalról?
Értem (és szakmai reflexből még osztanám is) ellenkezésüket, de úgy vélem, most nincs igazuk. Alább arról írok, miért.

Ám mielőtt belevágnék, egy rövid megjegyzés:

A rút és fensőbbséges ad hominemek áradata, akár azoktól, akik Thunberget beteg, tudatlan, manipulált gyereklánynak mondják, akár azoktól, akik minden kritikusát elnyomó osztályuralmuk ormáról a saját maszkulinitásuk védelmében gyűlölködő gazembereknek bélyegzik meg, nem érdemlik meg, hogy e megjegyzésnél több szót vesztegessünk rájuk

A közpolitika (másnéven: a hatalom gyakorlása)

több egymást követő fázisból áll. A fenti jogos aggályok a döntéselőkészítésről és a politikai döntésről szólnak. Ezekben a fázisokban demokratikus politikai közösségekben az árnyalatok érzékelése, a kompromisszumkészség, a társadalmi, költségvetési és politikai költségek és hasznok, a támogatók és ellenzők, a megnyert és elvesztett szavazatok számolgatására való hajlandóság, a jóhiszemű vitára való készség intranzigens hiánya semmilyen ügynek nem használ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2019. október 07. 10:49
"Ide próféta kell; egy erős, éles, tiszta hang. " És egy beteg gyereket kihasználó, gátlástalan politikai pedofil, mint Váradi Balázs.
1000bocs
2019. október 07. 09:06
Múlt héten írtam egy kommentben, hogy a Greta jelenség a vallásos szekták minden jellemzőjét magán viseli. Ezt nem pozitív jelenségnek gondltam, hiszen valljuk be: a hitet, egygházt és a vallást általában lenéző és kigúnyoló haladó baloldaltól igazán furcsa, hogy megváltót talál, szektát épít rá, már inkvizítoraik is vannak akik azokat fenyegetik akik kritizálni merik a megváltót - és ezzel nem csupán hamut szór a balos fejekre, de egy modernkori bűnbánócédulát árulva amivel az arra érdemesek megtisztulnak és megváltást nyernek. Nem. A baloldal mindezeket büszkén és harsogva teszi. Elég skizonfrén helyzet, nagyjából ugyanúgy mint a női jogok vagy a buzijogok kapcsán. Hisz van a baloldal, aki a nőket bántalmazó férfiak ellen küzd, a nők jogaiért küzd hogy azok minél több vezető poziciót tölthessenek be - majd van az a baloldal, aki miután tömegével taxiztatja a muszlimokat európába harciasan kiáll a muszlimok jogáért ami a hagyományaikat illeti. Nem épp nőbarát hagyományokról beszélünk. A buzikkal nagyjából ugyanez. A fehér, békés többségi társadalom hibáztatása megvan, amiért nem elég érzékeny a buzik problémáinak irányában, de a toronyház tetejéről buzikat hajigáló népek már rég európában élvezik a nyugati szociális ellátátst a következő buliig. Vagy beszélhetünk a házasságról. Ami évtizedekig a haladárok által kritizált kapcsolati forma volt, elavult és nevetséges, ami az egyik felet mindig aláveti a másiknak. Kivéve, ha buzikról van szó. Mert akkor a világ egyik legfontosabb dolga. A hit és a vallás a balosok szerint a tudatlan elme menekülési útvonala ha valamit nem ért és nehezen tud feldolgozni. A szekták és az inkvizíció, az eltérő véleményt üldöző egyháza a terror és elnyomás jelképe, ami rabszolgaságban tartotta az emberi lelket, szívet és az észt. Kivéve, ha balos "megváltóról" van szó. Mert akkor az ellenkező vélemény üldözése indokolt, az elnyomás, terror és agymosás helyes hisz csupán a "nagyobb jó" érdekében történik. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a balos nem csupán a földkerekség lebuttábbjai közül kerül ki, de a butaság mellett jellemzi még egy adag kettős mérce és rosszindulat is. Gretáról az eddigi legjobb: https://www.youtube.com/watch?v=uo8qXxnFuRQ Szakadtam a röhögéstől. Persze a kommentek között megjelent SJW-k már lenácizták a fickót, aki érzéketlen a gyerekek jövőjére és a transgender valamint a buziproblémákra is. Nagyjából mint az itteni Greta-hívők...
Valodi
2019. október 07. 01:53
"Amikor Greta tavaly augusztusban kiült a svéd parlament elé tiltakozni, még teljesen egyedül volt az ügyével" - na ne vicceljünk már.... a magam kis vidékfejlesztési menedzser pozíciójából 30 éve tiltakozom, csak MO-n több tízezer társammal együtt!
NagyLaci
2019. október 06. 20:51
17 éve az államigazgatási főiskolán azt tanították, hogy 4 hatalmi ág van jelen a társadalmakban. A törvényhozás, a végrehajtás, a bírói hatalom, és a média. A régi szép időkben, ez a négy hatalmi ág nemzeten belül maradt. A médiát a 90-es években pld a maffia uralta, és pénzért vették a lehetőséget a pártok. Ma már globális hatalommal rendelkező személyek, szervezetek irányítják. Szerencsére közeleg az európai Egyesült Államok így nem a média nemzeti elveszejtése lesz a legnagyobb gondunk, sirathatjuk a megmaradt három hatalmi águnkat. A beteg gyerek egy nagyon jól jövedelmező eszköz. A nővérem 20 éve járt dél Amerikában. Azon a részen rengeteg koldus volt, többnyire 10 év alatti gyermek. Mivel sokan voltak, a külföldi turisták, a nővéremmel egyetemben már nem is foglalkoztak velük. Egyszer aztán vonaton utazva a testvéremez lépett egy asszony, karjában egy kezetlen, Lábatlan, összeégett csecsemővel. A nővérem adott pénzt a koldusnak. Amint elment az asszony, egy őslakos felröhögött és elmondta, hogy új divat, hogy a sokadik gyermeket a családja megcsonkítja, megégeti, majd koldulni járnak vele, a hülye turisták, pedig mindig beveszik. Na most a nemzetközi média anyucinak a megnyomorított gyermekét Greta névre keresztelték, és százmillió idióta barom veszi be a maszlagot. Nem pénzt "csak" hatalmat csalnak ki vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!