Honnan van ennyi pénze az Orbán-kormánynak?

2019. október 28. 21:55

A központi költségvetés egyenlege 220 milliárd forinttal jobb lehet a tervezettnél.

2019. október 28. 21:55
Csiki Gergely
Portfolio

„A fenti folyamatok mögött a legfontosabb magyarázó tényező a bevételek idei látványos felülteljesítése. Ha a pénzforgalmi számokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy minden fontosabb adónem tekintetében méretes a növekedés a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, és ami még fontosabb: a bevételi tervek teljesülése tekintetében is jobban áll a büdzsé az első 10 hónap után. Az eredményszemléletű adatok közül pedig azt érdemes kiemelni, hogy a második negyedévben a jövedelem típusú adóbevételek növekedtek szokatlan módon, ez pedig a bérek emelkedésével függ össze.

Ha úgy nézzük, hogy a költségvetés egyes alrendszerei hogyan járulhatnak hozzá az idei deficithez, akkor a következő kép rajzolódik ki a jegybank szeptemberi jelentésében foglalt várakozások alapján:

A központi költségvetés egyenlege 220 milliárd forinttal jobb lehet a tervezettnél. A magasan alakuló adóbevételek (főként a fogyasztási adók és a személyi jövedelemadó), valamint az állami vagyonnal kapcsolatos magasabb befizetések, például a mobilfrekvencia értékesítéssel kapcsolatos koncesszióbevételek javították az egyenleget. Emellett az is segít itt az egyenlegen, hogy az uniós programokkal kapcsolatos kiadások jelentősen elmaradhatnak a költségvetési előirányzattól.

Az elkülönített állami pénzalapok is 50 milliárd forinttal kedvezőbben alakulhatnak a terveknél, főleg annak köszönhetően, hogy a Start közmunkaprogrammal kapcsolatos kiadások a vártnál kisebbek lesznek.

A TB alapok viszont a nullás egyenleggel szemben 200 milliárd forint feletti mínusszal zárhatnak idén. Ennek részben oka a munkát terhelő adók és járulékok alacsonyabb összege, de nagyobb részben magyarázza a mínuszt a nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a gyógyító-megelőző kassza többletkiadása.

Az OTP Bank elemzői néhány héttel ezelőtt azt prognosztizálták, hogy idén 1,6% körül alakulhat a GDP-arányos deficit szemben az 1,8%-os hiánycéllal. Az MNB a múlt hónapban kiadott költségvetési jelentésében szintén azt vetítette előre, hogy valahol 1-6-1,7% között lehet a 2019-es hiánycél (attól függően, hogy a kormány mihez kezd a szabad tartalékokkal).

EZEK IS AZT SEJTETIK, HOGY VALÓBAN VAN MÉG MOZGÁSTÉR IDÉN A KÖLTEKEZÉSRE.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 22:10
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
nyugalom
2019. október 30. 10:27
Akkor most lopnak vagy nem? Hogy hallgat a libsi banda, mivel is vették át az önkormányzatokat? Mindent kiloptak az elődök? Meddig tart a kánaán ezeknek, néhány hónap és elfogy a pénz, sok az éhes száj!
Zokni
2019. október 29. 15:40
"Honnan van ennyi pénze az Orbán-kormánynak?" - kérdik. Hogy honnan? Mindegy. Az előző ciklusban a töredéke volt. A világgazdaság hullámai... De honnan van Mészárosnak (alias Orbánnak)!? Egy ismert akciófilmben így szólnak a a főgonoszhoz:"...nem tudom elképzelni, hogy annyi bevétele legyen, ami elég ennyi gyilkosság igazolására..." A válasz: "Elég? Ilyesmi nem létezik. Elvesszük amit lehet. Ez a mi módszerünk!..." Ez egy nagyon jó válasz. Orbán is alkalmazza.
llnnhegyi
2019. október 29. 15:33
A ktsg vetés akkor jó,ha nincs többlet, sem hiány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!