Őszintén

2019. szeptember 13. 11:49

Ne változásnak hívjuk azt, ami a valóságban legalábbis válság, de még inkább összeomlás. 

2019. szeptember 13. 11:49
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Azt kéri a pénteki klímademonstrációkat szervező Extinction Rebellion Magyarország a sajtótól, hogy nevezzük a nevén a »klímaváltozást«: ne változásnak hívjuk azt, ami a valóságban legalábbis válság, de még inkább összeomlás. 

A lényeget tekintve igazuk lehet. Nem arról van ugyanis szó, hogy a földi éghajlat véletlenszerű irányokat követve módosul, és ahol eddig rossz volt, ott mostantól esetleg a legfelkapottabb tengerparti vagy hegyvidéki nyaralóhelyek kellemes éghajlata köszönt be (pedig a »változás« akár ezt is jelenthetné). Hanem arról, hogy az ember a technikai civilizáció eszközeivel durván beavatkozott a földi klíma viszonylagos egyensúlyát biztosító nagy időjárási rendszerek működésébe, most pedig kapkodja a fejét, látva a részben kiszámítható, részben kiszámíthatatlan, de végeredményüket tekintve egyértelműen negatív következményeket. 

Ami most van, az tényleg válság, amiből a közeljövőben jó eséllyel összeomlás lesz. Ezt amúgy nemcsak az átlagemberek, hanem a politikusok többsége is tudja – a félnótás Trumpon kívül alig akad mérvadó vezető, aki ne kampányolna legalább néha-néha a klíma vagy a bolygó megmentésével. (És még az amerikai elnök is ráérzett a dolog ízére, amikor eltérítette a tornádót.) Csak aztán a zömük, ha pozícióba jut, mégis inkább a klímagyilkos gazdasági lobbik kijáróembereként gyakorolja a hatalmát. 

Hogy lehet-e a jelenség ellen nyelvpolitikai eszközökkel küzdeni, az egyelőre talány – ám ha igen, akkor annak a (mostantól) klímaösszeomlás mellett igaznak kell lennie a többi civilizációs katasztrófára is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2019. szeptember 13. 15:16
"a félnótás Trumpon kívül alig akad mérvadó vezető" Te debil propagandista, szeretnél olyan félnótás lenni. Ismered a Nagy Blanka nevű mocskosszájú volt mszp, dk támogatottat, most már momentumos diszpintyet, na az már félnótás, csatlakozz hozzá.
silenceCZ
2019. szeptember 13. 15:13
ezek az ostoba kommunisták vezényszóra klimatológusok lettek...
akiaki
2019. szeptember 13. 14:08
őszintén, az ő szintjén!
Gyéressy Károly
2019. szeptember 13. 13:47
A balosoknak mindig kell valami, amivel akciózhatnak. Mert ilyen fajták. Ennyiről van igazából szó. Hiszti, akció, zsarolás, megbélyegzés. Förtelmes népség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!