A legvidámabb barakkból a legnehezebb kilépni

2019. július 08. 15:29

Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, azért volt jó a szociban, mert az apja sofőrként annyit lophatott, amennyit akart. Ja, hogy a közösből? Kit érdekel!

2019. július 08. 15:29
Kóczián Mária
Talita

„A hideg kilel, amikor jómódú embereket vendéglői asztal mellett arról hallok beszélgetni, hogy »bezzeg Kádár alatt mennyivel könnyebb volt. Mert egy forintért lehetett három percig telefonálni, és egy ötven volt egy buszjegy.« Igen, így volt, de telefonra huszonöt évet kellett várni, a fizetés meg három-ötezer forint volt a nyolcvanas években. Ilyen szelektív az emlékezet.

Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, azért volt jó a szociban, mert az apja sofőrként annyit lophatott, amennyit akart. Ja, hogy a közösből? Kit érdekel! Csak az számít, ami az enyém.

Miért ez az amnézia? A válasz megint egyszerű: az életösztön, ami Magyarországon 1956 után az emberek többségének elsődleges motivációja lett. Nálunk az »annál jobb itt, minél rosszabb« elvnek pont a fordítottja valósult meg: annál rosszabb lett, minél jobb volt. A legvidámabb barakk az a hely, ahonnan a legnehezebb kilépni, amit a legnehezebb elfelejteni.

A boldog rabság színhelye, ahol nem volt valódi felelősség, ahol nem kellett rátermettnek, hozzáértőnek lenni ahhoz, hogy valaki, valami legyen belőled. Ahol nem volt személyi jövedelemadó – ezt egyébként a mai fiatalok szinte el sem hiszik. Ahol nem kellett szidni magad a választások után, mert rosszul ikszeltél, hiszen nem volt kit, mit választani a Hazafias Népfront jelöltjén kívül. Viszont szavazni kötelező volt. Mert ha nem szavaztál, akkor rendőrrel vitték ki hozzád az urnát. Szesztilalom, csend, rend, nyugalom. Utána lehet megint vigadozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. július 09. 10:55
"1950-1953 között Recskre, a hírhedt munkatáborba internáltak 1300 embert." - írja Kóczián Mária. Talán nem is volt az olyan rossz módszer, ha maga a Vezér is kacérkodik a gondolatával: "- Ismeritek ti egyáltalán Orbán Viktort, és azt, hogy igazából mi a politikai célja? …Van őneki egy hosszú távra is egészen jól kidolgozott, finomra hangolt politikai elképzelése arról, hogy ez az egész parlamenti-demokratikus-európai marhaság viszonylag könnyen megkerülhető, csak megfelelő politikai háttér kell hozzá: nagy többséggel választásokat kell nyerni, aztán minden megy magától. - Hogyhogy megy magától? - Hát úgy, … hogy Viktor szerint mi a f...nak ide az a sok párt? Csak a műsort csinálják. Elég lenne egy is, aki meg ellen szavaz, annak már régen rossz. …Csinálunk majd egy olyan kőfejtő izét - volt is már egy olyan, csak újra kéne nyitni az ilyen okoskodóknak. - Talán Recsk? - Az, az!”
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. július 09. 10:01
"három-ötezer forint volt a nyolcvanas években. Ilyen szelektív az emlékezet." Abban az időben többet ért mint ma 150 ezer forint. Gyógyszer, rezsi, megélhetés...... meg volt oldva. A lopást meg kár volt megemlíteni.
tabakur
2019. július 08. 22:45
Kedves Kóczián Mária Biz isten többször tovább görgettem ezt az írást de végül nem bírtam ki hogy ne reagáljak. Te biztos nem éltél abban a korban vagy csak gyerekként élvezted az életed. Azt írtad amit innen onnan hallottál. de fogadjuk el ,hogy stim. Most mi a valóság? Most van rezsicsökkentés AMI a világpiaci árak fölött van. Van 0 közeli infláció de mag infláció évek óta 2-3 közt van. Igen most a proli nem nagyon lophat DE A HAVERNEK TÖRVÉNYESEN JÁR AZ EXTRAPROFIT. Idézlek:A boldog rabság színhelye ahol nem volt valódi felelősség ahol nem kellett rátermettnek hozzáértőnek lenni ahhoz hogy valaki valami legyen/ köszönöm Mária a mai magyar helyzetet ennél jobban leírni nem lehet.Lőrinc,Garancsi Szíjj, Orbán papa. /példák/ Kádár korszak egy kicsit árnyaltabb volt. De ne a terror házában nézz utána hanem valahol máshol. Ja megkaptad a 60 ezer forintod ? vagy még teljesítened kell pár írást?
kiss.istvan770
2019. július 08. 22:04
"Viszont szavazni kötelező volt. Mert ha nem szavaztál, akkor rendőrrel vitték ki hozzád az urnát." A cikk többi részével egyetértek, de ez tévedés. Engem egyszer cipelt el egy ismerősöm, szavazati jogom kezdetén, a 70-es évek elején szavazni. Utána egy szavazáson sem vettem részt, de senki meg nem keresett, senki sem foglalkozott velem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!