A közmunka út a semmibe a magyar romák számára

2019. július 12. 21:41

Egy kutatás megállapította, hogy a politikusok a közmunkát a résztvevők választási befolyásolására használják.

2019. július 12. 21:41
Bernard Rorke
Mérce

„Az észak-kelet-magyarországi régiók roma közmunkásai szerint a polgármesterek csak azoknak ígérnek munkalehetőséget, akik a kormányzó pártra szavaznak, illetve hamis indokokkal rúgnak ki másokat, a szegény családok egyetlen jövedelmét véve így el. »Ha a gyereked hiányzik egyszer az iskolából, vagy szabálytalan parkolás miatt megbírságolnak, akkor könnyen kirúghatnak, ami azt jelenti, hogy semmilyen támogatást nem kaphatsz három évig« – mesélte Setét Jenő roma aktivista a Financial Times-nak.

Ezzel azokra a viselkedési előírásokra utal, amelyek megkövetelik a résztvevőktől, hogy rendben tartsák a portájukat, és 2013 óta már amiatt is kirúghatják őket, ha a gyerekeik lógnak az iskolából. Sok kritikus épp emiatt a központi kormányzati felügyelet teljes hiányára figyelmeztet, amely teret enged a hátrányos megkülönböztetésnek és visszaéléseknek a közmunka hétköznapi adminisztrációjában.

A magyarországi politikai klientelizmust vizsgáló kutatás a Yale Egyetemen megállapította, hogy a politikusok a közmunkát a résztvevők választási befolyásolására használják. A tanulmány szerint a közmunka kétféle klientelizmushoz vezet: a közmunka ígéretével szavazatokat lehet vásárolni, a kirúgás fenyegetésével pedig politikai támogatást.

A tanulmány egyik szerzője, Isabela Mares megdöbbent, amikor ilyen típusú, 19. századi praktikákra emlékeztető szavazó-befolyásolást észlelt egy uniós országban. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvélemény kevésbé ütközik meg az ilyen klientelizmuson, ha úgy érzi, azt politikai preferenciáinak megfelelően alkalmazzák, az »érdemtelen szegények« megregulázására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. július 14. 17:07
A szerző, aki egy őrült ír. nem ismeri eléggé a magyar történelmet, így a megdöbbent álnaív hölggyel és másokkal együtt tett és hivatkozott megállapításai inkompetensek.
Peter8811
2019. július 14. 06:00
Angol tudósok megállapították, nálatok a Mércénél egy kutat ás a többi meg nézi, ez a ti munkamegosztások. Vagy a másik verzió: Egy kutat ás a többi meg reformálja a kútásó nyugdíját, mert ti vagytok a választott nép, az Úr titeket reformra és körülmetélésre választott ki, reform címén körülmetélitek a mások nyugdíját.
Peter8811
2019. július 14. 05:51
A Mérce meg út az anyád picsájába?
Esvány
2019. július 13. 23:26
"a polgármesterek csak azoknak ígérnek munkalehetőséget, akik a kormányzó pártra szavaznak" Mese, mese, meskete, én sem hiszem, hát még te! Minden borsodi polgármester ott kukkol a szavazófülkében, vagy honnan a csudából venné, hogy ki (nem) szavaz egyik, vagy másik pártra? "mesélte Setét Jenő roma aktivista" A Grimm fivérek még izgalmasabb dolgokat is meséltek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!