Élni kell az előnyeinkkel!

2019. május 31. 07:47

Mi régóta sportnemzetként tekintünk magunkra, de sportoló nemzetté is szeretnénk válni.

2019. május 31. 07:47
Szabó Tünde
Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet publicisztikai rovata Hírünk a világban címmel indított sorozatot, amelyben többször idéztük Illyés Gyulát, aki a sporteredményekről azt állította, azok csak Nisben és Montevideóban fontosak, Nyugaton ott vannak az emberek lelkében, ahol a napilapokban: az utolsó oldalon. A vélemény 1943-ból származik. 2019-ben mennyire érvényes?

Már régóta nem az, óriási a változás. A sport multimilliárdos üzletággá vált az elmúlt évtizedekben, és ez a folyamat egyre erősödik. Amerikában mindez jóval korábban indult, de az utóbbi tizenöt évben már Európára is jellemző, hogy a leggyorsabban és legdinamikusabban fejlődő ágazat a sport, amely ráadásul minden, hozzá kapcsolódó területre pozitív hatást gyakorol. Magyarországon e felismerés előbb megszületett, mint a kontinensen, a kormány ezért is támogatja kiemelten a sportot. A virágzó magyar gazdaság is sokat köszönhet annak, hogy a sportturizmus keretében tíz-, sőt százezrek látogatnak hazánkba, ezáltal megismerik, megszeretik az országot és Budapestet.

A kritikusok szerint viszont éppenséggel a sport köszönhet túlságosan is sokat a gazdaságnak, azaz a központi támogatásnak. Olyannyira, hogy a sportgazdaság szinte már ellenzéki tereppé vált, miközben például a „kultúragazdaság” kifejezés alig használatos.

2010 óta valóban stratégiai ágazat nálunk a sport, ami nagyon helyes és örömteli, mert egyébként is világjelenség, hogy egyre több hivatás, szakma orientálódik, szakosodik a sport irányába. Hihetetlenül hangzik, de így van: a mai világban minden tizedik ember közvetlenül vagy közvetetten a sportban, a sporthoz kapcsolódva dolgozik. Nézzünk csak meg egy átlagos magyar családot: azt látjuk, hogy szinte mindenki életét érinti, befolyásolja a sport. Mi régóta sportnemzetként tekintünk magunkra, de sportoló nemzetté is szeretnénk válni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. június 01. 17:54
A pénz miatt van minden Pénz nélkül élet, pénz nélkül nincsen. Pénz nélkül jaj, meghal a Föld És Dubaiban se lenne annyi sok zöld. Mennyi mindent érdemes a pénz miatt Mennyire megéri minden a pénz miatt Van itt minden, megcsinálunk Bármit, hogyha járnál nálunk a pénz miatt https://www.youtube.com/watch?v=vwMt0FrsoWI
koronaszepe
2019. május 31. 19:45
"Élni kell az előnyeinkkel!" II. https://hirklikk.hu/images/articleMain/4666.jpg ps. Vajon G.Fodor ezt tudja, azt hiszem, a Tóbi felesége - meg a lánya?!- valami ilyesmiért kapott...
koronaszepe
2019. május 31. 19:41
"Élni kell az előnyeinkkel!" https://d3knx7v8i1y46b.cloudfront.net/2018/09/szab%C3%B3t%C3%BCnde.png
voltospultos
2019. május 31. 14:33
"De nincs mindig háború, így a férfiaknak ki kellett találniuk valamit, ami testi-lelki edzésben tartja őket, valamint megalapozza a férfivé válást. A férfi így a harctér szimulációjaként megalkotta a sportot, ami alapvető elemeiben különbözik a testedzéstől. Testedzésre bárki képes, még a ..k is. A sport ezzel szemben egy magasabbrendű esemény, ahol a férfiak csapatban együttműködve küzdenek, egy akarat hajtja őket egy szent cél felé. A sportokban be kell lőni / hatolni az ellenfél bázisára vagy a területére, illetve le kell ütni / szúrni / szorítani az ellenfelet. Nyilvánvalóan nem véletlen a hasonlóság a háborúhoz."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!