Versenyfetrengők

2019. január 06. 09:28

Nekem, volt ellenzéki képviselőnek sokkal kínosabb az ellenzéki képviselők viselkedése. Nulla méltóság, nulla tisztesség, hulla helyzetkezelési-képesség, csak a balhé keresése.

2019. január 06. 09:28
Sallai Róbert Benedek
Facebook

„A szokottnál kicsit később keltem. Éjszaka egy szakmai kiadványt írtam, későn feküdtem. Hét körül elláttam a kutyákat, elsepertem a kis hódarát amit összehordott a járdán a szél, és egy kollégám nyolc körül jött értem, hogy kimenjünk a gazdaságba, mert egy tehén fekszik – nem kel fel, pedig rendesen kérődzik. Lefotózgattam hirdetés céljából a tavalyi bikaborjakat - nem akarja elvinni senki, annyit sem adnak érte, amennyiből idáig felneveltük. Utána Csejtre is kimentünk, a juhokhoz, ahol szintén baj volt, pár bárány elhullott, de mostanra kezd rendeződni a helyzet. A puszták könnyű hódarával borítottak, és habár nincs hideg – mínusz 4-et mutatott a kocsi hőmérője, mégis úgy érzem, mintha a fülem cimpája égne a könnyed északi szelében, ahogy terményt hordunk át, hogy könnyítsük a juhász dolgát. 

Hazaértemkor egyik gyerekkel el kellett szaladnom egy boltba, majd újabb hóseprés – ez az átka a két sarokháznak. Ebéd még nem volt, mire végeztem, így benyomtam két szendvicset és gép elé ültem. A Google hülye szokása mostanában, hogy híreket ad fel, így megláttam Varjú László DK-s országgyűlési képviselőről a »vágatlan« hihetetlen felvételeket, amelyek friss hírként nyomultak.

A 444 úgy tálalta, mintha roppant atrocitások érték volna ezt a képviselőt, miközben számomra megmosolyogtató nyugalommal és udvariassággal kezelték a helyzetet. Megnézhette volna magát egy túrkevei motorostalálkozón, ha a rendezők kikísérik… 

Garantáltan nem így sétál el kamerázgatva a telefonjával.

S jött a másik stressz: ez az átok gép feltolta ismét Hadházy Ákos és Széll Detti decemberi akcióját, amit szándékosan, tudatosan nem akartam megnézni, habár utána sokan írtak rám, hogy most már elhiszik, hogy Hadházy Ákos anno földre dobta magát. Mondtam én…

De nem is ez a lényeg, hanem ez a Detti által készített felvétel. Tudtam, hogy kinn volt most egy ideig amerikai politikai képzésen, de nem tudtam, hogy rappelni tanítottak, pedig hát hol, ha nem ott…

»Élmény« volt hallgatni, felidéződtek a feledni szándékozott ülések vele.

»Ultragáz« kifejezés finoman fejezi ki azt a lesújtó, hihetetlenül kínos, roppant módon szégyenletes viselkedést, ahogy ezek a képviselők viselkedtek az adott helyzetben. Nyilván, nevetséges a hatalom hozzáállása is, kit érdekelt volna ha ez a balfék banda beolvas öt pontot a köztévében, és nyilván kínos az is, ahogy a hatalom természete megmutatkozik. 

De nekem, volt ellenzéki képviselőnek, így majd’ egy hónappal később mégis sokkal kínosabb az ellenzéki képviselők viselkedése. Nulla méltóság, nulla tisztesség, hulla helyzetkezelési-képesség, csak a balhé keresése, csak a szereplésvágy és a versenyfetrengés, amit Varjú és Hadházy művel. Kínos. Mert nekik mindent lehet. Ők országgyűlési képviselők, ezért ők bemehetnek oda, ahová nem lehet. Nekik mindent szabad. Hozzájuk nem lehet érni. Nekik mentelmi joguk van, ők csinálhatnak bármit.

Mi a különbség ezen attitűd és Orbáné között? Semmi. Már ezt mondtam Széll »Mandátumtolvaj« Bernadett »kampányszámlái« kapcsán is, és ez jön le most is: Orbán úgy érzi, hogy hazahordhatja a közvagyont haveron keresztül, magánosíthatja a köztulajdont. Hadházy »Mandátumtolvaj« Ákos és tsi. meg úgy érzik, hogy nekik már ellenzékként is mindent lehet, mindent szabad. Bemehetnek, ahová azt mondják, hogy nem. Az életérzés bennük ugyanaz, csak épp a hozzáférés lehetősége más… 

Orbán és rablóbandája nyilván ártalmasabb a köznek, de miután kevésbé látványos exhibicionizmusa, ezért talán a közvélemény számára kevéssé irritáló. De hogy más lenne hatalmon Hadházy vagy Szél Detti, vagy a DK-s és MSZP-s bohócbrigád? Dehogy lenne, rosszabb lenne, csak másképp, mert a mániákus szereplési vágy és személykultusszal övezett »nekem mindent lehet« életérzés mellett még a totális inkompetencia is jelentkezne.

Nagyon-nagyon ritkán írok, nyilvános szereplést nagyjából június eleje óta nem vállaltam, de szégyellem magam, hogy a munkám egyetlen percével is hozzájárultam, hogy ilyen emberek mandátumhoz jussanak, de legalább örülök, hogy ezen kínos ellenzékhez már semmi közöm nincs. Földön fetrengve, dulakodással, hasmutogatás közben majd valaki elhiszi, hogy ezek képesek lennének országot vezetni? Felkelni sem képesek a földről. Bárki szerint ez majd szavazókat hoz? 

S közben látom a vezető hírek között, hogy a kb. egy éve közéletbe berobbant Márki-Zay Péter azt nyilatkozza, hogy »nem új párt kell, hanem új összefogás« – miközben bejelenti új pártja megalakulását.

Kedves Péter,
hidd el nekem: új ellenzék kell, új szereplők, új politikai garnitúra, mert ez a kínos banda ott az ellenzéki oldalon legalább annyit árt a demokráciába vetett hitnek, mint Orbán központosított lopásra épített haveri kapitalizmusa. Ilyen ellenzéki politikusokkal nem hogy ’22-ben, de ’26-ban, '30-ban sem lesz leváltva Orbán, nem csak azért, mert lejt felé a pálya – hanem azért is, mert ilyen versenyfetrengőkre a legtöbb normális ember nem szavaz és nem segít hatalomba. Schiffer és Vona távozása óta tétova inkompetencia és karakteres ellenzéki politizálás hiányában esélye nincs az ellenzéknek, pedig tényleg jobb sorsra érdemes ez az ország.

Megszegve közéleti meg nem szólalási fogadalmam igyekszem világosan elhatárolódni mindattól, amit ez az ellenzék művel, mert ehhez a cirkuszhoz semmi közöm. Szemlesütve szégyenkezem, hogy ezekkel az emberekkel egy padban ültem, hogy ezekkel együtt csináltam bármit is és akaratlanul tévesztettem meg embereket, hogy ezekre érdemes szavazni. 

Kínos a teljes közéleti paletta, és lassan én is csak egy jó forradalomban tudok bízni, ami elsöpri a teljes politikai elitet oda, ahová való, és lehet, hogy a fideszes elitnek börtönben a helye többségében, de hogy az ellenzéki „elitnek“ meg a közügyektől, közélettől távol - abban is bizonyos vagyok…

Na, indulok ki csapdákat ellenőrizni a cimborámmal, mert csak jobban felbosszantom magam...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 06. 23:59
"Bárki szerint ez majd szavazókat hoz? " Hát azt lehet, hogy nem, de külföldi médiafigyelmet és támogatást, akár anyagit is azt hozhat. Olyan híreket ebből tudnak gyártani, amely a felületes külföldi TV nézőt és közvéleményt megtudhat győzni arról, hogy hú de micsoda világ van Magyarországon.
Akitlosz
2019. január 06. 23:27
Nyilván nem sok vizet zavart volna, ha beolvasnak 5 pontot a köztévében az ellenzékiek, de nem lett volna jó ilyen precedenst csinálni. Nem ez a módja, nem ez az eljárás, hogy betörnek az ő tetszésük szerint 5 pontot beolvasni. Nem ez a civilizált eljárás. Ráadásul éppen ezért viselkedtek így, mert nem ez a civilizált eljárás. Forradalomnak vagy legalább annak a látszatát akarták kelteni, hogy a hatalom erőszakkal lép fel az ellenzéke ellen.
lillll
2019. január 06. 19:31
Vagy megtérhetnek a libbantak is normális embernek, vagy annyira kínosak már mindenkinek, hogy kezdneke elszállingózni, akik látják már a végét. Bármelyik is, ami le van itt írva, az jórészt igaz.
Sulammit
2019. január 06. 16:08
Milyen csapdákat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!