Nagy Imrével semmi baj nincs

2018. december 31. 14:37

Nagy Imrével semmi baj nincs. 2011-től bevallottan az volt az Országgyűlés célja, hogy a kommunista diktatúra és a náci megszállás előtti, a parlament épületéhez méltó és szép műalkotásokat kell helyreállítani. Csuhaj Ildikó interjúja Gulyás Gergellyel.

2018. december 31. 14:37
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
ATV

„De Donáth György szobrát végül nem avatták fel 2016 februárjában Boross Péterrel. Sokan azért tiltakoztak, mert Donáth György szélsőjobboldali képviselő volt, és a zsidótörvények támogatója. Az elmaradt szoboravatásról Ön az Origónak azt nyilatkozta, méltatlan lenne Donáth György emlékéhez kiabáló tüntetők között a szoboravatás.

- Hogyha egy pillanatra attól az értelmes gondolkodást és párbeszédet megszüntető szekértábor-küzdelemtől és kettős mércétől el tudnánk vonatkoztatni, amely a magyar politikát jellemzi, akkor azért mindenkinek könnyű belátni, hogy az igenis tiszteletreméltó - Donáth Györgynél éppen úgy, mint ahogy Nagy Imrénél -, ha valakit az élete végén egy koncepciós perben azért végeznek ki, mert hősiesen állt ki olyan értékek mellett, amelyeket mindannyian fontosnak érzünk és amelyek a ’89 utáni magyar demokrácia alapját képezik. Függetlenül attól vagy akár annak ellenére, hogy előtte egész életében mit és miként tett. Nagy Imre kapcsán ebben akár kompromisszumra is juthatnánk, és akkor utána el lehet vitatkozni azon, hogy ebből következik-e az, hogy Nagy Imre szobrának a Vértanúk terén kell állni, amely a nevét a vörösterror áldozatai után kapta vagy pedig máshol - méltó környezetben. Ez azonban nem a kormány, hanem az Országgyűlés hatásköre és döntése.

Mi a baj Nagy Imrével?

- Nagy Imrével semmi baj nincs. 2011-től bevallottan az volt az Országgyűlés célja, hogy a kommunista diktatúra és a náci megszállás előtti, a parlament épületéhez méltó és szép műalkotásokat kell helyreállítani.

A Horthy-éra méltó volt és szép volt?

- Ez nem a Horthy-korszak megítélésével függ össze, hiszen a tér az Országgyűlés épületének elkészülte után, a századfordulótól kezdve nyerte el végleges arculatát. Tény, hogy a Vértanúk terén korábban a kommunista vörös terror áldozatainak állítottak emléket.

A Nemzeti vértanúk emlékművét 1934 márciusában állították, akkor Horthy már kormányzó volt.

- Attól, hogy a szobor elkészültekor Horthy volt a kormányzó, állíthat méltóképpen emléket egy tragikus történelmi esemény áldozatainak.

Az 1918-19-es vörös terror áldozatainak az emlékére állították a vértanúk emlékművét. De amikor Horthy Miklós 1919 novemberében bevonult Budapestre, azok a Prónay-egységek kísérték, akik a fehérterror - aminek antiszemita jellege is volt - különítményesei voltak.

- Bár az eddigi beszélgetésünk cáfolata ennek, de én minden, a történelem iránti vonzalmamból eredő csábítás ellenére igyekszem a napi politikában csak ritkán foglalkozni az évszázaddal ezelőtti történelmi kérdések nyilvános megvitatásával, eltekintve azoktól az eseményektől, a nemzeti ünnepektől, évfordulóktól, amikor ez elkerülhetetlen. Nagy Imrével kapcsolatosan a három évvel ezelőtt, 2015. június 16-i nemzeti gyásznap szónokaként mindent elmondtam, amit tudok és ma is gondolok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2019. január 02. 18:03
"Nagy Imrével semmi baj nincs" Most már. Mióta elvtársai kivégezték. Ha kis gógyija lett volna Vologyának és nem az akkori SzDSz vezeti tevékenységét, kis eséllyel, de meg tudta volna akadályozni, hogy november 4-ére megint visszajöjjön a Vörös Hadsereg.
kálmi
2019. január 02. 10:16
Mutassanak csak egy fele ennyire értelmes, kulturált, felkészült politikust a teljes ellenzéki képviselői gárdából mint Gulyás. Ez az interjú pregnáns bizonyíték erre. A közismerten intrikus, buldog módra kérdező Csuhaj minden provokatív és sunyi kérdésére kimerítően, érthetően és frappáns módon megválaszolt. Ez a mondata pedig gyönyörűen összefoglalja azt, ami ma az ellenzékről elmondható " "Az ellenzék nagy része nem csupán intellektuálisan szerény képességű, hanem a demokrácia alapértékeit sem tiszteli és végtelenül antidemokratikus" IGAZ! Mintha nem normális, túlmozgásos, GYP-s gyerekekből felnőtté vált emberek gyülekezete lenne. Undorító amit művelnek akár a Parlamentben, akár azon kívül. Értelmes interjúra nem számíthat sem a köz tv, sem a jobb oldallal szimpatizáló egyik orgánum sem. Belenéztem egy két ismétlésbe pl. Jakabbal, de Tordai, Bangóné és még jó néhányan a minimális viselkedési formákat sem tartják be. Ennyire igénytelenek a választóik, hogy ezzel beérik? Szégyen rájuk nézve.
matykox
2019. január 01. 20:45
Nagy Imrével csak baj van. Egy károlyi, pontosabban 0.9 károlyi mértékű figuráról van szó. Szinte minden aljasságot elkövetett, amit egy hazaáruló elkövethet, és akik felköttették, most gátlástalanul kamuflázsként használták. No persze, hisz így hazudhatják, hogy '56 "baloldali" forradalom volt.
catalina9
2019. január 01. 11:50
"A Kormányinfón Lázár befejezi a beszámolóját, jöhetnek a firkászok kérdései. A Demagóg díjas Csuhaj Ildikó már felkészült, horpadtra pittyegette a mobilját, kinyert minden információt, betárazott, és mint a mesterlövész várja a pillanatot, az ötvenes évek személyzetis arckifejezésével és éberségével. Átlátszó, infantilis lépésekkel próbálkozva, a gyöngyvirág hajnali harmatából kiindulva akar eljutni odáig, hogy éppen melyik miniszternek kellene távoznia a kormányból, -Tessék Ildikó, parancsoljon, mosolyog rá bíztatóan Lázár János. És innentől Ildikóé a tér, és Ildikó ki és betölti a teret. -Köszönöm, válaszol Ildikó szintén udvariasan, a többiek pedig előveszik a három napra hozott elemózsiájukat, ugyanis tudják, hogy Ildikótól nehéz elvenni a szót, ő pedig nem adja. -Miniszter úr az imént azt mondta, hogy lehetséges, hogy hétfőn esni fog az eső. -Igen, ezt mondtam, feleli Lázár. -Akkor, ha jól értem, nem kedden fog esni az eső. -Ezt nem mondtam. -Pardon, tényleg nem ezt mondta, pontoskodik pedánsan Ildikónk, de ezt sugallta. -Nos, Ildikó, hogy egyértelmű legyek, kedden is eshet az eső. -Ha kedden is eshet, akkor eshet szombaton is -Igen eshet, reagál Lázár -Ha szombaton is eshet, akkor ez azzal jár, hogy Soros György fejére is eshet az eső. Szombaton! -Soros György fejére??? Hol?? Kérdez vissza Lázár. -Hát a plakátokon, csapja le a magas labdát Ildikónk. -Sajátos okfejtés, de nem kizárt, ahogy az sem kizárt, hogy Orbán fejére is esni a fog az eső. A plakátokon. Szombaton. -No és miniszter úr, ön szerint szerencsés ez a Soros Györgyöt ábrázoló plakátkampány, főleg esőben, szombaton? -Ez nem szerencse dolga Ildikó, feleli Lázár. -No de több ezer aláírás gyűlt össze a Sorosplakát ellen, szerintük félelmet kelt, antiszemita, Heisler András a Mazsihisz elnöke is nyílt levelet írt, amiben a kampány befejezését kéri. A szombat a zsidóknál pedig különösen érzékeny nap. -Hát van, aki fél, van, aki nem, sőt olyanok is vannak, akikben Soros György kampánya kelt félelmet. -No, igen de itt egy Auschwitzot túlélő emberről van szó, vágja ki a jollyjokert az ATV Ildikója. Ilyenkor már a feltétel nélküli megadás az illendő, de Kovács Zoltán szóvívő közbe szól, -Ildikó mi kérdése? -Ja, hát hol a WC? -Ildikó nem akarom megsérteni az érzékenységét, ezért megkérdezem, női, férfi, vagy hímnős WC-re vágyik. Ildikó mártírarccal befejezi, felkészül majd, jön a 444 hőse, a ravaszdi Sarkadi Zsolt, aki rögtön belecsap a húrokba, de a dallam ugyanaz. -Miniszter úr, nem gondolja, hogy nem volt szerencsés Soros György mosolygós képét kitenni a plakátra… i tak dalse…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!