Egy-két tantárgy jó lenne még a közoktatásba

2018. december 31. 12:01

Ideális lenne egy olyan óra a közoktatásban, ahol a tanulóknak lehetőségük lenne megismerkedni az eladósodás fogalmával, veszélyeivel és következményeivel.

2018. december 31. 12:01
Ács-Fehér Kinga
20on

„Elgondolkodtató kérdés, hogy milyen új tantárgyakat lenne még érdemes bevezetni az általános -és középiskolákban. Jómagam is eljátszottam a gondolattal: olyan tantárgyakra gondoltam, amelyek magára az életre készítenének fel – vagy legalábbis próbálnának -, nem pedig a tesztkitöltésekre és a magolásokra.

(...)

Felnőttkori hitelválság elkerülése

Ezt az órát is inkább csak kiegészítő tantárgynak képzelném el, ahol a tanulóknak lehetőségük lenne megismerkedni az eladósodás fogalmával, veszélyeivel és következményeivel. Úgy gondolom, ezt kivétel nélkül, minden fiatal felnőttnek tudnia kellene – még azoknak is, akik nem pénzügyi jövőt képzelnek el maguknak. Az órákon mindenről szó esne, ami magával a hitellel, a hitel elkerülésével vagy akár a hitelfelvétellel kapcsolatos: mire érdemes figyelni a felvétel előtt és után, miért fontos törekedni az elkerülésére, miért érdemes a hitelkínálatokat összehasonlítani abban az esetben, ha a felvétel mellett döntünk – és még millió egyéb tényezőről is szó eshetne.

Háztartástan óra

Egy háztartástan órát is imádtam volna. Ott megtanulhattuk volna, hogyan kell megfelelően összeállítani egy étrendet úgy, hogy abban elengedő vitamin és ásványi anyag legyen – sőt, a megfelelő arányú szénhidrát, fehérje és zsír bevételével is megismerkedhettünk volna. Ez az óra azonban nem csak a főzés megszerettetését és a helyes táplálkozást helyezné fókuszba: megtanulhattuk volna azt is, hogy hogyan kell helyesen gazdálkodni a megkeresett pénzünkből, vagy hogy hogyan kell (családi) költségvetést csinálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. január 02. 12:47
Ausztráliában régóta vannak normális tantárgyak, például a "home economy", ami mondjuk háztartástant jelent.
OberEnnsinnen
2019. január 02. 06:46
A rejtett rombolás elleni tantárgy. A hétvégék estéi-éjszakái lepusztítják, a fiatalok lelkét, mentalitását, emberi méltóságát! Hét közben pedig az étkeztetésbiznisz, film, színház, média hamis papjainak rombolása. TÖRVÉNYEKKEL NAGYON GYORSAN RENDET KELL TENNI! FIZESSENEK A DISZKÓ-, FILM-, TÉVÉ-, MÉDIAHIÉNÁK, PROGRESSZÍV ADÓKAT. Az élő műsorok/zenék pedig legyenek adómentesek. A Tantárgy neve: Ne legyél senki és semmi áldozata. (Az elmemanipuláció módszere, hatása és célja.)
belak
2019. január 01. 19:22
A nagymamám még görögöt is tanult a gimnáziumban, latinból is érettségizett, meg ehhez hasonló "fölösleges" dolgokkal tömték a fejét. Na, ő nem vett fel devizahitelt, és egész jól elboldogult az életben.
atila68
2019. január 01. 18:42
Dórika! Elmondtad te mit szerettél volna tanulni. De! Ezeket a dolgokat az ember a szüleitől, nagyszüleitől tanulja meg. Ha a gyerek életképtelen az nem a tanárok felelőssége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!