Betörhet Vona az influencer-bajnokságba?

2018. augusztus 19. 16:59

Milyen esélyekkel száll be a Jobbik volt elnöke a Kasza Tibi, Cinthya Dictator és társaik fémjelezte hazai videóblogger-bizniszbe?

2018. augusztus 19. 16:59
Gacsályi Sára

„A változás az élet motorja. Ami nem változik, az nem él. Én is változtam. És ezt egyáltalán nem szégyellem, hanem éppen ellenkezőleg, büszke vagyok rá. Az igazi változás ugyanis nem az, amit elszenvedünk, azt szimpla sodródásnak hívják. Az igazi változás a mi akaratunkból történik, vagyis szándék, erő, bátorság és hit kell hozzá”írta Vona Gábor augusztus 11-én.

A Szabó Péter-i magaslatokat idéző sorok után bizonyossá vált, az egykori miniszterelnök-jelölt most igazi változáson megy keresztül: influencernek áll. Vona a Facebook-bejegyzések sivár, fekete-fehér betűhalmain túllépve ezentúl videókkal is jelentkezik.

Mint a HVG-nek kifejtette, a vloggerkedés (vagyis videóblogolás) számára nem egy cél, hanem egy eszköz arra, hogy megmutassa gondolatait és elképzeléseit a világnak.

Szétnéztünk a hazai piacon, hogy megismerjük, milyen közegben debütál Vona.

***

A tudomány mai állása szerint hazánk legbefolyásosabb influencere Kasza Tibor. A magyar énekest (továbbá zeneszerzőt, producert és műsorvezetőt) az egykori Crystal együttes frontembereként ismerhettük meg a kétezres években. Már ekkor magvas gondolatokkal járult hozzá lelki-szellemi fejlődésünkhöz, és azóta is örökérvényű igazságokkal látja el követőtáborát – nem levetkezve a humoros, sármos, véletlenül sem mesterkélt szomszédfiú-szerepét.

Kezdő influencerek számára egy Crystal-korabeli bölcseletet idéznénk: „Ha az élet már mindent megtagad // Te légy csak mindig önmagad! // Mindegy bárhova lépsz, soha vissza ne nézz // Légy önmagad, mert csak így leszel szabad!”

Kasza Tibi mögött a Kreatív Online influencer-listáján már a YouTube-on híressé váltak generációja is képviseli magát: a második és a harmadik helyen is a filmes véleménynyilvánításuk révén ismerté vált Dancsó Péter és Szirmai Gergely állnak. Ők jól alkalmazzák a világszerte híres receptet: értenek valamilyen tömegeket megmozgató, de lényegében semleges témához (esetükben a filmek), és fogyaszthatóan, sajátos humorral tudják tálalni magukat.

Példájukon megtanulhatja egy figyelmes vlogger, hogy a korai sikerek elmaradásának vagy az érdeklődés esetleges lanyhulásának egyik legjobb gyógymódja lehet önazonosságunkat megőrizve ütlegelni valamit (aktuális tinifilmtől a trash reality-ig bármit), amit amúgy sem kedvelnek az emberek.

A lista következő három szereplője Rubint Réka, Viszkok Fruzsi és Hosszú Katinka, akik a negyedik, ötödik és hatodik helyet birtokolják. A közös pont bennük nagyjából ki is merül abban, hogy egy nemhez tartoznak, ugyanis míg Rubint Réka fitnessedző/luxusfeleség/sztáranya, addig Viszkok Fruzsi  „életmód blogger”, Hosszú Katinka pedig Magyarország egyik legismertebb sportolója, szinte minden úszás által megszerezhető díj birtokosa.

Bár mindegyik nőtől tanulhat az ember, a videózás és az influencerkedés kapcsán mégis Viszkok Fruzsit emelnénk ki, aki lényegében mindenről vlogolt már, ami helyet kap a Nap alatt. Csatornáján böngészve olyan gyöngyszemekre lelhetünk, mint a „10 Tipp, hogy megmentsd a világot”, az „UNBOXING: MI van a postaládámban?”, a „Melltartó kisokos” vagy éppen az „Ezt csináld, ha rossz a kedved” témájú videók.

A céltudatos fiatal nő egy interjúban azt mondta, amikor vlogolni kezdett mindenki kinevette, de neki volt egy célja és nem hagyta, hogy eltántorítsák tőle az emberek. Mint minden sikeres embertől, úgy Fruzsitól is – a folyamatos megújulás és szégyentelen témaválasztás mellett – a kitartás fontosságát is megtanulhatja egy lelkes kezdő. További bölcseletek megszerzésére már nyomtatott segédletet is találunk, például az Így lettem YouTuber – Vloggerek című kötetben, ahol az idézett lista több szereplője is megosztja, ő milyen rögös úton jutott el a valódi hírnévhez.

A YouTube varázslatos világáról azonban hiba lenne csupán toplisták mentén értekezni, hiszen néhány kattintás után olyan – esetenként több tízezres nézőszámmal rendelkező – vloggerekre bukkanhatunk, akiknek igenis módjában áll befolyásolni bennünket.

Ilyen például az a homoszexuális huszonéves lány, aki két félvér gyermekét neveli Magyarországon. Daisy Kalan alig féléves pályafutása alatt több témával is jelentkezett, például vlogolt családjáról, edukált a homoszexualitásról és mesélt vegán életmódjáról is. Átütő sikerű, A szörnyű gyerekkorom #1 | Jó szülő az ilyen ?! című videóját jelen pillanatig 164 739-en tekintették meg.

Természetesen nem Daisy az egyetlen vlogger Magyarországon, aki magánéletének legintimebb részleteit is önként és dalolva kiadja. Míg Kalan gyermekei kórházi látogatásáról számol be egy videójában, addig hazánk egy másik – szintén több tízezres nézettséget produkáló – üdvöskéje, Cinthya Dictator saját pszichiátria kezeléséről jelentkezett be.

Persze könnyen elintézhetjük a téma egészét azzal, hogy butácska huszonéves lányok a hollywoodi csillogás reményében adják vlogolásra a fejüket, aztán pár év múlva letudják a jól bevált „Fiatal voltam, kellett a pénz” szöveggel. Mindez azonban valószínűtlen, ugyanis a cikkben felsoroltak túlnyomó többségén az látszik, hogy hiszik, élik és komolyan veszik saját tanításaikat.

Ám mind a szégyenérzet és a vlogolás kapcsolatát, mind a vlogolás = butácska kislányok videós játéka képletet bomlasztani látszik az ellenzék ikonikus alakja, Csintalan Sándor. A politikus – aki a HírTv életében változást hozó augusztusi napon kijelentette, hogy ezentúl a social médiában építi brandjét – szintén végtelenül intim és ugyanennyire építő videót osztott meg arról, ahogyan kutyája fényesre suvickolja a gazda megfáradt lábait.

De azt hiszem, zárásnak mégsem ezt a kelleténél éppen egy perc tizenhat másodperccel hosszabb videót hagyom. Az influencerektől ugyanis megtanulhatjuk: a rövid összegzés után még valami szívmelengetően pozitív dolgot érdemes mondani, esetleg utolsó erőnkkel oktatni egy kicsit a kitartó, lelkes követőinket.

Idézzük hát Vona Gábort,  aki – jó motivációs trénerhez illően – építkezett fájdalmaiból és most már a napos oldal felé fordulva menetel tovább. Vona célkitűzése, hogy „pártok és ideológiák felett álló módon keresem a jövőben az emberekben lévő jót, a teremtő energiákat, a nagy és nemes célokat éppúgy, mint az élet apró csodáit”.

Biztosan rögös út lesz. Addig is Miley Cyrus bölcs tanait javasoljuk elmélkedésre az expártelnöknek: „mindig lesz egy másik hegy, amit el szeretnék mozdítani, mindig küzdelem lesz, hogy feljussak rá, néha kudarcot kell vallanom, de ez nem arról szól milyen gyorsan jutok fel, nem arról szól, mi vár a másik oldalon – ez a mászásról szól.”

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panka45
2018. augusztus 20. 12:46
„pártok és ideológiák felett álló módon" Ez Istennek képzeli magát. Megőrült.
Kanóc
2018. augusztus 20. 12:12
sötétben fluoreszkáló, szerencsehozó...kulcstartó.
atila68
2018. augusztus 20. 12:01
Szerintem Szirmai Gergő kilóg a névsorból, történetesen jó értelemben.
kurbitalis
2018. augusztus 20. 08:46
" ismerté vált" helyett= ismertté vált. Vona "nemes " célja: hazaárulás. Szeretik is a liberálisok, mint Pröhlét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!